Бібліотека закладу вищої освіти: сучасні виклики та перспективи розвитку

19 березня 2021 року
    18 березня 2021 р. у науковій бібліотеці НУБіП України відбулося засідання круглого столу на тему: «Бібліотека закладу вищої освіти: сучасні виклики та перспективи розвитку» за участі директорів університетських бібліотек м. Києва, а саме: Людмила Савенкової, к.пед.н., директорки наукової бібліотеки НПУ імені М. П. Драгоманова; Наталії Левченко, к. наук із соц. комунікацій, директорки науково-технічної бібліотеки НУХТ; Наталії Хілобоченко, директорки бібліотеки КНУБА; Людмили Татарчук, к.і.н., заступниці директора з науково-інформаційної та бібліотечної роботи ННСГБ НААН України.

   До участі у засіданні круглого столу були також запрошені Сергій Кваша, проректор з навчальної та виховної роботи НУБіП України, Віктор Шевчук, начальник навчального відділу, а також завідувачки філій нашої книгозбірні.

    У вітальному слові до учасників та гостей засідання проректор Сергій Кваша відзначив важливу роль бібліотек університетів у інформаційному забезпеченні навчального процесу, особливо в умовах карантину та дистанційного навчання.

    Директорка наукової бібліотеки Тетяна Кіщак у своїй доповіді на тему: «Наукова бібліотека НУБіП України: сучасні виклики та перспективи розвитку» ознайомила присутніх з основними напрямками роботи книгозбірні, детально розповіла про наявні електронні ресурси і культурно-виховну роботу, а також акцентувала увагу на сучасних викликах, що зумовлені пандемією.

    Зазначила, у 2020 р. бібліотека запровадила нові послуги – електронну доставку документів, завдяки якій студенти мають змогу отримувати повні тексти видань в електронному вигляді на власні поштові скриньки, а також для науковців – службу інформаційного моніторингу, завдяки якій вони отримують сучасну наукову інформацію (повні тексти статей чи їх анотації) як із зарубіжних міжнародних електронних ресурсів (SCOPUS, EBSCO, Web of Science, DOAJ), так і українських періодичних видань та електронних баз даних. Серед інших нововедень слід також згадати про новий сервіс «Що почитати», завдяки якому наші користувачі обирають книгу для читання за нашими рекомендаціями.

    Слід відзначити, що гості засідання детально ознайомилися з роботою як відділів центральної бібліотеки, так і з роботою філій у навчальних корпусах № 1, 10.

    Завдяки цьому після доповіді Тетяни Кіщак у своїх виступах Людмила Татарчук, Людмила Савенкова, Наталія Левченко, Наталія Хілобоченко позитивно оцінили роботу всього колективу щодо належного рівня інформаційного забезпечення навчального та наукового процесів університету, а також надали змістовні поради та рекомендації як покращити роботу книгозбірні в сучасних умовах.

    Після засідання гості відвідали лабораторію конярства університету, в якій студенти мають можливість займатися верховою їздою.

   На завершення, хотілось процитувати слова Цицерона: "Кожен, у кого є бібліотека і сад, більше не має потреби ні в чому".

Неллі Маркова-Пипко,
заступниця директорки наукової бібліотеки

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook