«Оподаткування в підприємницькій діяльності» – тема лекції декана факультету аграрного менеджменту Анатолія Остапчука

9 листопада 2020 року
     Відповідно до розкладу для студентів 4 курсу деканом факультету аграрного менеджменту, кандидатом економічних наук, доцентом Остапчуком Анатолієм Дмитровичем була прочитана онлайн-лекція з вибіркової дисципліни «Започаткування власної справи» на тему: «Оподаткування в підприємницькій діяльності».

     На лекції були розглянуті питання економічної сутності податків, принципи оподаткування, класифікації податків, особливості оподаткування в системі державного регулювання, прав та обов'язків платників податків і зборів. Система оподаткування, її складові, принципи організації, схема функціонування є головним чинником активізації, гальмування чи припинення підприємницької діяльності. Як було відмічено лектором, оподаткування діяльності суб’єктів підприємництва – це особливий тип відносин, в який вступає підприємець з перших днів заняття підприємницькою діяльністю, з моменту реєстрації його як платника податків. Сьогодні надмірний податковий тиск, відсутність гнучкої та збалансованої системи оподаткування діяльності підприємців створює багато проблем у забезпеченні ефективності їх діяльності, спричиняє пошук додаткових джерел фінансової підтримки, що є причиною зростання тіньової економіки.

     Анатолій Остапчук акцентував увагу на важливості сектора малого та середнього підприємництва для розвитку економіки, конкуренції, ринкового середовища, впливу чинників глобалізації та фінансової інтеграції, відхід від «сировинної економіки», очевидній потребі всебічної підтримки законодавчою та виконавчою системою суб’єктів підприємництва в частині оподаткування.

     У підсумку лекційного заняття були окреслені необхідні умови для успішного функціонування суб’єктів підприємництва в Україні, серед яких підтримка організації бізнесу, розуміння підприємництва як основи для формування сучасної динамічної інтелектуальної економіки, а не тільки як суб’єкта податкового навантаження, розуміння того, що ефективна діяльність підприємницьких структур суттєво впливає на зростання ВНП у країні, зменшує рівень безробіття в країні, розширює можливості для працевлаштування громадян, забезпечує приріст експорту та використання інноваційних технологій ведення бізнесу в Україні.
     Було відмічено, що у 2021 році зросте мінімальна зарплата та прожитковий мінімум. Через це очікується з 1 січня сплата вищих податків для фізичних осіб-підприємців, оскільки розмір нарахування податків залежить від розміру зарплати та прожиткового мінімуму. А з липня 2021 року у бюджеті 2021 року передбачено підвищення мінімальної зарплати до 6,5 тисяч грн. та прожиткового мінімуму для працездатних осіб до 2379 гривень. Відповідно і податки для фізичних осіб-підприємців знову зростуть.

     Після обговорень та запитань студентської аудиторії, лектором були надані додаткові питання для самостійної роботи та окреслені завдання, що будуть виконані на семінарських заняттях за темою лекції.

Лариса Карпенко,
заступник декана
факультету аграрного менеджменту

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook