Науковці факультету у числі перших переможців Національного фонду досліджень

27 жовтня 2020 року
Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології
У 2020 році проведено перші конкурси грантів Національного фонду досліджень України, серед переможців яких є два проєкти вчених університету. Зважаючи на високі вимоги конкурсів до перспективних науково-дослідних робіт, хочемо ознайомити із цими першими науковими перемогами у межах діяльності нової наукової інституції.

повна версія за посиланням: https://nubip.edu.ua/node/82581

 У конкурсі «Наука для безпеки людини та суспільства» серед відібраних грантів отримає фінансування робота «Целюлозоруйнуюча активність мікрофлори ґрунтів Українського Полісся в умовах радіоактивного забруднення та її участь у ґрунтоутворюючих процесах (включаючи пірогенно трансформовані ґрунти)», керівником якої є кандидат біологічних наук Микола Лазарєв. Грант виконуватиметься упродовж 2 років (2020-2021) з бюджетом 3,5 млн грн., загальна кількість виконавців – 9 науковців.
     Новизна проєкту полягає в експериментальному визначенні змін у стані популяцій целюлозоруйнуючих ґрунтових мікроорганізмів та їх ґрунтоутворюючих функцій на радіоактивно забруднених територіях Українського Полісся, як однієї з основних початкових ланок трофічних біологічних ланцюгів, що забезпечують родючість ґрунту і отримання доброякісної сільськогосподарської продукції. Вперше на території з різним рівнем радіоактивного забруднення буде застосований валідований у світовій науковій практиці метод (Tea Bag index) оцінки активності целюлозноруйнуючих ґрунтових мікроорганізмів та їх ґрунтовідновлюючих функцій. Вперше буде оцінена швидкість трансформації рослинних решток на радіоактивно забруднених територіях, що набуває неабиякої актуальності у зоні відчуження, де за умов відсутності загальноприйнятої господарської діяльності у лісах і перелогах накопичується велика кількість паливного матеріалу рослинного походження, що у випадку уповільнення їх розкладу реально стає джерелом небезпечних (у тому числі радіаційно небезпечних) пожеж. Вперше буде визначено динаміку руйнування целюлозовмісного матеріалу й виходу радіонуклідів з рослинних решток у доступну для трофічних ланцюгів форму та подальшого їх перерозподілу серед різних компонентів трофічних ланок макро- і мікробіоти. Будуть тримані відомості про ґрунтоутворюючій функції целюлозоруйнуючих мікроорганізмів та зміну їх активності за впливу іонізуючого випромінювання різної потужності. Тому встановлення закономірностей утворення гумусоподібних речовин в ґрунті від розвитку целюлозних мікроорганізмів на рослинних рештках в природних умовах з різним рівнем радіоактивного забруднення є перспективним та інноваційним у даному дослідженні. Вивчення впливу целюлозолітичних мікроорганізмів, що виділені з ґрунту з різним рівнем радіоактивного забруднення, на утворення гуміноподібних речовин і активності в клітинах целюлозних і інших мікроорганізмів окислювальних ферментів типу фенолоксидаз і їх впливу на утворення гуміноподібних речовин у ґрунті залишається не вивченою проблемою, а це відкриває шлях до регулювання процесами родючості ґрунту.
У зв’язку із запланованим залученням до виконання проєкту магістрів та аспірантів університету й розширення можливостей матеріальної-технічної бази кафедри радіобіології та радіоекології планується за рахунок гранту придбання обладнання, зокрема сучасний гама-спектрометр вітчизняного виробництва, електричний бідистилятор, магнітну мішалка з підігрівом, СО2-інкубатор, автоматичний промивач планшетів, 2 ноутбуки та персональний комп’ютер.

     Університетська громада вітає наших науковців з отриманням грантів, бажає нових наукових здобутків та успішного виконання проєктів.

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook