Міждисциплінарна Всеукраїнська науково-практична онлайн конференція «Сучасний стан та перспективи розвитку аграрної сфери в Україні» та «Інноваційні технології в агропромисловому виробництві (теорія і практика)»

26 листопада 2020 року
м. Ніжин, вул. Шевченка, 10

26 листопада в інституті була проведена міждисциплінарна Всеукраїнська науково-практична онлайн конференція, що поєднала ідеї та напрацювання учасників двох конференцій «Сучасний стан та перспективи розвитку аграрної сфери в Україні» та «Інноваційні технології в агропромисловому виробництві (теорія і практика)».

З вітальним словом до учасників конференції звернулася заступник директора інституту з навчально-виховної роботи Ірина Демчук, яка підкреслила, що саме міждисциплінарні дослідження на даний момент є найбільш актуальними, що й зумовило такий формат роботи. Крім того наголосила, що традиційно дана конференція є однією з основних платформ для апробації результатів досліджень магістрів напередодні захисту робіт.

Першим свою доповідь «Дисипативність логістичного управління конкурентоспроможністю агробізнесу в умовах пандемії» представив доцент кафедри транспортних технологій інституту Олександр Жигулін. Доповідачем запропоновано розглядати поняття «дисипативність» в економіці як стійке утримання певної структури виробничої діяльності («розміщення виробу», «розміщення технологічного процесу», «фіксоване розташування»). Результати підтверджується аналізом діяльності успішних підприємств. А запропонований механізм переведення підприємницьких структур агробізнесу в стан розвитку конкурентоспроможності повинен сполучати сигналу ринку з розвитком суб’єкта господарювання.

Наступною стала доповідь доцента кафедри міжнародних економічних відносин, директора навчально-наукового центру міжнародної освіти Донецького національного університету імені Василя Стуса Валерії Лимар, яка зупинилася на іноземному досвіді розробки концепції розвитку біоекономіки. Початковим етапом стало прийняття країнами ОЕСР у 2009 році стратегії «Біоекономіка до 2030 року - розробка плану дій», перейняли цей досвід багато краї Європи, та в Україні такого документу поки нема. Відповідно це ускладнює збір інформації для досліджень за таким перспективним напрямом, адже до біоекономіки відноситься сільське господарство, лісівництво, рибництво, виробництво біопалива, целюлозно-паперова галузь.

Продовжилися дискусії з приводу результатів дослідження доцента кафедри менеджменту та підприємництва Конотопського інституту Сумського державного університету Дмитра Власенка з надзвичайно актуальної теми «Проблеми та перспективи розвитку транспорту в умовах пандемії SARS-COV-2». Дмитро Олександрович проаналізував втрати транспортної інфраструктури різних видів транспорту внаслідок пандемії, основні заходи, що реалізуються підприємствами громадського транспорту в умовах пандемії та глобальні перебудови пасажирського перевезення в даних умовах.

Заключну доповідь пленарного засідання представив завідувач кафедри агроінженерії інституту Сергій Фришев. Його тема – підвищення ефективності технології транспортування зерна від збиральних комбайнів. У своїй доповіді Сергій Георгійович представив багатофакторну економетричну модель, яка покликана підвищити економічну ефективність транспортування зерна

Звичайно, що доповіді пленарного засідання лише вказують основні вектори спільних наукових досліджень, а більш детальний розгляд наукових напрацювань студентів, аспірантів, молодих і досвідчених науковців відбуватиметься за вказаними у програмах конференцій напрямах роботи, які знайдуть своє відображення у резолюціях та збірниках матеріалів.

Бажаємо всім міцного здоров’я та наукового натхнення!

Кулик Василь, декан факультету агротехнологій та економіки
Кушніренко Анатолій, декан факультету агроінженерії та енергетики
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook