Досвід в реалізації міжнародних магістерських програм кафедрою адміністративного менеджменту та ЗЕД

26 березня 2021 року
Кафедра адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності

Сьогоднішній ринок праці в Україні вимагає потенційного фахівця високого рівня підготовки, всебічних знань, гарних практичних навичок, знання іноземних мов. Міжнародна магістерська програма «Адміністративний менеджмент»  – це спільна освітня програма українського і німецького вишів, яка дає можливість українським студентам одночасно проходити навчання за інтегрованими навчальними планами у двох навчальних закладах різних країн та одночасно отримати два дипломи українського та європейського зразків. 

Програма була започаткована НУБіП України спільно з Університетом прикладних наук Вайєнштефан-Тріздорф (Німеччина) ще в 1998 році з участі наших студентів в практичних програмах німецького університету. В 2002 році в НУБіП України відбувся перший набір на магістерську програму «Адміністративний менеджмент», яка орієнтована на вирішення проблем і завдань українського сільського господарства із застосуванням багатого досвіду економічного розвитку країн Західної Європи та з використанням новітніх технологій освіти.

Мета програми «Адміністративний менеджмент» – підготовка нового покоління керівників, здатних комплексно розв’язувати складні економічні задачі, розробляти успішні стратегії розвитку бізнесу, формувати команду професіоналів та ефективно використовувати найсучасніші бізнес-технології. Відмітними особливостями міжнародної магістерської програми «Адміністративний менеджмент» є його зорієнтованість на реалії українського агробізнесу, комбінування теоретичної підготовки і розвитку практичних навичок у студентів; задіяність у навчальному процесі висококваліфікованого україно- й німецькомовного професорсько-викладацького складу; проведення фахових блок-семінарів для студентів і викладачів програми за дисциплінами: «Економіка виробництва», «Бізнес-менеджмент», «Планування та організація підприємства», «Стратегії міжнародного аграрного маркетингу», «Аграрна політика», «Управлінське консультування», «Кількісні методи прийняття рішень», «Стратегічний менеджмент»; сприяння у працевлаштуванні та успішному розвитку кар’єри випускників.

Якість навчального процесу неодноразово підтверджена і високо оцінена керівниками проекту Університету прикладних наук Вайєнштефан-Тріздорф (Німеччина).

У 2016 р. програма пройшла акредитацію європейському акредитаційному агентстві Accreditation, Certification and Quality Assurance Institute – ACQUIN. Метою міжнародної акредитації є підтвердження повної відповідності змісту та якості навчального процесу в НУБіП європейським освітнім стандартам.

За майже 20 років спільної роботи магістерська програма випустила більше 500 фахівців в Україні, а більше 70 отримали подвійні дипломи, паралельно навчаючись в Україні та Німеччині.

Відгуки випускників.

Віталій Аліксеєнко, приватний підприємець, власник інтернет-платформи "Сфераагро"

Займаюсь продажом сільськогосподарської техніки.

В 2004 - 2006 роках проходив навчання по програмі МВА («Адміністративний менеджмент») на факультеті аграрного менеджменту НУБіП України (тоді НАУУ) і паралельно в УПН Вайєнштефан-Тріздорф (Німеччина).

Навчання в магістратурі МВА заклала в мене основи підприємницького мислення, ці знання я використовую та розвиваю постійно і по сьогоднішній день; розширило світогляд, бажання і прагнення до саморозвитку та досягненню вершин. І найголовніше – це прекрасно проведений час і набуття справжніх мудрих друзів, з багатьма з яких досі підтримую теплі дружні і бізнес-відносини.

Вдячний всім викладачам програми МВА за те тепло і знання, які вони нам подарували.

Анна Передерій, директорка напрямку Експорт, SILOKING Mayer Maschinenbau GmbH (Німеччина)

 10 років тому закінчила Магістерський курс МБА в НУБіП і паралельно навчалася в Університеті прикладних наук Вайєнштефан, в баварському Тріздорфі. Таким чином, після закінчення отримала два дипломи: німецький та український. Мені дуже імпонує, що в Україні є освіта, яка визнана в Європі і є максимально наближеною до практики.

Після закінчення навчання прийняла рішення розпочати свій трудовий шлях в Німеччині. Вже 10 років працюю в компанії SILOKING Mayer Maschinenbau GmbH, яка є провідним виробником змішувачів-кормороздавачів для жуйних тварин. Почала як асистентка відділу продажу, потім отримала позицію Менеджера з експорту до країн СНД. Зараз працюю Директоркою напрямку Експорт, а також є прокуристом* компанії і одним із моїх основних завдань є координація роботи представництв компанії, які знаходяться в Бразилії, Китаї та Росії.

Іван Нестеров, керівник з розвитку дистрибуції у Східній Європі, корпорація AGCO

 Навчання в магістратурі в рамках міжнародної магістерської програми «Адміністративний менеджмент» (МВА) дозволило мені – магістру з агрономічною освітою – отримати фундаментальні знання з економіки, менеджменту, міжнародного бізнесу та інших економічних предметів, пройти виробничі практики, розширити свій світогляд, зустріти багато цікавих людей, адже в рамках програми «Адміністративний менеджмент» в одній групі мали змогу навчатися одні з найкращих студентів з різних факультетів і з різною базовою освітою.

Хотів би відмітити, що в нашій програмі навчання такі предмети як Економіка виробництва, Бізнес-менеджмент та інші, які є ключовими предметами програми «MBA in Agriculture» в Університеті прикладних наук Вайєнштефан-Тріздорф, Німеччина, надали нам змогу детально та всебічно засвоїти теоретичні основи та опанувати практичні вміння, які використовують у Західній Європі як провідні науковці так і спеціалісти-практики з міжнародних та національних компаній. Якісне та швидке засвоєння нових знань стало можливим за рахунок чудової підготовки наших викладачів і їхньої мотивації найвищого рівня для передачі знань новим поколінням.

Навчаючись в магістратурі «Адміністративний менеджмент» після першого семестру, я отримав змогу продовжити навчання в Університеті прикладних наук Вайєнштефан-Тріздорф. Після закінчення навчання, захисту дипломної роботи та проходження виробничої практики у Німеччині, повернувся в Україну та почав працювати в аграрному секторі нашої країни.

В 2013 році захистив кандидатську дисертацію з економіки та міжнародного менеджменту в Національному університеті біоресурсів та природокористування України.

Таким чином, моє навчання в магістратурі «Адміністративний Менеджмент» стало першим кроком для опанування знань з економіки та менеджменту.

Окремо хочеться відмітити та подякувати нашим викладачам, які є головними мотиваторами для студентів, що навчаються в рамках програми. Значні досягнення та чудові результати, які отримали, отримують і будуть отримувати випускники міжнародної магістерської програми «Адміністративний Менеджмент» є також заслугою наших викладачів та кураторів цієї важливої та цікавої програми.

 

Олександр Кедес, власник та директор компанії ТОВ «Грозбер Україна»

Я є випускником МВА в 2006 році. Перед вступом до МВА я отримав вищу освіту зі спеціальності інженер механізації сільського господарства в НУБіП України (тоді - НАУУ). Навчання в МВА дало мені нові навички та новий рівень розуміння управління процесами в сільському господарстві. Також для мене було дуже цікаво та корисно слухати лекції викладачів із Німеччини, які проводилися також у вигляді інтерактивних ігор. Особисто дякую викладачам за азарт та неочікуваний драйв в навчанні. Отримані знання лягли в основу адміністративного мислення в менеджменті бізнес-процесів сільського господарства.

  

Ігор Гаро, керівник відокремленого структурного підрозділу ТОВ «ДСВ-Україна» (DSV, Німеччина, м. Ліпштадт), селекційно-дослідна станція. Менеджер проєктів, виробничник, польовий дослідник

 

Закінчивши університет 2007-2008 рр., магістерську програму «Адміністративний менеджмент» (MBA), основною ціллю було закріпити отримані знання на виробництві. Тому всі ті приклади бізнес-планів, теоретичні та практичні програми не пройшли для мене просто так. Зрештою дійсно вдалося знайти себе в роботі менеджера, виробничника і не останню роль в цьому дали знання, що отримав під час навчання в магістратурі. Рекомендую нинішнім студентам взяти всі знання і навички, що пропонують викладачі, вони дійсно є практичними і стануть в нагоді.

 

Тарас Штановський, менеджер з продажів, ТОВ «РОМЕР Лабс Україна»

 Я навчався на міжнародній освітній програмі Master of Business Administration in Agriculture (MBA), яка була впроваджена НУБіПом та Університетом прикладних наук Вайнштефан, Німеччина. Найбільше в процесі навчання мені сподобалось те, що певні блоки фахових предметів читалось  викладачами з Тріздорфу. Це дозволило мені скласти власне уявлення про моделі функціонування європейських сільськогосподарських підприємств, удосконалити володіння англійською мовою, а також поспілкуватися на економічні та фінансові теми у т.ч. з професором провідного університету.

Саму програму я оцінюю, як дуже продуману, що дозволяє всебічно зануритися в предмет вивчення.

Варто відзначити, що більшість занять проходили в досить невимушеній і відкритій для діалогу атмосфері, що на мій погляд є дуже гідним, якщо не ідеальним форматом для вузівської освіти. На програмі я знайшов багато нових друзів, крім того факт навчання на МВА дозволив мені отримати роботу в представництві європейської компанії одразу після закінчення навчання.

 

Наталія Коваленко,

доцент кафедри адміністративного менеджменту

та зовнішньоекономічної діяльності,

ІМА-координатор

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook