Центр полоністики НУБіП України: розвиваємо співпрацю з Посольством Республіки Польща в Україні та Національним музеєм у Варшаві

18 жовтня 2020, 22:19


«Мистецтво вимагає знань»
Бертольд Брехт

   Початок навчального року в НУБіП України та в цілому по всій країні видався нетиповим з огляду на загальносвітову пандемію COVID-19 та пов’язані з нею виклики й загрози. Впоратися із неминучими труднощами й стресом, як радять психологи, може допомогти мистецтво, яке, за словами відомого драматурга Бертольда Брехта, також вимагає знань. Тож на запрошення Посольства Республіки Польща в Україні та Національного музею у Варшаві Центр полоністики гуманітарно-педагогічного факультету долучився до реалізації проєкту «Кореспонденція мистецтв».
   «Кореспонденція мистецтв» – це серія онлайн-зустрічей, що організовуються та проводяться Посольством Республіки Польща в Україні спільно з Національним музеєм у Варшаві в період з вересня по грудень 2020 р. Проєкт запрошує учасників у подорож світом мистецтва, в якому твори польських митців з таких галузей, як живопис, скульптура, література, музика, театр та кіномистецтво, не тільки викликали і продовжують викликати захоплення у Польщі, Європі та світі, а й стали натхненням для наступних поколінь творців прекрасного. 

   22 вересня 2020 р. відбулася перша з шести запланованих віртуальних зустрічей під назвою «Античність і міфологія. Посилання, символи і стилізація – від Просвітництва до ХХ століття», участь в якій взяли викладачі Центру полоністики та студенти спеціальностей «Філологія», «Міжнародні відносини», «Психологія» НУБіП України. Численних учасників з різних куточків України та Польщі привітала організатор лекції – керівник Реферату з питань науково-освітньої співпраці Посольства Республіки Польща в Україні, радник Ева Матушек-Заґата.

   Головний доповідач, співробітник Національного музею у Варшаві, археолог та вихователь Едита Рубка-Костира зосередилася на відображенні вічних та універсальних грецьких міфів у польському живописі, скульптурі й графіці, адже вони завжди були справжнім викликом для уяви художників, вічним багатим джерелом творчого натхнення. Завдяки влучно наведеним прикладам пані Едити учасникам вдалося непомітно подолати відстань століть і, використовуючи одну з переваг онлайн-зустрічей, милуватися шедеврами античного та сучасного мистецтва, зручно сидячи вдома.

 

   6 жовтня 2020 р. відбулася друга онлайн-лекція проєкту під назвою «Література раннього нового періоду у польському мистецтві – від Шекспіра до віршів єпископа Красіцького» авторства Уршулі Круль – історика мистецтва, педагога, викладача та куратор Національного музею у Варшаві. Пані Уршуля запросила присутніх у літературно-мистецьку подорож у пошуках взаємного натхнення й спільних шляхів між польською та європейською сучасною літературою і творами мистецтва із колекцій Національного музею у Варшаві. Обговорювана художня творчість та аналіз окремих художніх творів розглядались у контексті політичних, соціальних та культурних подій та процесів, що відбувалися на той час в Польщі.

   Обидві лекції проводились польською мовою, але завдяки високопрофесійному перекладу Тетяни Довжок були доступні і для україномовних слухачів. На завершення зустрічей між учасниками проводилися вікторини щодо почутої інформації, а найуважніші слухачі отримали подарунки від Посольства Республіки Польща в Україні.

   Щиро дякуємо організаторам заходу – Посольству Республіки Польща в Україні, Національному музею у Варшаві та доповідачам за натхненні лекції, цінні знання і досвід та з нетерпінням чекаємо на подальші зустрічі.

Оксана Захуцька,
директор Центру полоністики

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook