Співбесіди з керівниками наукових підрозділів: маємо комерціалізовувати свої дослідження

16 січня 2021 року
     15 січня 2021 року відбувся черговий етап співбесід з керівниками структурних підрозділів. Сьогодні звітували і презентували свої плани діяльності на поточний рік очільники науково-дослідних інститутів.

     Директор НДІ сільськогосподарської радіології Валерій Кашпаров доповів про виконання науковцями інституту 10 тем, половина з яких за бюджетні кошти, решта – міжнародні гранти. У 2021 році до них ще планується додати дві наукові теми, які фінансуватимуться Національним фондом досліджень. Щодо змісту, то група вчених зосереджена на унікальних дослідження аквакультури і впливу радіації – рибам вживлюють спеціальні датчики місцезнаходження і дозиметрії, аналізується отримана з них інформація. Другий напрямок досліджень стосується плану виведення земель із зон, забруднених внаслідок аварії на ЧАЕС і тут інститут очолює науковий супровід, вже розробив протоколи обстеження земель. Аналогічно цьому розробляється проєкт, пов’язаний з лісовими насадженнями. В інституті до наукової роботи залучені магістри, аспіранти університету. Цього року відзначатимемо 35-річницю аварії на ЧАЕС, і до цієї події планується підготувати наукові та публіцистичні статті. Серед проблем, колектив інституту піднімає питання великого бюрократичного навантаження при оформленні проектів, особливо здійснення державних закупівель і обмеженнями на придбання наукового устаткування. А господарським службам доручено вивчити питання заміни вікон на енергозберігаючі в корпусі інституту.

  

     Директор Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК Валерій Ушкалов акцентував на результатах досліджень, публікаційні активності співробітників, розробках, випробуваннях, яких, до речі, минулого року лабораторія провела для більше 2100 різноманітних найменувань і видів. На її базі здійснюється успішна підготовка наукових кадрів, організовані навчальні практик для студентів, розширюється співпраця з іншими науковими установами. Серед проблем – організація проведення державних закупівель і керівництву лабораторії потрібно звертати на це увагу, оголошувати торги завчасно. Головним питанням для колективу підрозділу є наповнення спеціального фонду в умовах пандемії. У цьому році планується розширити напрями надання послуг, розвивати підрозділ стандартних випробувань, створити центр депонування штамів мікроорганізмів тощо. Лабораторія до кінця січня отримає атестат про проведену акредитацію і це дасть можливість значно інтенсифікувати виконання комерційних досліджень і відповідно надходження коштів. Ще один перспективний напрямок, для якого, до речі, підготовлений проект, створення лінії з виробництва ІФА тестів для різноманітних хвороб, на кшталт коронавірусних інфекцій, ящура, африканської чуми свиней тощо. Проте ця тема не носить наукового характеру, тому прийнято рішення звернутися до Ради національної безпеки і оборони з пропозицією створити таку лінію для потреб країни, оскільки вже зрозуміло, що коронавірус, який спричиняє хворобу COVID-19, це лише маленька частина загроз.

     Валерій Ушкалов закцентував на можливостях – запуск на повну потужність сертифікованої лабораторії грунтів, де існує кадрова проблема, активізація співпраці з ФАО щодо досліджень антибіотикорезстентності, пропонування своїх послуг бізнесу як арбітражного учасника при проведенні досліджень, випробувань тощо. Директор лабораторії також звернув увагу на низький інтерес з боку держави до можливостей установи, перспективи отримання базового фінансування та перегляд критеріїв участі в конкурсі наукових проектів для таких важливих для національної безпеки підрозділів, зокрема кількісних характеристик публікаційної активності. Ректор Станіслав Ніколаєнко озвучив пропозицію запросити до цих двох наукових підрозділів університету міністрів освіти і науки та аграрної політики і продовольства з метою ознайомлення з колективами, можливостями і перспективами.

     Завершувала сьогоднішній етап співбесід директор Науково-дослідного та проектного інституту стандартизації і технологій екобезпечної та органічної продукції Людмила Філіпова, яка доєдналася до розмови дистанційно. Вона наголосила на стабілізації ситуації в інституті, зокрема фінансової. З позитивів відзначила перехід до відання НДІ заводів дитячого харчування, розширення співпраці з підрозділами університету. Колектив хоч і не великий, проте має перспективи і активно працює в напрямі підвищення своєї ефективності. До речі, завершився майже 20-річний марафон з оформлення земель, які належать НДІ.

     Підбиваючи підсумки, ректор Станіслав Ніколаєнко зазначив, що для всіх цих підрозділів є типові завдання: співпрацювати з факультетами та ННІ, залучати на практичні заняття та дослідження студентів і аспірантів університету, пропонувати свої послуги бізнесу і комерціалізовувати власні дослідження.

     Далі буде!

Денис Рудень

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook