Вивчаємо нову дисципліну - «Декоративне птахівництво»

15 листопада 2020, 23:59

     У поточному навчальному році вперше до навчального плану для студентів ОС «Бакалавр» спеціальності «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» (4 курс) введено вибіркову дисципліну «Декоративне птахівництво». Зацікавленість студентів у її вивченні обумовлена тим, що наразі декоративне птахівництво набуває все більшої популярності, адже власники приватних будинків прикрашають свої подвір’я не лише рідкісними рослинами, а й красивими декоративними птахами. Кожна людина одержує естетичну насолоду, спостерігаючи за поважним павичем, особливо, коли він демонструє свій чарівний хвіст. Захоплюють своїм яскравим вбранням і самці фазанів різних видів – золотий, срібний, діамантовий та інші. Голубівники будують голуб’ятні, де утримують голубів, у тому числі й декоративних. Не менш привабливими є і кури декоративних порід – карликові кохінхіни, з їхнім різноманітним забарвленням оперення, шабо, гамбурзькі, бентамки й інші. Та цими курми можна не лише милуватись, а ще й одержувати від них високоцінну продукцію – яйця. Зокрема, кури голландської білочубої породи за рік несуть 100-140 яєць з білою шкаралупою масою до 50 г. Проте такі птахи вимагають певної території для утримання, повинна бути присадибна ділянка. Та насолоджуватись красою декоративних і голосом співочих птахів можуть і міські жителі, утримуючи своїх улюбленців у клітках. При цьому, найпоширенішими птахами, яких утримують у неволі є хвилясті папуги, серед співочих – популярні канарки.

       Однак, утримання будь-яких птахів потребує від їх господаря фахових знань, які допоможуть, передусім, створити оптимальні умови для їх життєдіяльності та зберегти поголів’я. Крім цього, орнітофауна України є дуже різноманітна, проте вже велика кількість птахів занесена до Червоної книги і побачити деякі види у природі дуже складно. Збільшенню популяцій зникаючих видів допомагає робота фахівців зоологічних парків.

       Слід зазначити, що чимало птахівників своє захоплення декоративним птахівництвом перетворили на успішний бізнес: вони розводять птахів рідкісних і популярних видів та порід для подальшої їх реалізації. Є птахи, які коштують навіть сотні тисяч гривень!

     Отже, вивчення такої дисципліни як «Декоративне птахівництво» є на часі. Практичні заняття зі студентами, передусім, було проведено в умовах лабораторії кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві. При цьому студенти вивчали поведінку папуг нерозлучників, умови їх утримання й годівлі, у динаміці дослідили ріст і розвиток пташенят (визначали їх живу масу потижнево, оцінювали ріст оперення тощо). На заняттях в умовах Київського зоологічного парку, завідувач відділу птахів Віталій Лясковський детально ознайомив студентів з утриманням птахів різних видів, які є не лише рідкісними, а й зникаючими у дикій природі.

      Наразі заняття з дисципліни «Декоративне птахівництво» продовжуються у режимі онлайн і студенти готуються до заліку.

Вікторія Мельник,

доцент кафедри технологій у птахівництві,

свинарстві та вівчарстві

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook