Науковці НДІ лісівництва та декоративного садівництва підтвердити еколого-лісівничу та рекреаційну доцільність видалення сухостійних дерев на території Ботанічного саду НУБіП України

6 квітня 2021 року

Комісію НДІ лісівництва та декоративного садівництва у складі представників кафедр ботаніки дендрології та лісової селекції; відтворення лісів та лісових меліорацій; ландшафтної архітектури та фітодизайну; лісівництва; таксації лісу та лісового менеджменту; технологій та дизайну виробів з деревини 2 квітня 2021 року проведено дослідження обставин та передумов видалення аварійних, сухостійних і фаутних дерев на території Ботанічного саду Національного університету біоресурсів і природокористування України.

У процесі детального обстеження вказаних стовбурів дерев та вивчення обставин й передумов видалення цих дерев комісія встановила, що видалення досліджуваних мертвих дерев здійснювалося на підставі «Актів обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню», які складені постійно діючою комісією з обстеження зелених насаджень м. Києва. При обстеженні видалених дерев дуба звичайного встановлено, що всі екземпляри уражені збудниками гнилей (спричинені інфекційними факторами – переважно базидіальними дереворуйнівними грибами та пошкоджені стовбуровими шкідниками.

У переважній більшості обстежених дерев зафіксовано 3 та 4 стадію гниття деревини.

При обстеженні екземплярів ялини звичайної зафіксовано відпадання кори з оголенням деревини та численні ходи короїда-типографа та вусачів, що є характерним для відмерлих дерев.

Видалення аварійних сухостійних дерев у межах територій із значним рекреаційним навантаженням є передумовою попередження виникнення нещасних випадків, пов’язаних із травмуванням відвідувачів частинами аварійних дерев. Ця небезпека зумовлена втратою природної стійності таких дерев до вітрового навантаження, як наслідок падають цілі дерева або окремі гілки значних розмірів. Підтвердженням цьому слугувало сухостійне дерево дуба звичайного, які було відмічене для видалення, однак впало напередодні на лісову стежку не витримавши незначного пориву вітру, через ослаблену кореневу систему.

У процесі обстеження на видалених деревах також не виявлено слідів життєдіяльності, кормових залишків та сховищ, які тварини використовують під час денного відпочинку, у гніздовий період, а також під час зимівлі. Ці дерева також не відносяться до дерев на яких розміщувалися потенційні сховища рідкісних видів тварин, в тому числі кажанів. Загалом, видалення цих дерев не вплинуло чисельний та видовий склад представників місцевої орнітофауни та ссавців.

Не встановлено також впливу видалення цих аварійних сухостійних дерев на меліоративну здатність досліджуваних насаджень, а також не зафіксовано зміни внутрішньопаркових перспектив у закритих та напіввідкритих просторах лісопаркових ландшафтів Ботанічного саду НУБіП України.

Директор НДІ лісівництва

та декоративного садівництва

Р. Василишин


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook