Попередження та превентивні заходи – це найефективніший метод для недопущення масштабних пожеж на території зони відчуження

3 лютого 2021 року

Щоб забезпечити комплексний підхід із запобігання виникненню пожеж, скорочення часу на їх виявлення та ліквідацію, ДАЗВ було розроблено «Комплексний план заходів з метою створення (відновлення) системи пожежної безпеки на території зони відчуження та зони безумовного (обов’язкового) відселення на 2021-2024 роки». План було підтримано Міндовкіллям, а також він пройшов обговорення із заінтересованими ЦОВВ та готується для відправлення на затвердження КМУ.

Про це повідомив т.в.о. Голови Державного агентства України з управління зоною відчуження Андрій Пляцко, під час брифінгу в ІА УНІАН, який було ініційовано Професійною асоціацією екологів України.

- «Попередження та превентивні заходи – це найефективніший метод для недопущення масштабних пожеж на території зони відчуження. Після квітневих подій 2020 року Державним агентством України з управління зоною відчуження, підприємствами сфери управління Агентства та відповідними підрозділами ДСНС, Національної поліції на території зони відчуження було забезпечено постійне патрулювання під час пожежонебезпечного періоду», – наголосив Андрій Пляцко.

Окрім того, минулого року у зоні відчуження було забезпечено оновлення та створення мінералізованих смуг, встановлено штучні резервуари з водою. Один із мобільних операторів у рамках «пілоту» з моніторингу пожежної безпеки було розширено покриття мобільним зв’язком. За кошти, які було виділено із резервного Фонду, було закуплено протипожежну техніку.

- Радник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Петро Тєстов, під час брифінгу наголосив: «Нинішні кліматичні зміни вказують, що старі підходи до попередження та організації гасіння ландшафтних пожеж вже не відповідають вимогам часу. Тому, Міндовкілля за допомогою українських та міжнародних експертів, як наприклад пана Сергія Зібцева та професора Йогана Голдаммера з Глобального центру моніторингу пожеж (GFMC), розробляє стратегію управління ландшафтними пожежами. Вже відбулось обговорення основних ідей стратегії з зацікавленими сторонами, протягом найближчих місяців Міндовкілля планує оприлюднити проєкт стратегії для громадського обговорення.

«Також хочу наголосити на важливості людського фактору. Жодні попереджувальні заходи не зможуть забезпечити 100% захист від пожеж, якщо люди будуть вести себе безвідповідально. Досвід минулих років показує, що пожежі можуть поширюватись на десятки кілометрів від місця першого займання, тому кожне, навіть на перший погляд незначне, незагашене вогнище у лісі несе загрозу», – зазначив Петро Тєстов.

- «Ми всі роками спостерігаємо ситуацію, коли українці замість того, щоб упередити катастрофу, страждають від наслідків. Коли частина екологічних проблем тоне в потоці інших маніпулятивних тем, коли процес перекладання відповідальності забирає дорогоцінний час. Тому, час діяти спільно, щоб зберегти життя і здоров’я! Час подивитися на виклики комплексно і з максимальною відповідальністю кожного! Коли вирує пожежа – щось чи хтось (у більшості випадків) її спровокував», – зазначила президент Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок.

- За словами віцепрезидента ПАЕУ Валентина Щербини, ймовірність пожеж навесні в Чорнобильській зоні відчуження – дуже висока! Загальні тенденції змін клімату та пов’язані з ними низькі рівні водності річок формують аномально низький вміст вологи у водно-болотних та пов’язаних із ними лісових екосистемах. Осінь без дощів та безсніжна зима дозволяють із високим ступенем ймовірності прогнозувати найвищий рівень пожежної небезпеки навесні 2021 року у ЧЗВ та прилеглих до неї територіях, наслідки якої будуть непередбачувано катастрофічні.

- Сергій Зібцев, професор кафедри лісівництва ННІ ЛіСПГ НУБіП України та керівник Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж відзначив: «Зона відчуження – одна з найскладніших територій у світі з точки зору охорони її від пожеж, що пов’язано з радіаційним забрудненням, накопиченням горючих матеріалів та вкрай обмеженими людськими, фінансовими та технічними ресурсами, а також недостатньою пожежною інфраструктурою (дорожня мережа, зв’язок, водойми) попередження та гасіння пожеж. Сергій Зібцев також наголосив, що тільки сучасний комплексний план дозволить запропонувати системний, узгоджений та єдиний підхід до проблеми.

- «Окрім жахливих наслідків для природи та екології, ці пожежі принесли величезні збитки історичній, культурній та техногенній спадщині на території Чорнобильської зони відчуження, що зараз проходить підготовчі етапи до музеєфікації та внесення до списків світової спадщини ЮНЕСКО. Чорнобиль є найвідомішим місцем України в світі. І саме те, як ми з ним пораємося – складає наш імідж за кордоном. Ми маємо ставимося до нього, як до складного, але цінного спадку та категорично не допускати повторення пожеж.

На минулорічній зустрічі в Кам’янці-Подільському з Президентом України, я наголошував на крайній необхідності постійної підвищеної уваги до Чорнобиля, допомоги у вирішенні міжвідомчих питань та лобіювання пріоритетних задач безпосередньо з Адміністрації Президента України. Зараз перед камерами я вкотре повторюю своє прохання. Адже без достатньої уваги та фінансування відповідальних державних структур, жодний проєкт, чи то протипожежний, чи то проєкт розвитку, – неможливий», – повідомив голова Асоціації чорнобильських туроператорів Ярослав Ємельяненко.

Джерело: Державне агенство України з управління Зоною Відчуження 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook