Усвідомленний вибір професії як запорука успіху: ознайомлення учнів Мирогощанської ЗОШ з факультетом тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України

8 листопада 2020, 16:44

     Кожен з нас хоча б раз у житті замислювався над тим, ким хоче стати у майбутньому, з чим пов’язати свою долю. Довго думаючи і сперечаючись, перегорнувши безліч сторінок літератури для абітурієнтів, відвідавши майже всі вищі навчаль¬ні заклади міст, багато хто все одно не бачить себе у майбутньому. Як же важливо не помилитися у виборі майбутньої професії!

       Саме цей крок дуже відповідальний, адже вплине на розвиток подій вашого подальшого життя, і саме він може стати вирішальним. Допомогти обрати майбутню професію школярам може той, хто вже зробив свій вибір, зокрема студенти.

     Так, Іванна Тищук, студентка факультету тваринництва та водних біоресурсів, у стінах своєї рідної Мирогощанської ЗОШ І-ІІІ ступенів, розповіла учням 11 класу про спеціальність «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва», за якою вона навчається. Приємно відзначити те, що у учнів була висока зацікавленість до вступу у НУБіП України, і, передусім, на наш факультет. Тому, у такому форматі зустріч була корисна, цікава та змістовна. Висловлюємо щиру подяку директору школи – пані Ользі Богданівні Смалюк та класному керівнику – Ірині Петрівні Козяр за відкритість та співпрацю.

        Одним із осередків культури й духовності села була і лишається школа, а тому хочеться трохи розповісти про історію її створення, яка поверне нас до ХІХ століття.

       Історія школи с. Мирогощі бере свій початок з 1869 року, коли було засновано однокласне народне училище з трирічним терміном навчання. Такого рівня навчальних закладів в Дубенському повіті було небагато. У 1890 р. в Мирогощі з ініціативи священика Федора Шумовського збудували школу. У 1902 р. однокласне училище реорганізовали у двокласне з терміном навчання 5 років. З 1908-го по 1910-й у двокласному народному училищі навчався відомий український письменник Валер’ян Поліщук. Слід відмітити, що у 1997 році до 110-річниці від дня його народження на стіні школи урочисто відкрито меморіальну дошку В. Поліщука. Були присутні відомі гості: Микола Жулинський, Євген Шморгун, Микола та Любов Пшеничні, Микола Тимчак, Ростислав Солоневський.

      За часи Другої світової війни гітлерівська окупація завдала збитків розвитку освіти. Частина вчителів пішла на фронт, як це зробив Шандрук Іван Дмитрович - довоєнний директор школи. Лише з вигнанням ворога у 1944 р. відбулося відновлення освіти. Школа була частково зруйнована, навчання велося в будинку священика. У 50-х роках влада вирішила розширити приміщення і передала школі двоповерхову будівлю, так звану «білу школу» (приміщення школи мистецтв). Раніше цей будинок, побудований ще наприкінці XIX ст., використовувався багатим чехом Медуною. Школа мала у той час окремий спортзал, їдальню, майстерню. У 60 70 х роках учні проходили виробниче навчання в радгоспі «Мирогощанський», де опановували професію рільника-механізатора.

     Визначною подією в житті мирогощан стало будівництво та відкриття новозбудованого приміщення школи у 1981 році. Мудрими керманичами школи за весь цей період стали: І. Т. Білоус, М. І. Філіпчук, М. Г. Швед, B. C. Токар. Завдяки талановитому керівництву цих очільників колектив школи був і залишається знаним на освітянській ниві. Наразі у школі працюють 52 педагоги, з яких 5 методисти, 5 старших вчителів, 22 вчителя вищої категорії, навчається 399 учнів. У школі 22 кабінети, майстерня, спортивна та актова зали, їдальня на 120 місць, бібліотека, історико-краєзнавчий музей.

     Отже, бажаємо учням 11-го класу славетної Мирогощанської ЗОШ І-ІІІ ступенів успішно здати ЗНО і у 2021 році стати студентами вищих навчальних закладів і, передусім, факультету тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України.

В.В. Мельник, доцент кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві,

І.І. Тищук, студентка СТН факультету тваринництва та водних біоресурсів

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook