Магістри університету активно обирають фахові дисципліни, так звані Hard Skills, для поглиблення компетентностей за обраними професіями

25 лютого 2021 року
     Вже підходить до завершення 1-й місяць навчання у весняному семестрі 2020-2021 навчального року, який розпочався в нашому Університеті 1 лютого. А отже, студенти активно опановують дисципліни як загальної, так і спеціальної або фахової підготовки з переліків обов’язкових та вибіркових.

     Слід зазначити, що вивченню вибіркових дисциплін студентами, які опановують різноманітні магістерські освітні програми на всіх факультетах та ННІ ректором Університету Станіславом Ніколаєнком та проректором з навчальної і виховної роботи Сергієм Квашею наділяється особлива увага.

     Згідно затверджених вченою радою університету положень, кожен студент магістратури обирає дві вибіркові дисципліни по 4 кредити кожна із загально університетського переліку, а це так звані за уподобанням студента, для їх вивчення упродовж 2 семестру, а також 4 дисципліни вільного вибору за спеціальністю також по 4 кредити кожна – для їх вивчення упродовж 2 та 3-го семестрів навчання у магістратурі. Вже традиційно для нашого Університету опікується організацію цієї роботи навчальний відділ спільно з деканами факультетів, директорами ННІ та їх заступниками. А з переліком вибіркових дисциплін можна ознайомитися на офіційній веб-сторінці університету рубриці «Студенту (вибіркові дисципліни)»: https://nubip.edu.ua/node/67362; в рубриці «Розклад навчальних занять на ІІ семестр» є окрема вкладка з розкладом вибіркових дисциплін: https://nubip.edu.ua/node/23920.

     Слід зазначити, що вибіркові дисципліни з циклу так званих Hard Skills (з англійської «жорсткі навички»), а це професійні, фахові або технічні, навички, які молоді люди отримують під час вивчення різних спеціальних (фахових) дисциплін, дуже популярні у студентів магістратури нашого Університету.

     Своїми враженнями від вивчення таких вибіркових дисциплін у весняному семестрі 2020-2021 н.р поділилися наші студенти магістратури.
     Дмитро Савко – магістр-дослідник 2 року навчання спеціальності та освітньо-наукової програми «Будівництво та цивільна інженерія» факультету конструювання та дизайну. Дмитро заначив, що у нього та у всіх студентів факультету є можливість вибору окремих фахових дисциплін, зокрема з науково-дослідних компетенцій, наприклад "Наукові гіпотези та їх експериментальна перевірка в будівництві" для посилення фундаментальних знань, що вимагає сьогодення та така важлива галузь, як будівельна. Викладає дисципліну професор Ігор Яковенко. Позитивним у нашому університеті є і те, що окрім фахових дисциплін ми маємо можливість обирати і інші окрім спеціальних за своїм фахом дисципліни, які знадобляться у житті, це і ділова іноземна мова, і економічні, управлінські і правові дисципліни.

  

     Ніна Пархоменко – відмінниця навчання, одна з кращих студенток факультету конструювання та дизайну, магістр 1 року навчання освітньо-наукової програми «Машини та обладнання сільськогосподарського виробництва» розповіла, що встигає суміщати навчання зі своєю першою роботою за фахом. У цьому їй допомагає власна організованість та гарна фундаментальна інженерна підготовка, яку дівчина отримала на рідному факультеті під час навчання на бакалавраті. «Я навчаюсь за індивідуальним графіком та працюю за фахом. Тому дуже добре, що я можу зробити вибір як освітньої програми, так і окремих дисциплін. А обрала я те, що сьогодні гостро потребує конкретне сучасне виробництво. Мені до вподоби вибіркова дисципліна «Індустріальні наноматеріали та нанотехнології в техніці», повідомила нам Ніна. Вона зазначила, що дисципліна про наноматеріали, яку викладає професор Костянтин Лопатько, надає сучасному інженеру базові знання про ультрадисперсні та наноматеріали, що отримані штучно для подальшого використання у галузях промисловості та агропромислового комплексу. А за такими матеріалами – майбутнє.

     Яніна Степчук навчається в магістратурі на факультеті землевпорядкування за спеціальністю «Геодезія та землеустрій». «Коли я обирала факультет, а отже і свою майбутню професію, я знала, що піду у навчанні за обраним фахом до кінця», зазначає студентка. Тому, коли перед нею постало питання, які вибіркові дисциплін обрати у другому семестрі, вона ні хвилини не роздумувала. Свій вибір Яніна зупинила на вибіркових фахових дисциплінах «Земельні ресурси і земельний кадастр» та «Безпілотні технології в дослідженнях біоресурсів і природокористування». Для неї це означало отримати можливість побачити свою професію під іншим кутом, відкрити щось нове та заглибитись в те, що здається вже давно вивчила. Яніна вважає, що відвідавши вже декілька перших занять з обраних дисциплін, вона ще раз переконалася, що не помилилась. Пройшов лише перший місяць навчання в весняному семестрі, але їй вже було неймовірно цікаво: польоти квадрокоптером, дослідження далеких країн, нові невичерпні ресурси інформації, а головне – знання, що відкривають всю глибину та неосяжність того з чим вона пов’язала своє життя. Сподіваюсь, що лектори цих дисциплін не змінять свій курс, що наступні заняття будуть проходити так само легко та невимушено і що це лише початок. Яніна зазначає: «І поки є така можливість, то я від імені студентів, хто як я обрали саме цей навчальний курс, хочу подякувати декану факультету землевпорядкування Тарасу Євсюкову і доценту Олександру Шевченку, які викладають нам ці дисципліни».

  

     Богдан Суржок, студент магістратури першого року навчання спеціальності та освітньої програми «Право» юридичного факультету на сьогодні суміщає навчання з роботою за фахом в об'єднанні передових агропромислових компаній України «Український клуб аграрного бізнесу». Знайти роботу йому допомогли ґрунтовні знання, здобуті на навчанні в бакалавраті юридичного факультету. Магістр зазначає, що студентство нашого Університету приймають активну участь у формуванні своєї освітньої траєкторії. Студенти усіх факультетів обирають, що вчити, як вчити та як оцінювати власні знання, а це дає змогу доповнювати свою основну спеціальність додатковими фаховими знаннями та навичками, або обрати окремі курси для широкої освіченості та ерудиції. Навчання у змішаних групах при вивченні вибіркових дисциплін дозволяє студентам отримати неформальний досвід від спілкування зі студентами інших спеціальностей та факультетів Університету. Зрештою, кінцеві компетентності, якими може оволодіти студент, за рахунок гнучкості навчальних планів та освітніх програм часто краще відповідають потребам ринку праці. Богдан зазначає, що вивчаючи на юридичному факультеті правові аспекти суб’єктів господарювання, яке створює основу їх функціонування, йому дуже цікаво було поглибити свої знання щодо фінансових ресурсів суб’єктів господарювання, які є невід’ємною ланкою фінансової системи суспільства, і формують основну частину його фінансових ресурсів. Тому юнак і обрав дисципліну «Фінансова діяльність суб’єктів господарювання», яку викладає Аліна Буряк. На думку Богдана, не може бути стабільної та здорової фінансової системи без суб’єктів господарювання, які ефективно функціонують. «Тому, обравши навчальну дисципліну «Фінансова діяльність суб’єктів господарювання», я розширюю знання про діяльність таких суб’єктів у різних аспектах їх функціонування» – вважає Богдан Суржок.

     Тетянка Полякова – староста 1 групи магістрів спеціальності «Облік і оподаткування», одна з кращих студенток економічного факультету, яка активно займається і наукової роботою, зокрема приймає участь у Міжнародному студентському професійному творчому конкурсі з бухгалтерського обліку, оподаткування, аналізу та аудиту. Свій вибір із переліку фахових дисциплін для вільного вибору Тетяна зупинила на цікавій дисципліні «Публічні закупівлі», і пояснює його так: «В сучасному світі, де майже кожне підприємство приймає участь в тендерах для продажу або купівлі товарів, робіт, послуг, фахівець, який ознайомлений з цією системою та з такими сайтами як ProZorro і DoZorro, має більше переваг на ринку праці. В моїй групі вже було декілька занять з Оленою Бояровою – доцентом кафедри та за суміщенням керівником відділу державних закупівель в Університеті. На заняттях ми детально розглядаємо процедури тендерів від початку і до їх завершення, адже дуже важливо знати всі умови для правильної участі, щоб перемогти в торгах або не отримати штрафів. Після цього курсу ми маємо володіти такими навичками, як роз’яснювати окремі положення законодавства щодо здійснення процедур публічних закупівель, здійснювати оцінку тендерних пропозицій за результатами аукціону, застосовувати кваліфікаційні критерії для перевірки технічної, професійної та фінансової спроможності учасника торгів, обґрунтовувати відмову в участі у процедурі закупівлі та відхилення пропозиції конкурсних торгів. Тобто, вивчення цієї дисципліни, це гарне доповнення для нашого резюме, що підвищить наші шанси для отримання кращої вакансії».

 

Бажаємо успіхів студентам-магістрам!
Сподіваємося, що нові знання та компетентності здобуті при вивченні фахових вибіркових дисциплін значно знадобляться їм у майбутньому!

Оксана Зазимко, Олена Колеснікова,
заступники начальника навчального відділу

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook