14 березня–Всесвітній день дій проти гребель, на захист річок, води і життя (International Day of Actions against Dams, for Rivers, Water and Life)

16 березня 2021 року

      Міжнародний день дій проти гребель оголошено за ініціативою громадської організації «Міжнародна мережа річок» (США). «За річки, воду і життя» – девіз цього дня.

    У березні 1997 року в місті Курітіба (Бразилія) відбулася Перша міжнародна конференція проти будівництва великих гребель, на якій було ухвалено щороку 14 березня відзначати як день боротьби з греблями на захист Річок, Води і Життя. Конференція запропонувала всі акції здійснювати під гаслом: «Хай вода несе життя, а не смерть!» і закликала уряди, міжнародні агентства та інвесторів встановити мораторій на будівництво великих гребель, поки не буде виконано міжнародну незалежну експертизу проектів їх будівництва, а також не визначено компенсований збиток людям і природі.

    Цей день започатковано з метою об’єднання зусиль людей всього світу в боротьбі проти гребель, а також проведення просвітницької роботи з роз’ясненням впливу гребель на річкові екосистеми.

    Темою цьогорічного Дня дій на захист річок є «Права річок». Одним із ефективних способів збереження прав річок є надання їм офіційного юридичного статусу. Так, у Новій Зеландії ще 4 роки тому річка племені маорі Вангануї отримала статус юридичної особи після 170-річного судового процесу, а майже одразу після цього в Індії суд визнав дві найбільш важливі в релігійному житті країни річки Ганг і Ямуна (Джамна) юридичними особами та живими істотами.
     Найновіший приклад стався всього місяць тому у Канаді – річці Мегпай у провінції Квебек присвоїли статус юридичної особи на базі двох резолюцій місцевої влади. Відтепер річка, як юридична особа, має дев'ять різних прав і можливість мати законних опікунів. Основною метою такого рішення стало недопущення будівництва на річці греблі гідроелектростанції.  Саме ГЕС та інші гідротехнічні споруди є однією з головних загроз для річкових екосистем, разом із забрудненням води та надмірною експлуатацією біоресурсів.

Карина Кермач,
студентка 2 групи 4 курсу,
спеціальність «Технологія виробництва і
переробки продукції тваринництва»

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook