Виїзне засідання Робочої групи

10 грудня 2020 року
ДП «Овруцьке лісове господарство»
У четвер, 10 грудня ДП «Овруцьке лісове господарство» приймало делегатів виїзного засідання спільної робочої групи Комітету з питань екологічної політики та природокористування і Комітету з питань правоохоронної діяльності щодо причин виникнення лісових пожеж та запобіганню їх у майбутньому.
Засідання проводилось у розширеному форматі за участі народних депутатів України: Олега Бондаренка, Олександра Матусевича, В’ячеслава Медяника, Арсенія Пушкаренка, Богдана Боруховського, Тетяни Грищенко та голови державного агентства лісових ресурсів України Василя Кузьовича, голови Житомирської обласної державної адміністрації Віталія Бунечка, голови Житомирської обласної ради Володимира Федоренка, начальника Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктора Сахнюка, начальника Упраління ДСНС України в Житомирській області Ігоря Нікітчука, директора ЖОКАП «Житомироблагроліс» Ігоря Рибинського, працівників лісових господарств, експертів та науковців, зокрема, Сергія Зібцева, Юрія Марчука.
Нарада розпочалася з виїзного огляду лісових ділянок, пошкоджених пожежами, на територіях ДП «Овруцьке лісове господарство» , ДП «Овруцьке спеціалізоване лісове господарство» та ДП «Словечанський лісгосп АПК». Далі відбулося передавання лісівникам нової сучасної техніки та засобів для попередження і ліквідації пожеж.
Учасники робочої групи мали також змогу долучитися до загальнодержавної акції «Нагодуй птахів взимку!», зробивши маленьку добру справу – розвісити красиві годівнички з кормом у саду Овруцького лісгоспу.
У ході засідання спільної робочої групи Комітетів обговорювалися ряд питань, які, насамперед, були пов’язані з причинами виникнення лісових пожеж, наслідками та їх ліквідацією.
Олег Бондаренко , голова робочої групи, наголосив на надзвичайній актуальності даної проблеми, вирішенню якої приділяється велика увага як на рівні Президента і Верховної Ради України, так і на рівні Міністерства захисту довкілля, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Держлісагентства, Національного Університету біоресурсів і природокористування.
Голова підкомітету з питань законодавства про адміністративні правопорушення та охоронної і детективної діяльності Комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності В’ячеслав Медяник озвучив заплановані законопроєкти, які стосуються питань безпеки лісової галузі.
Аудит, систематизація й інвентаризація лісових ресурсів Житомирщини допоможуть об’єктивно зрозуміти, у якому стані вони перебувають, - зауважив Володимир Федоренко.
Було наголошено, що однією з причин виникнення пожеж на Поліссі є неупорядкованість і захаращеність лісів у зонах радіоактивного забруднення.
Василь Кузьович у своїй презентації «Про причини виникнення лісових пожеж у 2020 році та запобігання їх у майбутньому» акцентував увагу на профілактичних і попереджувальних заходах, удосконаленні нормативно-правової бази, впровадженні сучасних технологій, співпраці зі службою Гідромецентру та Державним космічним агентством України.
Інформацію про відтворення лісів у 2020 році, наявність пожежно – спостережних веж і щогл та обладнання їх телевізійними системами спостереження й про придбання спеціалізованого устаткування, автотранспорту, паливно – мастильних матеріалів, спецодягу державними підприємствами ЖОУЛМГ у 2020 році,- надав Віктор Сахнюк. Станом на 1 грудня уже придбано, зокрема: 8 тракторів марки «Беларус», 36 подрібнювачів «Канзас – 170», 11 причепів та напівпричепів, 15 лісопожежних модулів, 15 мотопомп, автомобіль КрАСЗ - уся техніка використовується в роботі. Віктор Анатолійович говорив про необхідність такого профілактичного заходу з охорони природних ресурсів, як рекреація – облаштування контрольованих місць для відпочивальників, відмежованих від лісових масивів. У цьому році в держлісгоспах побудовано 20 нових рекреаційних пунктів, а всього, в межах Житомирщини, їх 80. Значну увагу приділено створенню протипожежних штучних водойм з облаштованими пірсами.
Червоною ниткою у всіх виступаючих прослідковувалась думка: «Краще попередити лихо, аніж потім ліквідовувати страшні його наслідки і нести збитки!»
Звучала подяка усім працівникам лісової галузі, які першими стають «на лінію вогню» у боротьбі з лісовими пожежами.
Було намічено плани і стратегію охорони природних ландшафтів і населення від пожеж у майбутньому.
 
Джерело: прес-служба Житомирського ОУЛМГ

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook