Перший заступник міністра освіти і науки Микола Кизим: наукою у сучасних реаліях можуть займатися тільки справжні фанати

28 січня 2021 року
     Університет відвідав перший заступник міністра освіти і науки України Микола Кизим. Запрошення отримав і очільник галузі Сергій Шкарлет, але він не зміг побувати в університеті з поважної причини – засідання уряду. Та, хоч і дещо відтермінований, візит міністра відбудеться.

     Ректор університету Станіслав Ніколаєнко ознайомив гостя з роботою підрозділів НУБіП – Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК і Українського НДІ сільськогосподарської радіології. Конкретніше про їхню діяльність говорили безпосередні керівники.

     Директор УЛЯБП Валерій Ушкалов, представляючи наукові підрозділи лабораторії, акцентував увагу на результатах досліджень, розробках, випробуваннях (яких, до речі, лише минулого року тут проведено для більше 2100 різноманітних найменувань і видів). На базі лабораторії здійснюється успішна підготовка наукових кадрів, розширюється і співпраця з іншими науковими установами. У цьому році планується розширити напрями надання послуг, розвивати підрозділ стандартних випробувань, створити центр депонування штамів мікроорганізмів. Ще один перспективний напрямок, для якого, до речі, підготовлено проєкт, – створення лінії з виробництва ІФА тестів для різноманітних хвороб (на кшталт коронавірусних інфекцій, ящура, африканської чуми свиней тощо). Проте ця тема не носить наукового характеру, тому прийнято рішення звернутися до Ради національної безпеки і оборони з пропозицією створити таку лінію для потреб країни, оскільки вже зрозуміло, що коронавірус, який спричиняє COVID-19, – це лише невелика частина загроз. Серед проблем, про які говорив Валерій Ушкалов, – організація проведення державних закупівель.

  

 

  

  

     Директор НДІ сільськогосподарської радіології Валерій Кашпаров представив технічний потенціал, спинився на виконанні науковцями інституту 10 тем, половина з яких – міжнародні гранти. У 2021 році до них планується додати ще дві наукові теми, які фінансуватимуться Національним фондом досліджень. Вчені зосереджені на унікальних дослідженнях аквакультури і впливові радіації – рибам вживлюють спеціальні датчики місцезнаходження і дозиметрії, аналізується отримана з них інформація. Другий напрямок досліджень стосується плану виведення земель із зон, забруднених внаслідок аварії на ЧАЕС, і тут інститут очолює науковий супровід, вже розробив протоколи обстеження земель. Аналогічно цьому розробляється проєкт, пов’язаний з тамтешніми лісовими насадженнями. Актуальність цих тематик значна: після чорнобильській трагедії пройшло 35 років, а проблеми, причому в районах, віддалених від Зони відчуження, залишаються. І це далеко не все. Недаремно ж роботами НДІ сільськогосподарської радіології НУБіП цікавляться по всьому світу. До речі, з 30 ключових статей, розміщених у найавторитетнішому виданні в цій сфері, 6 – авторства наших вчених.

  

 

  

     Науковий пошук науковців НУБіП викликав у Миколи Кизима велике зацікавлення. А їхні проблеми – розуміння. Перший заступник міністра, підбиваючи підсумки візиту, сказав: наукою у сучасних реаліях можуть займатися тільки справжні фанати.

  

Ірина Кушніренко

 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook