Чи є біо/еко продукція вирішенням проблем галузі рослинництва?

18 березня 2021 року
Кафедра адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності

          Цікава он-лайн доповідь від відомого німецького вченого проф. Херберта Штрьобеля відбулася 16 березня 20121 року на базі платформи сітки навчальних закладів освітнього центру Тріздорфа. Херберт Штрьобель є відомим аграрним економістом та засновником спільної МВА-програми Університету прикладних наук Вайєнштефан-Тріздорф і десятків іноземних університетів-партнерів, серед яких одним із перших є Національний університет біоресурсів і природокористування України.

 

Сьогоднішнє суспільство, особливо в Європі, досить скептично почало ставитися до традиційного ведення сільського господарства. Тенденції до органічних/еко напрямків господарювання викликало шквал позитивних овацій споживачів та засобів масової інформації. При цьому дуже часто не береться до уваги, що ряд учасників виявляються залученими до схвалення певних тенденцій на основі політичних або економічних амбіцій певних суб’єктів.

Тому метою лекції проф. Штрьобеля було почати дискусію про те, як все ж таки людству краще вирішити проблему з нестачею харчування, кліматичними змінами, просуванням якісних продуктів споживання.

Ось деякі з озвучених тез:

·        звичайно, надінтенсивне ведення сільськогосподарського виробництва має бути обмежено з точки зору екологічних підходів;

·        традиційні способи ведення сільського господарства з розумним підходом до використання мінеральних добрив, засобів захисту рослин та сучасної селекції набагато перевершує органічне землеробство з точки зору врожайності та позитивного впливу на навколишнє середовище, а також є кращим з точки зору якості продуктів харчування;

·   застосування еко-підходу однією країною призведе до нестачі виробництва продуктів харчування, що будуть імпортозаміщуватися надходженнями з інших країн. Це означає, що країна з еко-підходом експортує свої екологічні проблеми іншим країнам, а це все рівно порушує світовий екологічний баланс. Проф. Штрьобель вважає, що вивозити екологічні проблеми, це, навіть, гірше ніж вивозити сміття.

·            еко-підходи призводять до подвійних витрат та мають недоліки і з екологічної точки зору. Тому пан Штрьобель не бачить причин підтримувати органічне землеробство субсидуванням.

Доповідь виявилася стовідсотково провокативною і викликала шквал зовсім протилежних думок і суджень.

 

Наталія Коваленко,

доцент кафедри адміністративного менеджменту та ЗЕД

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook