Майбутнє науки – за цими молодими людьми

12 листопада 2020 року

      Щороку Мала академія наук України (МАН) проводить Всеукраїнський конкурс-захист науково-дослідницьких робіт учнів, що є членами даної установи.

     Конкурс проводиться з метою духовного, творчого, інтелектуального розвитку дітей країни, виховання їх у дусі патріотизму і демократичних цінностей, створення умов для формування інтелектуального потенціалу нації. Основними завданнями конкурсу є виявлення і підтримка обдарованих дітей, залучення інтелектуально- й творчо обдарованої учнівської молоді до науково-дослідницької роботи, формування активної громадянської позиції учнів, виховання в них самостійності, наполегливості, вміння формувати й відстоювати власну думку.

      Щороку близько 100 тисяч обдарованих дітей з усієї України беруть участь у відбіркових перших двох етапах Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України.

     Найкращі представники територіальних відділень Малої академії наук України – переможці регіональних етапів конкурсу-захисту – беруть участь у фінальному ІІІ етапі конкурсу-захисту в м. Києві. Загалом конкурс-захист відбувається в 65 секціях 12 наукових відділень майже за всіма напрямами природничих, гуманітарних і суспільних наук.

      Багаторічний досвід роботи у якості журі мають науковці Національного університету біоресурсів і природокористування України, в тому числі, факультету тваринництва та водних біоресурсів. Так, у цьому році в науковому відділенні «Екологія та аграрні науки» секції «Ветеринарія та зоотехнія» ІІІ етап конкурсу-захисту очолювала доцент кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарствіМельник Вікторія Вікторівна, а членами журі були доценти Богданова Наталя Василівна і Базиволяк Світлана Михайлівна.

      Слід зазначити, що пандемія Covid-19 внесла свої корективи у роботу конкурсу цьогоріч, терміни проведення якого були зміщені з весняного періоду на осінній, тому у ІІІ етапі участь брали не тільки учні 10-11 класів, а й студенти І-го курсу вишів. Також, на відміну від попередніх років, конкурс відбувався онлайн, і це не стало завадою для представлення своїх наукових праць учасниками. Конкурс запам’ятався цікавими та змістовними доповідями, запальними дискусіями як між самими учасниками, так і між учасниками та членами журі.

     Теми наукових праць були самими різноманітними щодо вибору як об’єкта досліджень (джмелі, бджоли, риби, перепели, собаки, свині, лабораторні тварини тощо), так і предмета досліджень (умови утримання, годівлі, збудники захворювань та ін.).

  

  

      Важливо зазначити, що учасниками ІІІ етапу конкурсу були діти з різних куточків нашої країни. Але незалежно від теми роботи та місця проживання конкурсанта, у кожного з них було велике прагнення до перемоги, яке вони впевнено відстоювали, підготувавши свої наукові праці, проявивши креативність при виконанні постерних презентацій та доповідях, відповідаючи на запитання журі та своїх колег-конкурсантів.

     Отже, пропрацювавши два дні з молодими людьми, які вміють ставити мету, чітко прописувати завдання і впевнено крокувати до перемоги, долаючи перешкоди, що виникають на їх шляху, ми, члени журі, отримали велике емоційне піднесення і віримо у світле майбутнє нашої держави, яке буде творитися цими амбітними людьми.

Світлана Базиволяк,
доцент кафедри технологій у птахівництві,
свинарстві та вівчарстві
 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook