Подорожуй разом з нами. Душа Закарпаття – місто Мукачево

22 жовтня 2020 року
     Днями студенти спеціальності «Туризм» разом із викладачами Пиринець М. В. та Шитіковою Т.В. відвідали оглядову екскурсію по історичних та архітектурних пам′ятках м. Мукачева, яку провів Максим Адаменко.

     «Мукачево – легендарне місто Закарпаття. – розпочав М. Адаменко. Мукачево – душа Закарпаття. Оточене величними горами, це одне з наймальовничіших міст України, яке славиться своєю унікальною історією. На своїй, здавалося б, невеликій території, Мукачево зібрало вражаючий ряд унікальних пам’ятників епохи ренесансу, готики і бароко. Це місто еклектики стилів, купажів ароматних вин в затишних вуличок, надзвичайної аури і потужної енергетики».

     Розпочали ми своє знайомство з Мукачево з центру. Головна його прикраса – міська ратуша – побудована на початку ХХ ст. Цю витончену будівлю по праву вважають однією з найкрасивіших ратушей в Європі. Тут до сих пір працює міська рада, а у внутрішньому її дворику можна побачити прекрасні сучасні скульптури.

     Над центральною площею підноситься Кафедральний костел Св. Мартіна, покровителя міста. Поруч з ним розташована готична каплиця Св. Йосипа, прикрашена середньовічними розписам, далі проходили повз інші шедеври сакральної архітектури Мукачево – церкви Успіння з її елегантною строгістю і Свято-Миколаївського собору, де збереглися найдавніші пам’ятки писемності («Євангеліє» (1401), «Біблія» Івана Федорова (1 581) та ін.) та мощі св. Мойсея Угрина. Ще однією перлиною Мукачева, яку ми відвідали є палац Ракоці, добре відомий, як «білий дім» (названий так через колір фасаду), побудований в XVII- XVIII ст. в стилі бароко та ренесансу. Колись тут знаходилася резиденція трансільванських князів і австрійських графів, а сьогодні – це художній інститут. А також ознайомились з історією пам'ятника Олександру Духновичу, пам'ятника Міхаю Мункачі, пам'ятників сажотрусу та Кирилу і Мефодію, один з маленьких пам'ятників Ференцу Ракоці ІІ, та дізнались ще багато цікавого.

     Як викладачі, так і студенти поринули в атмосферу історичної доби м. Мукачева та отримали незабутні враження від екскурсії.

Мар’яна Василівна Пиринець,
голова цикловоі комісії
туристичних дисциплін
 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook