Шляхами великого Кобзаря

15 березня 2021, 12:20

 Гетьмани, гетьмани, якби-то ви встали,
Встали, подивились на той Чигирин,
Що ви будували, де ви панували!
Заплакали б тяжко, бо ви б не пізнали
Козацької слави убогих руїн.
Т.Г. Шевченко ("Гайдамаки")

      Щовесни на початку березня в нашій державі вшановують пам'ять Великого КобзаряТараса Григоровича Шевченка. Присвячуємо і ми у цей період виховну годину (під керівництвом куратора, доцента кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві Мельник Вікторії Вікторівни) спогадам про життя нашого славетного Тараса Григоровича, з метою популяризації його творчої спадщини, активізації патріотичного виховання, пов'язаного з іменем видатного митця.

     У 2021 році відзначається 207 річниця від дня народження поета. Вірші Тараса Григоровича Шевченка стали невичерпним джерелом мудрості. Хоча вони написані понад два століття тому, а є актуальними й наразі.

      В історії кожного народу, серед її великих творців є поети, імена яких оповиті невмирущою любов’ю й славою. Таким поетом для українського народу став Тарас Шевченко. Справедливо, що Великого Кобзаря вважають народним пророком. Адже не одне покоління українців формує свої світогляди на його творах. Славетний Кобзар хотів бачити Україну вільною і незалежною, хотів справедливості та добробуту для нащадків, прагнув, щоб Україна була визнана усіма державами світу як могутня Європейська держава.

      Шевченкове життя – символ тернистого шляху боротьби за свободу. Воно постало перед українцями живим прикладом того, як можна крок за кроком звільнятися з полону пригніченості, зневіри, комплексу меншовартості та національної депресії. Минають роки, століття, а гострота та сила слова Тараса Григоровича живе! Дух свободи, людської гідності – найвеличніших вселюдських понять – через віки випробувань, пережитих Кобзарем, приходять до українців і додають їм упевненості у власному самоствердженні.

Цікаві факти із життя Т.Г. Шевченка, які важливо знати!

Факт 1

     Основна освіта майбутнього основоположника української літератури – лише два роки у церковній школі у місцевого дяка. Багатьма своїми знаннями майбутній поет завдячує красуні Софії Григорівні Енгельгардт. Саме вона навчила Тараса польської і французької мови. Однак перші уроки мови Шевченко отримав все ж від лакеїв, і в Петербурзі нерідко насміхались з уже вільного митця: “Пан Шевченко бардзо добже мови по-польску, але в его мове завше ест цос хлопского”.

Факт 2

    На початку 70-х років минулого століття вдалося вперше зблизька сфотографувати Меркурій. Космічна станція «Марінер-10» зафіксувала близько 300 кратерів, один з яких було названо на честь Тараса Шевченка. Його діаметр – 137 км. А у грудні 1976 року Кобзарем було названо астероїд головного поясу 2427.

Факт 3

     Іменем Шевченка названо багато населених пунктів та географічних локацій по всій планеті. Наприклад, тільки в Україні — 164 назви. Окрім того, на честь Кобзаря названа гірська вершина Північного Кавказу (висота 4200 м), морська протока в Аральському морі та навіть кратер на Меркурії (діаметром 137 км).

Факт 4

    Багато є розповідей про кохання в житті Тараса Шевченка. Зокрема те, що протягом декількох десятків років його не полишало бажання одружитися та мати сім´ю. Останнім захопленням і претенденткою на роль дружини митця була 20-річна Ликера Полусмак. На той час поету виповнилось 46. Шлюб не склався, і офіційних версій цьому декілька. Одна з найімовірніших це та, що груба селянка Ликера не відповідала тонкій і чуттєвій душі Шевченка.

Факт 5

     У світі встановлено аж 1384 пам´ятники Шевченку, з них в Україні 1256. Пишаємось, що монументи нашого поета прикрашають міста в Бразилії, Китаї, Америці.

Факт 6

     При житті Шевченка більше знали й цінували як художника, а не поета.

     Загалом, життя і творчість Тараса Шевченка — не до кінця звідана сторінка нашої історії, яку ми відкриває знову, і знову…

Ірина Скуратівська,

студентка СТН-2, 1-ї групи

факультету тваринництва та водних біоресурсів

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook