Ми різні, але ми єдині

24 січня 2021 року
Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології

 

«Ми різні, але ми єдині. У нас усіх одна країна та від наших спільних дій, від нашої єдності, залежить її майбутнє, в якій Україні ми будемо жити завтра, через рік чи десятиліття. З Днем Соборності!»

Саме з цих слів почалося онлайн-зібрання студентів ІІ групи 4 курсу, спеціальності «Захист та карантин рослин» з куратором, доцентом кафедри інтегрованого захисту рослин, Тетяною Чернегою. Метою такої зустрічі у розпал зимових канікул став важливий для кожного українця день, що у далекому 1919 році ознаменувався проголошенням Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Цей день, 22 січня, сьогодні гордо називають Днем Соборності України.

Це свято офіційно встановлене у 1999 році, враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави. У тексті Акта Злуки утверджувалось: «Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західно-Українська Народна Республіка (Галичина, Буковина і Угорська Україна) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка».

З того часу пройшов вже 101 рік. І за цей час Україна ще не раз боролася за Соборність, незважаючи на прийнятий Акт Злуки. Це довели події декількох Революцій і, звичайно, війна на Сході. І звертаючись до студентів, перш за все як до свідомих громадян України, Чернега Т.О. наголосила, що незважаючи на те, що хтось народився у Києві, хтось на Донеччині або у Запорізькій області, чи будь-якому іншому місті чи регіоні України, варто пам’ятати про те, що ми всі – один народ, одна велика родина, одна держава зі спільною історією, культурою, символікою та цінностями. Варто пишатися своєю національністю і правильно трактувати слово «соборність» - це не лише територіальна, зазначена у Акті, але й ментальна єдність та згуртованість.

«Пам’ятайте, що в єдності – сила,

Це наш дім, дім кожного з нас!

Україна – твій край, мов дитина,

Твоя мати та донька водночас.»

                                      Олександр    Чаговець

 

Марина Курч, студентка 4 курсу 2 групи,

спеціальність 202 «Захист і карантин рослин»

Тетяна Чернега куратор групи

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook