129. МНОГАЯ ЛІТА, РІДНИЙ КОЛЕДЖЕ!

30 листопада 2020 року

Щедра й благодатна осінь прийшла цього року незвичним теплом, сонячними днями, а нині покидає нас, засіваючи спраглу землю дощами й надією на те, що попереду у нас плідні роки і здобутки, що радуватимуть не тільки тих, хто сьогодні живе на цій прекрасній землі, а й нащадків, які продовжать справу своїх батьків. Ця надія пов’язана з чудовими днями, які наш навчальний заклад відзначає наприкінці листопада. А привід, справді, дуже гарний – 30 листопада 2020 року Бобровицькому фаховому коледжу виповнюється 129 років – 129 років сумлінної, творчої праці всіх: і тих, хто вчився, і тих, хто навчав.
А починалось все 4 квітня 1875 року, коли поміщиця Олександра Олександрівна Майнова, маєток якої знаходився у мальовничому куточку Чернігівщини, склала заповіт, згідно якого вся її власність, в тому числі
492 десятини землі в Козелецькому повіті Чернігівської губернії та
118 десятин в Бронницькому повіті Московської губернії, призначались на будівництво під Щаснівкою сільськогосподарської й ремісничої школи, яка повинна була утримуватись на кошти з доходів маєтку. О. Майнова залишила в історії нашого краю такий добрий слід і таку пам’ять в серцях тисяч випускників навчального закладу, які не кожному вдається залишити по собі.
Лише 30 листопада 1891 року (через 15 років після смерті Майнової) на підставі затверджених 27 грудня 1893 року нормативного положення про нижчі сільськогосподарські школи та думки Державної Ради від 12 травня 1887 року була відкрита сільськогосподарська і реміснича школа І розряду, яку назвали Майнівською на честь благодійниці.
Сільськогосподарська і реміснича школа, сільськогосподарське училище, технікум ім. Тімірязєва (мав статус технікуму-вузу), зооветтехнікум, радгосп-технікум, сільськогосподарський технікум, аграрно-економічний технікум, ВСП НАУ «Бобровицький коледж економіки та менеджменту ім. О. Майнової»,
ВП НУБіП України «Бобровицький коледж економіки та менеджменту
ім. О. Майнової», ВСП «Бобровицький фаховий коледж імені О. Майнової НУБіП України» – серйозні кроки, виважені рішення, сумлінна праця над втіленням у життя планів і перспектив розвитку нашого навчального закладу. За цими кроками творча робота колективу коледжу, очолюваного людьми, відданими своїй справі і справі підготовки для народного господарства країни рільників і тваринників, правників та економістів, бухгалтерів та фінансистів, менеджерів та працівників лісового господарства.
129 років – дата визначна і важлива. Це були роки зростання, розвитку, звершень. За ці роки на околиці Бобровиці став до ладу новий навчальний комплекс, де передбачені всі умови для ефективної роботи викладачів, студентів, обслуговуючого персоналу. Разом з країною коледж долав перешкоди на шляху до майбутнього. З його стін щорічно йшли у життя, на лани, ферми, в різні установи сотні його випускників, які гідно продовжували справу своїх батьків і високо несли по життю звання випускника нашого навчального закладу. Підготовка високоосвічених професіоналів була, є і, впевнена, завжди буде в центрі уваги педагогічного колективу.
Роки зростання і зміцнення тісно пов’язані з іменами тих, хто вніс неоціненний вклад у формування навчального закладу нового типу. З вдячністю згадуємо директора технікуму (1980-1997 рр.) Л.Г. Яковишина та його заступника В.О. Чернякову, завдяки зусиллям яких став до ладу новий корпус технікуму на Бобровицькій землі, відбулась його розбудова, зміцнення матеріально-технічної бази, сформувався ефективний педагогічний колектив. Віддаємо шану і подяку А.Б. Гордієнку, керівнику нового типу, людині компетентній, високоморальній, відданій своїй справі і чуйній до потреб колективу в цілому і кожної людини зокрема.
З 1998 року навчальний заклад очолює відмінник освіти України, відмінник аграрної освіти і науки України, заслужений педагогічний працівник НУБіП України, кавалер ордена княгині Ольги ІІІ ступеня Ольга Василівна Гордієнко.
Сьогодні коледж живе і працює як член великої сім’ї Національного університету біоресурсів і природокористування України, що відкрило перед ним нові перспективи. Готуючи для народного господарства країни фахівців з
7 спеціальностей («Агрономія», «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва», Облік і оподаткування», «Менеджмент», «Лісове господарство», «Фінанси, банківська справа та страхування», «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність»), педагогічний колектив намагається використовувати у своїй роботі нові технології і засоби навчання, які сприяють ефективності підготовки наших вихованців до практичного застосування набутих знань в ході майбутньої професійної діяльності. Комп’ютеризація освіти, інформаційно-комп’ютерні технології, використання пакетів прикладних програм, комп’ютерної та мультимедійної техніки, електронних посібників, презентацій тощо – все це підвищує ефективність навчальної роботи викладачів та студентів. Активно працює інститут кураторства, впливаючи на формування спеціаліста з високими моральними якостями.
Життя і діяльність педагогічного і студентського колективів насичені і багатогранні, цікаві і змістовні. Спогади про роки навчання назавжди залишаються в душах і серцях тих, хто мав честь вчитись у стінах своєї alma mater. А в нашій пам’яті зберігаються теплі спогади про сотні наших вихованців, яким ми віддаємо часточку своєї душі й сердечного тепла. І зв’язку цьому тільки міцнішати – вірю і знаю, він ніколи не перерветься і залишиться в наших серцях і пам’яті дорогим спогадом.
Нелегкий час переживає наша країна сьогодні. Та попри всілякі негаразди колектив з оптимізмом і надією вдивляється в своє майбутнє – один з найстаріших і відомих в Україні навчальний заклад впевнений у своїй світній долі, в тому, що в його стінах завжди звучатимуть голоси студентської молоді, яка з гордістю і пошаною пронесе через усе своє життя звання випускника Бобровицького фахового коледжу імені О. Майнової, примножить плідною роботою свої здобутки. Для них, молодих, 30 листопада залишатиметься не просто датою в календарі, а днем народження коледжу, з стін якого вони журавлиним ключем полетіли у життя.
Тож хай щастить усім – і тим, хто вчить, і тим, хто вчиться. З святом всіх!


Ніна Змігродська, викладач соціально-гуманітарних дисциплін
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook