Дев’ять причин того, чому англійська – мова майбутнього

3 квітня 2021 року
Не для кого не секрет, що сучасний світ динамічно змінюється. Глобалізація та новітні системи комунікацій долають видимі та невидимі кордони. Завдяки технологічним та політичним трансформаціям світ стає прозорішим, гнучкішим та доступнішим. Сьогодні вже нікого не дивує можливість подорожувати в будь-які країни або спілкуватися із людьми, що живуть на інших континентах.

Втім, таке комунікативне безмежжя вимагає від людини зустрічних трансформацій. В глобалізованому світі кожен має стати глобалізованим. Це означає необхідність переступити через кордони власної культури задля долучення до культури світової. Одних такі перспективи лякають, інші знаходять в них поштовх для розвитку.

Загальновідомим є факт, що носієм та передавачем культури є мова. Вона поширює специфіку та самобутність народу, стає засобом збереження інформації про його історичний досвід та надбання. Культура глобалізованого суспільства потребує використання єдиної мови спілкування, яка ставала б своєрідною «візою», що надає можливість долучитися до світу без кордонів.

Наразі на нашій планеті існує декілька мов, які змагаються за статус загальної мови майбутнього. Більш ніж півтора мільярди мешканців землі говорять китайською, сотні мільйонів іспанською, португальською, французькою та іншими мовами. Втім, пальму першості займає англійська. Бо більше, саме ця мова набуває поширення, спонукаючи людину, яка живе в глобалізованому світі, до її вивчення. Спробуємо розібратись, чому так сталося. 

Дев’ять причин того, чому англійська – мова майбутнього

Куди б ви не поїхали, в будь-якій точці світу знайдете людей, які говорять англійською. Чому і коли саме ця мова стала зрозумілою для мешканців країн, далеких одна від одної, приміром, як Великобританія і Французька Полінезія? Давайте з'ясуємо.


1. Англійська – найпоширеніша мова в світі

Науковці стверджують, що наразі в світі приблизно 400 мільйонів носіїв англійської мови. Ще близько 1,6 мільярда людей говорять нею або більш-менш розуміють. Це більш ніж чверть всього населення землі! Отже, ви завжди знайдете, з ким поговорити.

2. Мова міжнародного бізнесу

Управління світовим бізнесом здійснюється переважно в фінансових центрах Великобританії і США. Цей факт автоматично робить англійську мовою міжнародної торгівлі. Ймовірна причина її використання як інтернаціональної ділової мови певною мірою пов’язана із тим, що англомовні люди не поспішають вивчати інші іноземні мови.  Звісно, це не наша проблема. Ми повинні вміти знайти спільну мову з людьми в усьому світі, чи не так?

3. Більшість кіно знято англійською мовою

Голлівуд – це потужний світовий розважальний центр, тому цілком природно, що англійська мова стала основною мовою кіновиробництва. Звичайно, фільми часто дублюються, але їх краще всього дивитися мовою оригіналу.

4. Англійську досить легко вчити

Звісно, це суперечливе твердження. Можливість вивчати ту чи іншу мову залежить перш за все від того, хто її вивчає. Втім, існує загальноприйнята точка зору, що англійська не є найскладнішою для вивчення мовою у світі. Англійські слова дуже прості для розуміння, а їхня схожість зі словами із інших мов дає можливість стверджувати, що люди, які говорять на цих мовах, можуть побачити зв'язок між ними та зрозуміти, як виникли ті чи інші слова в англійській. І це нагадало нам, що...

5. Англійська пов’язана з безліччю інших мов

Англійська має довгу і захоплюючу історію, яка включає в себе війни, вторгнення і впливи культур народів усього світу. Сучасна мова включає в себе спадок римлян, вікінгів і французів. В певному сенсі, англійська є гібридною мовою, що складається з латинських, германських і романських елементів.

6. Ви можете висловити свою думку сотнею різних способів

Однією із головних переваг англійської є її гнучкість: ви можете знайти безліч способів пояснити власну думку завдяки великому словниковому запасу. Вважається, що в англійській більше 750 000 слів – звісно, залежно від того, як рахувати. За деякими оцінками це число сягає 1 мільйона і щороку мова збагачується все новими і новими словами.

7. Звучить по-різному в усьому світі

Мабуть однією із найбільш помітних властивостей сучасної англійської є виникнення розмаїття її діалектів. Сформувалися вони як серед мешканців англомовних країн, так і на теренах Британії. Всюди, де люди використовують англійську як рідну мову, існують способи говорити та писати англійською, які сформувалися під впливом культурних та історичних подій.

8. Це дійсно гнучка мова

Люди, що вивчають англійську, одразу звертають увагу на те, що в цій мові існує безліч можливостей висловити свою думку тим чи іншим чином. Це тому, що англійська не обмежує вас – ви можете використовувати її як завгодно. Втім, такі країни, як Сінгапур, зрозуміли це занадто буквально і винайшли абсолютно новий тип англійської мови – «Singlish», який поглинув інші місцеві мови, такі як китайська та малайська.


9. Англійська продовжує змінюватися

Selfie (Селфі). Bae (милий – скор. Від baby). Smasual (мікс понять smart і casual). Всі ці неологізми вже активно використовуються в щоденній мові людей по всьому світу. Англійська, як і будь-яка інша мова, продовжує розвиватися, формуючи нові слова.
Переліченими вище фактами ситуація не обмежується. Можна знайти ще багато аргументів на користь того, що майбутнє саме за англійською. Вивчати її можна різними шляхами: самостійно, в держаній системі освіти або за допомогою мовних курсів. Зокрема, студенти та викладачі Національного університету біоресурсів та природокористування України мають можливість відвідувати курси іноземних мов, які проводять викладачі кафедри англійської філології та інші фахові спеціалісти.


Якщо бажаєте опанувати мову майбутнього – не гайте часу!

 

Переклад та вступ Антона Фоменка,
доцента кафедри англійської філології

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook