Вітаємо новий загін магістрів, який поповнив армію дипломованих фахівців лісового і садово-паркового господарств України

13 грудня 2020 року

Завершили роботу екзаменаційні комісії, які протягом 7 – 11 грудня працювали в ННІ ЛіСПГ. Члени комісій призначені наказом ректора університету, професора С.М. Ніколаєнко на своїх засіданнях, під орудою голів професорів Р.Д. Василишина та С.Б. Ковалевського, упродовж п’яти днів слухали захист кваліфікаційних випускних робіт студентів інституту, що навчалися за спеціальностями 205 Лісове господарство і 206 Садово-паркове господарство.

Серед випускників магістратури 2020 року 34 дипломника кафедри. З них 26 опановували фахову програму «Відтворення лісів та лісова меліорація» (10 стаціонарно і 16 заочно). Вісім випускників 2020 року навчалися за кафедральною спеціалізацією «Декоративне розсадництво».

Не пересічність захисту через пандемію не ослабила відчуття відповідальності його учасників за ефективність дії одного з найбільш важливих філософських законів «Переходу кількісних змін (п’яти з половиною років навчання) у якісні (з школяра або молодшого спеціаліста у фахівця Магістра)». Більше того. Онлайн-захист магістерських дисертацій дозволив долучитися до процесу державної атестації рідних і друзів випускників та їх сучасних і майбутніх роботодавців. За захистом кваліфікаційних робіт випускників з Чернігівщини уважно слідкували, у минулому дипломники кафедри, а нині начальник Чернігівського ОУЛіМГ С.М. Аніщенко, головний лісничий ДП «Добрянське ЛГ» Д. Землянко, начальник Київського ОУЛіМГ О.Л. Бойко, директор ДП «Київська ЛНДС» О.І. Хромуляк та ін.

Результати захисту порадували наукових керівників, рідних випускників та їх майбутніх роботодавців. На «Відмінно» захистили свої роботи лісівники, шо навчалися на заочній формі: працівники Боярської ЛДС Юрій Несін та Богдан ПаляничукВіктор Ющенко, Вадим Могильний та Олександр Романенко з Київщини; Дмитро Савенко та Ігор Донець з Чернігівщини, Ірина Семенович-Мельник з Рівненшини, Максим Ховренко зі Сумщини, Богдан Стужук з Житомирщини, Вадим Омельченко з Черкащини. Пропозиції окремих випускників рекомендовані до впровадження у виробництво, а наукові результати отримані Вадимом Могильним з ДП «Богуславське ЛГ» екзаменаційною комісією рекомендовано до опублікування.

Порадували своїх рідних та наукових керівників і 10 випускників стаціонарної форми навчання за програмою «Відтворення лісів та лісова меліорація», восьмеро яких: Максим та Олександр ГорицькіКатерина ЗаєцьВіталій КрикунРоман Кучерявий, Аліна Павлова, Святослав Поторась та Сергій Харченко захистили свої роботи на «відмінно». На «Добре» захистили свої роботи Дмитро Пащук і Павло Юрчук.

Водночас, вісім відмінних захистів з десяти не найкращий результат дипломників кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій, оскільки усі випускники спеціальності «Декоративне розсадництво», а їх було вісім: Олександр Бабин, Світлана Гунько, Андрій Дерій, Катерина Жигало, Ганна Канівець, Яна Лонська, Максим Огієнко та Наталія Сошенська отримали за результатами захисту відмінні оцінки.

Високі результати захисту, значною мірою, зумовлені кафедральною концепцією, яка передбачає низку обов’язкових видів діяльності дипломників-магістрів кафедри під час навчання. Серед яких, на першому місці, наявність наукових публікацій. Усі дипломники стаціонару та окремі заочники за період навчання опублікували 1 – 3 наукові тези, прийняли участь у наукових конференціях. Окрім цього, на кафедрі переконанні, що не можна підготувати лісівника і садівника тільки в аудиторіях. Тому, практично по всім дисциплінам магістратури, упродовж трьох семестрів проводяться виїзні навчально-наукові та науково практичні семінари на базі наукових об’єктів кафедри у Боярській ЛДС, кафедрального навчально-досвідного деревного розсадника та передових підприємствах і установах галузі (Київській ЛНДС, державних підприємствах «Тетерівське ЛГ», «Вище-Дубечанське ЛГ» та ін.). Частими гостями дипломників кафедри у стінах університету є знані фахівці декоративного розсадництва та лісової галузі з власними майстер класами. Одним із важливих положень концепції кафедри з підготовки магістрів є наявність власного експериментального матеріалу, особистих наукових досліджень на об’єктах, що відповідають спеціальності. Від майбутнього Лісівника, який не зібрав матеріал у лісі, який не пізнав глибоко природу лісу, важко очікувати плідної, результативної роботи і користі для лісу. Підтвердженням цього є і результат керівництва лісовою галуззю більшістю не професіоналів в останні роки. Тільки через пандемію не відбулася обіцяна кафедрою зустріч магістрів з Головою ДАЛР України, аспірантом кафедри, кандидатом с.-г. наук Василем Степановичем Кузьовичем, від якого ми усі чекаємо доленосних змін. Ще однією вимогою до майбутніх магістрів кафедри є обов’язковість їх участі у закладанні наукових і дослідно-виробничих об’єктів у Боярській ЛДС та підприємствах галузі.

Наразі викладачі кафедри продовжують співпрацю з своїми підопічними. Зокрема, спільно з науковими керівниками випускники К. Жигало, А. Канівець і Н. Сошенська завершують написання наукової статті «Оптимізація складу субстрату та особливості використання сучасних добрив в контейнерній культурі декоративних деревних рослин», а В. Могильний, разом фахівцями ДП «Богуславське ЛГ», дописують працю «Використання лісівничого потенціалу заліснюваних ділянок для удосконалення способу створення культур дуба звичайного посівом жолудів».

Кафедра не прощається з своїми вихованцями. Зараз їх черга допомогти кафедрі у профорієнтаційній роботі, в удосконаленні науково-навчального процесу, бо кафедра має рухатися вперед.

Дорогі випускники! Ми віримо у Вас! Віримо у Вашу щасливу долю, Вашу плідну фахову діяльність, бо знаємо, що майбутнє лісової галузі, українського лісу, України залежить від Вас. Віримо, бо Ви своїм навчанням, своєю допомогою кафедрі, роботою на розсаднику, на наукових об’єктах Боярської лісової дослідної станції показали, що Вам під силу вирішення масштабних завдань які стоять перед нашою країною та її лісовим і садово-парковим господарствами. Тільки завжди пам’ятайте, що сила кафедри, інституту, Аlma mater залежить від Ваших успіхів і досягнень. Не підведіть нас!

Нам важко розлучатися з Вами… Нам буде Вас не вистачати… Ми готові до подальшої співпраці з Вами, бо Ви наші фахові діти і ми хочемо аби Ви були щасливими!!! Тому нехай Вам щастить!!! Будьте успішними!!!

Поваги Вам у житті та наснаги!
За дорученням кафедри,
наставники магістерських груп
«Відтворення лісів та лісові меліорації»
і «Декоративне розсадництво»,
проф. В. М. Маурер
та доц. І. М. Бобошко-Бардин.

 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook