Розглянуто плани роботи навчально-дослідних господарств на 2021 рік

29 грудня 2020 року
     Наприкінці року, 28 грудня, відбулася нарада за участю першого проректора НУБіП Ігоря Ібатулліна з керівниками навчально-дослідних господарств щодо виробничо-фінансової програми на 2021 рік. Відокремлені підрозділи НУБіП України постійно були і залишаються в полі зору керівництва університету та ректорату. За останні роки значно зміцнилася їх матеріально-технічна база, залучаються у виробництво нові технології вирощування сільськогосподарських культур, сорти, добрива, техніка, сучасні методи та підходи. Але час виставляє нові суттєві виклики для НДГ, що потребує нових стратегічних рішень, реального планування на перспективу.

     На нараді були розглянули питання розвитку рослинництва. Це, в першу чергу, забезпечення високоякісним насінням ярих культур. Особлива увага була приділена кукурудзі та соняшнику як стратегічним комерційним культурам. Також обговорювали питання забезпечення засобами захисту рослин, повноцінним живленням, включаючи мікродобрива та стимулятори росту, технічному оснащення виробничих процесів. Ігор Ібатуллін поставив перед керівниками НДГ чітку стратегічну задачу на 2021 рік: отримати максимальний урожай комерційних культур, постійно скорочуючи витрати за рахунок використання нових технологічних рішень та якісних ресурсів, розумної економії та значного зменшення витрат на послуги. Завдяки попередньо проведеним перемовинам безпосередньо з виробниками, на нараді сформовані заявки НДГ на насіння. Також були обговорені плани закупівлі засобів захисту рослин та добрив з дотриманням тендерних процедур.

     Перший проректор Ігор Ібатуллін звернув увагу керівників НДГ на необхідність розробки стратегії розвитку НДГ на найближчі 5 років. В пріоритеті будівництво сучасних складів з відповідною інфраструктурою та сушарок. Перед директорами Великоснітинського НДГ Миколою Журавлем та Агрономічної дослідної станції Юрієм Росамахою поставлено завдання реалізувати ці доручення уже в 2021 році.

     Директор Великоснітинського НДГ Микола Журавель представив присутнім технологічні карти по озимій пшениці, кукурудзі на зерно та силос, соняшнику для реалізації програми отримання у 2021 році урожайності озимої пшениці на рівні 65 ц/га, кукурудзи на зерно 80 ц/га, соняшнику 35 ц/га. Карти були розроблені на підставі результатів аналізів ґрунтів, виконаних українською лабораторією Інституту землеробства НААН та американською лабораторією AgSource laboratories. Для реалізації поставлених завдань планується застосування крім загально прийнятих основних добрив ще й рідких та мікродобрив. Для цього в НДГ Великоснітинське переобладнується сівалка Kinza, за рекомендацією професора Анатолія Бикіна, щоб одночасно з посівом можна було забезпечити якісне мінеральне живлення.

  

  

     У обговоренні питань забезпечення повноцінного живлення рослин взяли участь представники фірми IKAR, що представлені на ринку України оригінальними спеціальними мінеральними добривами. Oбговорювались питання можливої співпраці на 2021 рік для реалізації планових показників урожайності комерційних культур та оздоровлення ґрунтів, що в сучасних умовах є також актуальним для НДГ. В обговоренні активну участь прийняли всі учасники наради.


Василь Туринський,
нач.відділу організаційної діяльності НДГ
та навчально-виробничої практики

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook