Ректорат: готуємося до екзаменаційної сесії та вступної кампанії 2021

24 листопада 2020 року
     24 листопада 2020 року під головуванням Станіслава Ніколаєнка відбулося чергове онлайн засідання ректорату. На тлі погіршення санітарно-епідеміологічної ситуації в країні, загострення пандемії колектив університету опинився в нових реаліях – на перший план вийшла якість освіти, яка наразі триває в дистанційному режимі, та проведення майбутньої вступної кампанії, коли відсутнє живе спілкування з абітурієнтами. Звісно, головним залишається завдання збереження здоров’я кожного члена колективу, профілактика захворювання на ГРВІ. Цим темам і було присвячене сьогоднішнє засідання.

     Розпочали розгляд порядку денного з доповіді відповідального секретаря приймальної комісії Лариси Коропець про підсумки вступної кампанії 2020. Чотири роки поспіль контингент студентів-першокурсників, магістрів зростає і, що характерно, збільшується частка контрактників: другу вступну кампанію їхня кількість складає більше половини від усіх зарахованих. Маємо 416 студентів на базі наших міжкафедральних лабораторій, 121 особа здобуває другу вищу освіту. Здавалося б, така картина має тішити, але насправді під загрозу на наступній вступній кампанії поставлено набір до магістратури, зазначив ректор. Для усіх спеціальностей цього року запроваджений обов’язковий єдиний вступний іспит з іноземної мови. Окрім цього, через пандемію у профорієнтаційній роботі втрачають позиції козирі – наше місцерозташування, матеріально-технічна база, сучасні лабораторії тощо. Натомість на перше місце виходить якісне дистанційне навчання. Тому завданням, з одного боку, є – запрошувати на вступ до магістратури якомога більше кращих випускників бакалаврату з інших університетів, а з другого – осучаснювати зміст, запроваджувати нові технології дистанційного навчання.

     Начальник навчального відділу Віктор Шевчук вкотре наголосив, що завдяки далекоглядній позиції ректорату, вченої ради університет заздалегідь був підготовлений до дистанційного навчання в умовах пандемії: ми маємо навчальний портал і розроблені електронні навчальні курси. Разом з тим, занепокоєння викликає організація практичних і лабораторних занять. Для їхнього відпрацювання на факультетах та ННІ проводяться очні консультації. Згідно графіку навчального процесу, з 14 грудня розпочинається зимова екзаменаційна сесія, яка, судячи з усього, також проходитиме в дистанційному режимі. На офіційних сторінках факультетів та ННІ вже розміщені розклади іспитів та заліків. Для магістрів другого року навчання триває постерна презентація результатів їхніх досліджень, а з 18 по 24 грудня заплановано вручення їм дипломів.

     Директор студентського містечка Сергій Стецюк наголосив на процедурі здачі кімнат випускниками магістратури після отримання дипломів. Цього року документи про освіту мешканці гуртожитків отримають тільки тоді, коли до ладу буде приведена кімната в гуртожитку, де вони проживали – в належному стані повинні бути меблі, електрофурнітура, м’який інвентар, вікна, двері, а за потреби проведений косметичний ремонт.

     Начальник відділу кадрів Микола Михайліченко представив претендентів на заміщення вакантних посад завідувачів кафедр, професорів, доцентів. Загалом на конкурс подано 117 заяв на таку ж кількість посад. Завтра під час засідання вченої ради відбудеться таємне голосування.

     Завершується термін реалізації програми розвитку університету «Голосіївська ініціатива 2020». Основні здобутки, досягнуті цілі представив проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша. Детальний звіт буде опублікований на офіційному сайті та виданий спецвиданням. Також він презентував проект плану реалізації затвердженої вченою радою програми «Голосіївська ініціатива 2025». Остаточно ці документи будуть оприлюдненні після доопрацювання і схвалення вченою радою.

 

  

 

     Дні відкритих дверей, парад яких пройшов минулого тижня, зібрав більше 4500 учасників – випускників шкіл, ліцеїв, гімназій, технікумів та коледжів. Такі заходи необхідні, але потрібна серйозна системна підготовка, комунікація з навчальними закладами регіонів, за якими закріплені факультети та ННІ, розвиток мережі опорних шкіл тощо.

     Незважаючи на фінансову скруту, в наступному році ректорат планує продовжити зміцнення навчальної матеріальної бази та поліпшення побуту в кампусі. Проректор з навчально-науково-виробничих питань та адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко представив план ремонтних робіт на 2021 рік. Він, як казали класики, амбітний: загальна сума видатків – аж 63 мільйони гривень! Проте будьмо реалістами: якщо матимемо фінансування хоча б на третину від запланованого – буде успіх. Серед першочергових об’єктів: душові в гуртожитках № 9, 10, 11, кухні та місця загального користування в гуртожитку № 7. Також системний ремонт заплановано провести в навчальному корпусі №11.

     Проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук доповів про передачу в оренду частину приміщення в Немішаєвському агротехнічному коледжі під розміщення технологічного обладнання для, в тому числі, практичного навчання студентів, яку схвалив ректорат, та запит на оновлення інформації QS рейтингу. До 15 грудня 2020 року декани та директори повинні надати оновлену інформацію про очолювані структурні підрозділи, основну увагу звернувши на роботодавців та представників академічної спільноти, які представлять об’єктивні відгуки про підготовку фахівців в НУБіП.

     Ректорат розглянув й інші питання життєдіяльності університету.

  

Денис Рудень

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook