Обговорення перших спільних результатів міжнародного проекту ERASMUS + «Від теоретично-орієнтованого до практичного навчання у аграрній сфері» (TOPAS)

1 квітня 2021 року
     25-26 березня 2021 року на базі Самаркандського інституту ветеринарної медицини і при підтримці Андіжанського інституту сільського господарства та агротехнологій (Узбекистан) відбулася міжнародна онлайн-конференція, де основною темою було представлення результатів діяльності проекту ERASMUS + «Від теоретично-орієнтованого до практичного навчання у аграрній сфері» (TOPAS).

     Проект TOPAS реалізовується протягом 2017-2021 рр. Координатором проекту виступає Університет прикладних наук Вайєнштефан-Тріздорф (Німеччина) (керівник проекту - проф. Ральф Шлаудерер). Університети-бенефеціари: Національний університет біоресурсів і природокористування та Сумський національний аграрний університет (Україна), коледж університету Ріттл (Великобританія), Вроцлавський природничий університет (Польща), Університет сільськогосподарських наук та ветеринарної медицини Іон Іонеску з Бреда (Румунія), Вірменський національний аграрний університет, Єреванський державний університет (Вірменія), Самаркандський інститут ветеринарної медицини, Андіжанський інститут сільського господарства та агротехнологій (Узбекистан).

     Делегація від НУБіП України була представлена деканом економічного факультету Анатолієм Дібровою, директором ННЦ міжнародної діяльності Олександром Лабенком, доцентами Тетяною Куць (економічний факультет) та Наталією Коваленко (факультет аграрного менеджменту).

     Конференцію відкрив керівник проекту проф. Ральф Шлаудерер (УПН Вайєнштефан-Тріздорф, Німеччина) та господар конференції – ректор Худайназар Юнусов (Самаркандський інститут ветеринарної медицини, Узбекистан). В своїх вітальних промовах спікери зазначили важливість аграрного сектору для розвитку країн, наголосили на необхідності практичного навчання для студентів та представили варіанти для поліпшення умов проходження навчальної практики в університетах.

     Проф. Станіслав Мінта (Вроцлавський природничий університет, Польща) виступив з доповіддю на тему: «Основні проблеми при відборі баз практик для студентів та варіанти їх вирішення». Було зазначено, що, незважаючи на країну, всі університети стикаються майже з однаковими проблемами, коли відбирають якісні бази практик для студентів.

     Цікавою була доповідь проф. Генрі Метт'юса, яка стосувалася розгляду підходів до навчання, розвитку аграрного сектору в умовах пандемії COVID-19. Він зазначив, що початок десятиліття, ознаменувався вимушеним переходом до онлайн-навчання і це буде мати вплив на навчальний процес все наступне десятиліття, але разом з тим, надасть можливість для інноваційного розвитку Європейських університетів.

     На конференції були обговорені теми переходу від фронтальної освіти, що ґрунтується на засвоєні знань, до не фронтальної, яка орієнтована на студентів та передбачає отримання більше практичних навичок. Доповідь на цю тему і про новітні підходи до методик викладання представив проф. Ніккі ван Веггель (коледж університету Ріттл, Великобританія).

     Представники Університету прикладних наук Вайєнштефан-Тріздорф (Німеччина) проф. Пітер Вольфф та Єреванського державного університету (Вірменія) проф. Арам Аракелян винесли на розгляд матеріали щодо збору та використанню спеціальної бази даних, яка може бути корисною як для навчального і дослідницького процесу, так і для осіб, що приймають рішення з питань розвитку аграрного сектора.

     Від НУБіП України була заслухана доповідь про реалізацію субпроєкту UFMD «Управління даними сільськогосподарських підприємств України» в рамках проєкту ТОПАС, який представила його виконавиця д-р Катерина Тужик. Було зазначено, що метою субпроєкту була інституціоналізація постійного збору даних сільськогосподарських підприємств. В якості найголовнішої переваги розглядалася довгостроковість співробітництва між університетами-учасниками щодо збору даних та їх обміну. У перспективі передбачається передача досвіду проєкту та методів їх досягнення до інших сільськогосподарських університетів і коледжів.

     Останнім виступом було заслухано звіти узбекських колег – проф. Фархода Абророва та проф. Баходіржона Носірова про їх досягнення в реалізації проєкту ТОПАС.

   Попереду проєктні групи чекає заключна звітна зустріч, яка відбудеться на базі Сумського національного аграрного університету (Україна).

Олександр Лабенко
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook