Дбаємо про зростання нової генерації керівників для органів публічної влади

7 квітня 2021 року

 

 

     Весняна сесія для магістрів зі спеціальності 281 «Публічне управління та адміністрування» продовжує системно знайомити здобувачів вищої освіти з керівниками органів публічної влади, знаними фахівцями, громадськими діячами, які діляться власними знаннями, дослідженнями та інноваційними підходами до реалізації публічного управління і адміністрування під час гостьових лекцій.

     30 березня 2021 року в межах дисципліни «Публічне адміністрування» гостьову лекцію провела начальник Центру оцінювання кандидатів на зайняття посад державної служби Національного агентства України з питань державної служби, доктор наук з державного управління, фундатор галузі знань «Публічне управління та адміністрування» Хаджирадєва Світлана Костянтинівна.

     Захоплюючою лекцією та презентаціями про новітні тенденції оцінювання кандидатів на зайняття посад державної служби, про загальні, спеціальні вимоги до кандидатів та компетенції, які необхідно продемонструвати для успішного проходження конкурсного відбору, Світлана Костянтинівна звернула увагу магістрів на важливість зміщення акцентів з процесів набуття та передачі знань на процеси становлення та розвитку компетентностей, зокрема компетентності з лідерства.

     Розкриваючи види лідерства, його прояви та важливість застосування в діяльності органів публічної влади було акцентовано увагу на тому, що саме лідерство розвиває м’які навички (Soft Skills) - комплекс неспеціалізованих, надпрофесійних навичок, які відповідають за успішну участь у робочому процесі, високу продуктивність в будь-якій сфері діяльності.

     Soft Skills дозволяють бути успішними незалежно від специфіки діяльності та напрямку, в якому працює людина. Прикметно, що чим вище піднімається людина кар’єрними сходами, тим більшу роль відіграють м’які навички в її житті, у той час як професійні відходять на другий план. Сформовані лідерські навички, такі як: вміння переконувати; робота в команді; вміння чітко сформувати свої потреби, свої очікування до команди; вміння мотивувати та проявити адаптивність і гнучкість в різних ситуаціях, а також вміння відстежувати розвиток будь-якої ситуації для взяття її під контроль є надзвичайно важливими для публічних службовців, оскільки дозволяють створювати комфортну робочу атмосферу в колективі та досягати поставлених організаційних цілей.
     Під час фахового спілкування Світлани Костянтинівни з магістрами, а більшість із них діючі керівники структурних підрозділів органів публічної влади, керівники установ і організацій було задано десятки питань та отримано ґрунтовні відповіді, серед яких окремо варто виділити питання: «Яким чином найкраще та за часом найшвидше розвивати лідерські якості?» Відповідь була такою: «Науково доведено, що від природи людині даються деякі лідерські навички, але їх умовна сила не більше 15% від того максимуму, які можна розвинути завдяки регулярній практиці. Книги, тренінги, саморефлексія і робота над собою можуть допомогти розвинути ті якості, які потребують поліпшення. Проте, є швидкий і надійний спосіб - це спостереження і наслідування успішних людей-лідерів, оскільки більшість демонстрованих людьми форм поведінки засвоєні свідомо чи несвідомо під впливом прикладу».
     Швидким плином пройшла лекція по завершенні якої, в рамках подальшої співпраці, було досягнуто згоди на відвідування магістрами за спеціальністю 281 «Публічне управління та адміністрування» Центру оцінювання кандидатів на зайняття посад державної служби з метою пробного проходження тестів конкурсного відбору та ознайомлення з діяльністю центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері державної служби.

     Щиро вдячні Хаджирадєвій Світлані Костянтинівні за плідну співпрацю та надану можливість ознайомитися з новітніми вимогами та підходами до оцінювання кандидатів на зайняття посад державної служби.

Ірина Грищенко,
доктор наук з державного управління

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook