НІ! спалюванню сухої рослинності

25 вересня 2020 року
Щороку восени люди починають прибирати сміття, опале листя і суху траву з присадибних і дворових територій та спалювати його. Але забувають, що це завдає шкоди здоров'ю людини та довкіллю- забруднюється повітря, вода, а також пошкоджується ґрунтовий покрив!
 
Чому не можна спалювати суху рослинність?
 
 Забруднення повітря. Негативний вплив на здоров’я людини - респіраторні захворювання , алергія, підвищений ризик виникнення ракових пухлин.
 
Зниження родючості ґрунту. Підстилка із сухостою оберігає ґрунт у зимові місяці від промерзання, а влітку від небезпечного ущільнення. Тому підпал знищує ту органіку, що забезпечує пористість, рихлість ґрунту, її вологоємність, здатність утримувати елементи мінерального живлення рослин в тих формах, з яких вони можуть швидко вивільнятися в ґрунтовий розчин.
 
Зміна клімату. Пам’ятаємо, що пожежі – це додаткові викиди парникових газів у атмосферне повітря!
 
Тварини опиняються під загрозою зникнення. Зайці, їжаки ,земноводні, плазуни та гризуни – страждають спочатку від пожеж, а потім від нестачі їжі. Руйнуються їх кладки та гнізда.
 
Зникнення окремих видів рослин. Заміть різнотрав’я росте бурян.
 
У склад такого диму входять: важні метали, чадний газ, пил, оксиди азоту, канцерогенні сполуки!
 
Нагадаємо, що цієї весни Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу», який передбачає посилення відповідальності за забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу.
Передбачено посилення адміністративної відповідальності за порушення вимог пожежної безпеки в лісах, самовільне випалювання рослинності або її залишків, та кримінальна відповідальність за забруднення атмосферного повітря, знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу.

 Джерело: https://mepr.gov.ua

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook