Публічний виступ у форматі наукової конференції «Професійна презентація першокурсника-землевпорядника»

26 березня 2021 року

    На парах з «Української мови за професійним спрямуванням» викладач пропонує формат практичної роботи зі студентами у стилі «наукової конференції», акцентуємо саме на професійному зростанню студентів, «грамотна мова, вміння спілкуватися - це ключ до успіху», - зазначає доцент кафедри журналістики та мовної комунікації В. В. Чекалюк.

 

    Вероніка Василівна радить: 

    «Готуйтеся до виступу, варто продумувати кілька планів на випадок форс-мажору. Раптом не запуститься презентація у PowerPoint, початок виступу вийде плутаним, відключать світло, попередній виступ буде надто довгим і вам залишать тільки декілька хвилин, перевірте мікрофони, ноубук, подбайте про воду... Оберіть два свої найсерйозніші побоювання і продумайте план виступу з урахуванням цих обставин. Ваші старання в будь-якому разі не будуть зайвими, оскільки передбачення неочікуваних сценаріїв і підготовка до них допоможуть, якщо дійсно станеться щось несподіване. Будьте впевненими за будь яких обставин». 

    Отже: 

Хронометраж класичного виступу на конференції:

  • До 7 хвилин презентація
  • До 7 хвилин обговорення
  • Всього: до 15 хвилин.

   

    Енергетика спікера передається глядачам - налаштуйтеся професійно.

    Відомий спікер, переконливий оратор  відомий у світі Кріс Андерсен дає дієві поради, як зробити публічний виступ успішним.

"Ідеї - це складні речі; вам потрібно зменшити зміст, щоб зосередитись на єдиній ідеї, якою ви найбільше захоплюєтесь, та дати собі шанс пояснити одну річ як слід".

 

 

    Зацікавте публіку. Знайдіть щось, чого слухачі не знають за темою конференції (тема вашої появи перед аудиторією). Саме це зацікавить їх дізнатись більше про вашу ідею.

"Не залишайте слухачів байдужими… Зацікавте публіку. Ставте інтригуючі, провокативні запитання, щоб визначити, що незрозуміло й потребує пояснень.

    Якщо ви помітите прогалину в кругозорі глядачів, вони відчують потребу провести місток через це провалля знань.

Як тільки ви викличете в них це бажання, вам буде набагато легше почати будувати свою ідею".

    Говоріть мовою аудиторії! 

Не забувайте говорити простими та зрозумілими словами.

    Не використовуйте складні терміни, які аудиторія навряд чи зрозуміє.

"Будуйте ідею, крок за кроком, відштовхуючись від понять, які публіка вже розуміє. Промовці часто забувають, що чимало термінів та понять, з якими вони живуть, є цілком невідомими для їхньої публіки".

    Одна головна ідея

Не потрібно намагатись розповісти про все на світі, виділіть одну ключову ідею, яку ви хочете донести.

    Після Вашого виступу, традиційно спікерам ставлять питання. Отже, варто підготуватися.

Питання-відповідь: діалог спікер-аудиторія.

 

 

    1. Діліться досвідом. Завжди пропонуйте аудиторії інформацію, пораду чи методику, яку можна застосувати відразу після виступу. Нехай ніхто не піде з порожніми руками – і до вас повернуться знову. Натхнення – це добре, а практична цінність – ще краще. Завжди готуйтеся відповісти на питання. 

    2. Дякуйте за запитання. Не відкладайте відповіді на запитання. Якщо воно заскочило вас зненацька, це насправді добрий знак: вас слухають. Тож скористайтеся можливістю відповісти й оживити промову. Найкращі презентації зазвичай сприймаються як розмова, навіть якщо вона йде лише з одного боку, тож не відмовляйтеся від можливості надати виступу інтерактивності. Не розхолоджуйте аудиторію відмовою від дискусії. Спілкуйтеся по темі.

Завдання: 

Готуйте презентації на тему з секцій конференції, а також: «Чому я обрав свій фах. Мої учителі та наставники у цій професії. Прагнення у майбутньому». 

Успіхів і цікавих виступів бажаємо кожному нашому студенту. 

 

Фото, скрін виступів студентів 2021 р.

(За матеріалами лекції В.В. Чекалюк)

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook