Вчена рада: пандемія примушує нас до опанування сучасних технологій дистанційного навчання

28 жовтня 2020 року
     28 жовтня 2020 року під головуванням Станіслава Ніколаєнка в дистанційному режимі відбулося засідання вченої ради університету. Перед початком розгляду питань порядку денного, ректор за традицією вручив нагороди і відзнаки – цього разу державні нагороди отримали директор НДІ здоров'я тварин Дмитро Засєкін, заступник декана факультету ветеринарної медицини Василь Данілов та завідувач кафедри анатомії, гістології і патоморфології тварин ім. акад. В.Г. Касяненка Олег Мельник.

 

  

     Роботу вченої ради розпочали з короткого звіту очільника університету про діяльність за минулий період. Станіслав Ніколаєнко зазначив, що початок навчального року 25 серпня – був вірний і вивірений крок, студенти старших курсів місяць навчалися в аудиторіях, потім майже чотири тижні навчалися очно першокурсники, які занурилися в студентське життя і не хотіли переходити на дистанційне навчання. Маємо надію на нормалізацію ситуації із захворюваністю і повернення студентства до традиційного навчального процесу з 16 листопада. Відділом кадрів розроблене положення про почесного працівника університету, відповідного до якого будуть пошановуватися викладачі старшого покоління і завершувати свою трудову діяльність. Підбиті підсумки всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт, де маємо 47 переможців і призерів, що в два рази більше до минулого року. Університет має визнання в світі, про що свідчить домовленість про навчання двадцяти аспірантів-громадян Китаю. Постійна увага приділяється поліпшенню матеріально-технічної бази, зокрема в кампусі розпочали ремонт місць загального користування в гуртожитку №11, закуплені меблі. Більш, ніж на п’ять мільйонів гривень закуплено навчального лабораторного обладнання для всіх факультетів та ННІ.

  

     Наукову доповідь про відновлення лісових ділянок, порушений внаслідок незаконного видобутку бурштину, представив завідувач кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції Юрій Марчук. Наразі маємо більше 17 тисяч гектарів порушених лісових площ та більше 20 – земель сільськогосподарського призначення. Негативні наслідки маємо як в екологічній, соціальній, так і економічній сфері. Грунтовий покрив буде відновлюватися близько 20 років, а досвід унормування діяльності з видобутку бурштину продемонстрований на Волині, де створене відповідне комунальне підприємство. Науковцями кафедри розроблені проекти рекультивації цих територій та пропозиції змін законодавства. Доповідь викликала жваву дискусію членів вченої ради. Декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков поцікавився вартістю цих земель і чи не скуплять їх за безцінь задля видобутку не тільки бурштину, а й інших копалин. Проблема є і це питання має бути законодавчо внормоване, переконаний Юрій Марчук. Професор Іван Ковальчук зауважив на необхідності якнайскорішої рекультивації ділянок та подальшій їхній охороні, але питання хто має цим опікуватися. Юрій Марчук бачить тут відповідальність місцевої влади з частковою допомогою уряду.

     Про діяльність гуманітарно-педагогічного факультету з реалізації програми розвитку «Голосіївська ініціатива – 2025» доповів декан Василь Шинкарук. На виконання рішень вченої ради колектив факультету поліпшував кадровий склад, нарощував кількість студентів, відкрив нові спеціальності, а чотири кафедри стали випусковими, розширена й мовна підготовка, запроваджені інтенсивні курси вивчення іноземних мов, створена медіа-лабораторія, центр профорієнтаційної роботи, науковці факультету виконали дослідження з 14 тем, підписано 9 угод про міжнародне співробітництво, реалізується програма «Фахівець. Громадянин. Патріот». Окрема увага приділялася організації побуту студентів, які мешкають в гуртожитках. Співдоповідачами виступили декан факультету ветеринарної медицини Микола Цвіліховський, заступник начальника навчального відділу Оксана Зазимко, які відмітили позитивну перебудову і розвиток факультету, водночас звернули увагу на якість підготовки фахівців і велику відповідальність.

  

     Декан факультету інформаційних технологій Олена Глазунова доповіла про використання дистанційних технологій навчання в університеті. Вона зазначила, що без підвищення рівня цифрової компетентності викладачів, неможливо створити ефективну «еко»-навчальну-систему для студентів. Технічні засоби для організації існують і вони диверсифіковані – маємо доступ як для хмарних технологій світових корпорацій, так і власні інформаційні системи. Потрібно організовувати персональне інформаційне середовище для викладача і для студента. Пандемія примушує нас це робити.

  

     Оксана Зазимко озвучила рекомендації навчально-методичної ради, які затвердила вчена рада. Також схвалила до друку навчально-методичну і наукову літературу та періодику. Вчена рада внесла зміни до структури низки факультетів та ННІ щодо об’єднання та реорганізації лабораторій, а також створений підрозділ, який буде опікуватися екскурсіями територією університету.

Денис Рудень
 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook