Зустрічі з успішними людьми, експертами-професіоналами - чудовий стимул для розвитку майбутніх менеджерів

9 грудня 2020 року

Навчальний процес з дисципліни Вступ до фаху для студентів 1 курсу спеціальності «Менеджмент» факультету аграрного менеджменту традиційно є цікавим і насиченим корисною інформацією, адже крім звичних занять з викладачами кафедри менеджменту ім. проф. Й.С. Завадського Олександром Новаком та Тетяною Артюх згідно розкладу, також регулярно проходять зустрічі з визначними українцями, які власним життям та успіхами демонструють зразки для наслідування майбутнім управлінцям, а їхні настанови формують світогляд молоді, закарбовуються в пам’яті і допомагають їм приймати правильні рішення в житті.
Так, в цьому семестрі для спілкування онлайн з першокурсниками ФАМу долучились заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Ольга Василівна Ходаківська та директор оздоровчого центру НУБіП України В’ячеслав Андрійович Крупка.

Місяць тому студентам пощастило поспілкуватись з молодою чарівною освіченою жінкою-керівником Ольгою Ходаківською на тему «Аграрний устрій України: економічний і соціальний зріз діяльності вітчизняних агроформувань». Таку серйозну тему лектор змогла розкрити у легкій, доступній для студентів формі. Демонструючи матеріали досліджень науковців інституту ННЦ «ІАЕ» щодо потенціалу та соціально-економічних результатів діяльності суб’єктів господарювання в аграрній сфері, гість відмітила, як негативні, так і позитивні тенденції в галузі. Особлива увага була зосереджена на недооцінці ролі сімейного фермерства у забезпеченні гармонійного соціально-економічного розвитку села в Україні. Всупереч Європейській успішній практиці, фермерство та кооперативний рух в нашій країні поки що не отримують з боку держави належної підтримки та захисту від конкурентного тиску великих корпоративних структур (агрохолдингів). Лектор підкреслила, що відкриття ринку землі за умовами, визначеними нині в законодавстві України, взагалі загрожує існуванню фермерства як явища.

Гостя наголосила слухачам на тому, що вони здобувають потрібну в масштабах держави професію в престижному університеті на факультеті зі славною історією, і, за умови якісного навчання, зможуть повторити та перевершити успіхи попередніх випускників: міністрів та заступників міністрів, топ-менеджерів крупних міжнародних компаній, приватних підприємців, депутатів різних рівнів і просто успішних людей, які реалізують свій управлінський потенціал в колективах різного розміру та спрямування. Свою готовність до дій студенти відразу продемонстрували власними запитаннями до гості. Найактивнішими у цій справі були саме дівчата Анна Красноштан та Марія Бєлозерських.
І хоч інформація, озвучена спікером, носила гострий характер, основні завдання зустрічі були виконані: а) студенти познайомилися з основними соціально-економічними показниками функціонування аграрної галузі, б) в постаті гості, доктора економічних наук Ольги Ходаківської, слухачі побачили приклад реалізації інтелектуального і творчого потенціалу жінки-лідера, яка бореться за майбутнє України.

Дещо інші цілі були окреслені під час зустрічі студентів-менеджерів з директором оздоровчого центру НУБіП України В’ячеславом Крупкою.
Вкрай актуальна і дражлива тема збереження здоров’я в сучасних умовах, яку анонсували організатори зустрічі, відразу викликала інтерес у студентства, адже їм відомо, що міцне фізичне та психічне здоров'я у всі часи було базовою вимогою до претендентів на управлінські посади. Спікер зорієнтував аудиторію, що не хоче весь виділений час присвячувати лише обговоренню санітарних вимог та протиепідеміологічних заходів, адже вся ця інформація детально висвітлена на сайті університету. Натомість розмова була розлогою і охопила багато цікавих питань. Гість відмітив активність слухачів, адже фактично все заняття він відповідав на запитання студентів. Так, реагуючи на звернення Анни Красноштан, головний лікар НУБіП України поділився інформацією про природу коронавірусу і механізми його передачі, власними припущеннями щодо перспектив поширення COViD-19 на планеті, рекомендаціями щодо профілактики цього захворювання. Також на запитання студента 1 курсу Назара Купрієнка, яким чином продовжувати за нинішніх умов тренувальний процес, лікар пояснив, що робота в спортивних залах, інших закритих приміщеннях, за умови тісного контакту з потенційно хворими людьми, передбачає надвисоку ймовірність зараження, і тому В'ячеслав Андрійович настійливо порекомендував всім перевести тренувальний процес у індивідуальну форму.

Загальний висновок розмови: здоровий спосіб життя, рух і активність – основа імунітету людини, а тому в будь-який час залишаються основними способами протидії всім хворобам. При цьому лікар мав на увазі не лише фізичну активність, а й зусилля, які ми докладаємо, реалізуючи свій інтелектуальний, творчий потенціал, допомагаючи іншим людям.
Найціннішим під час цієї зустрічі все ж стала демонстрація гостем власного успішного прикладу поєднання:
професійної майстерності (56 років лікарського стажу, лікар вищої категорії, лікар національних Збірних команд України, кращий спортивний лікар СРСР, України і Грузії);
занять спортом (неодноразовий Чемпіон України серед ветеранів, майстер-спорту з легкої атлетики і зимового плавання );
інтелектуальної праці (науково-педагогічна діяльність на кафедрі соціальної роботи та реабілітації НУБіП України, журналістика);
громадської активності (активний учасник всеукраїнських майданів, генерал-майор українського селянського козацтва, постійний учасник різного роду благодійних та волонтерських активностей)
та творчої реалізації (поет-дисидент).

У якості підсумку розмови, вже поза виділений час, вражені студенти уважно послухали чудовий напутній вірш з уст автора - В’ячеслава Крупки.

Щиро вдячні нашим гостям, що, не дивлячись на свою зайнятість та всі складнощі дистанційного навчання, продовжують сіяти розумне, добре, вічне в головах і душах студентської молоді.

Тетяна Балановська,
в.о. завідувача кафедри менеджменту
ім. проф. Й.С. Завадського


 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook