Пам’ятаємо минуле, розвиваємо майбутнє

1 лютого 2021, 18:21

      Кажуть, що добрі справи робляться добрими людьми. У шестидесятилітній історії Голосіївської навчально-дослідної пасіки можна назвати багато імен діячів, які щедро сіяли зерна знань на його сторінках, щоб розповсюджувати їх серед працівників навчально-наукових установ та пасік. У зв’язку з ювілеєм варто подякувати та оцінити, згадавши теплими словами за внесок у продовж минулих часів, патріарха українського бджільництва, першого аспіранта з бджільництва, який розпочав свою наукову, а пізніше і педагогічну роботу на Голосіївській пасіці та вірно і віддано пропрацював на ній більше пів століття, доктора сільськогосподарських наук, професора Віктора Петровича Поліщука.

Навчання на щойно відкритій спеціалізації «Бджільництво» (1972)

        У січні виповнилося б йому 90 років. Віктор Петрович присвятив своє життя бджільництву. Після навчання в аспірантурі від 1961 р. постійно працював в Національному університеті біоресурсів і природокористування України: асистент, доцент, багаторічний завідувач кафедри бджільництва, професор. Започаткував навчально-методичну роботу і підготовку фахівців за спеціалізацією “Бджільництво”.

       Наукові дослідження проводив за напрямками: медоносні ресурси, технологія виробництва продуктів бджільництва, селекція бджіл української породи тощо. Зокрема, він є автором вперше створеного в Україні внутрішньопородного типу «Хмельницький». Займався розробкою щонайновіших методів підготовки студентів із спеціалізації "Бджільництво".

     Віктор Петрович був великим патріотом своєї справи, її знаним прихильником і наслідувачем! А ще він, як самобутній Інтелігент і Професор, поруч із своєю професійною діяльністю, знаходив завжди час і для відновлення та донесення до сучасників історичної пам’яті. Останні його видання присвячені голодомору у рідному селі Колодистому, що на Черкащині та відродженню пам’яті односельчанина, письменника, політичного діяча і великого українця Василя Доманицького.

     Серед бджолярів, і не лише, Віктор Петрович залишився у пам’яті як знаний авторитетний професіонал, високоінтелігентна, різносторонньо ерудована, працьовита і скромна людина. Постійними супутниками у нього була ласкава посмішка, теплота серця і любов до природи. Велику повагу викликала його чуйність, уважність до людей, здатність вислухати і почути, доброзичливість, уміння бути тактовно відвертим.

    Пам’ятаючи всі добрі справи, зроблені Віктором Петровичем, його колеги та учні щороку відвідують могилу на Байковому кладовищі. Не винятком стала і цьогорічна поїздка.

Покладання квітів до пам’ятника ювіляра

      Пам’ятаючи та шануючи ювіляра, співробітники кафедри запланували 15 березня проведення Міжнародної конференції, на що пасічницька спільнота України, а також міжнародні бджолярі радо відгукнулись.

       Наша кафедра унікальна і дієва, бо кожен співробітник відповідає за свій сегмент і доповнюємо один одного. Нам вдалося частково об’єднати пасічників, медоварів, освітян, науковців, громадські організації, які спільно працюють над ефективним розвитком сучасного бджільництва. Розробляємо системи і технології подолання проблем галузі, намагаємось готувати і реалізовувати спільні і проекти, якісно готуємо фахівців та проводимо наукові дослідження.

І. Головецький,
доцент кафедри конярства і
бджільництва

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook