Яскраво завершили перший етап очного навчання студенти спеціальності "Садівництво та виноградарство"

18 вересня 2020 року
Національний ботанічний сад ім. М.М. Гришка

 Багато хто з киян та гостей столиці України бував у Національному ботанічному саду (НБС) ім. М.М. Гришка НАН України, але мало хто знає про існування тамтешнього формово-декоративного плодового саду. А тим паче, якщо вхід туди дозволений не усім...

Кафедра садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка НУБіП підтримує дружні зв’язки з колегами із відділу плодових культур НБС і регулярно організовує виїзні навчальні заняття для студентів спеціальності «Садівництво та виноградарство». На виїзних заняттях студенти мають можливість поглибити свої знання, дізнатися про секрети створення і утримання різних формувань дерев та поспілкуватися зі справжніми майстрами формового садівництва.
 
 
 
Завдяки дружнім зв’язкам з колегами із відділу плодових культур НБС, 16 вересня 2020 р., у переддень завершення першої частини очного навчання, студентам 5-ої групи 4 курсу агробіологічного факультету (спеціальність 203 «Садівництво та виноградарство») випала рідкісна можливість відвідати цей унікальний сад.
 
 
Під керівництвом доцента кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка Наталії Шевчук для студентів було організовано виїзне навчальне заняття, передбачене навчальним планом з вивчення дисципліни «Декоративне садівництво».
 
 
«Ексклюзивність нашого виїзного заняття полягала не лише у тому, що ми мали можливість побачити різноманітні форми кордонів та інші оригінальні формування» — говорить староста академічної групи Ганна Бойчук.
 
 
«Головною родзинкою практичного заняття й найбільшою несподіванкою для нас було рясне плодоношення яблуні, груші, айви та інших садових культур, вирощених за найрізноманітнішими декоративними формами; приємне враження справили здоровий вигляд рослин, гарна якість плодів та доглянутість території».
 
 
Формово-декоративний плодовий сад НБС – шедевр садово-паркового мистецтва, унікальна ділянка площею 1 га, на якій зростають 800 рослин 50 сортів (в основному яблуні і груші) у вигляді 40 різноманітних штучних форм (арка, ваза, вінок, кошик, канделябр, змійка, спіраль, піраміда, вертикальний та горизонтальний кордони, пальмета, ліра та інші садові дива). Тут є альтанки з винограду, актинідії, лимонника китайського, штамбові рослини аґрусу та червоних порічок.
 
 
 
З кожним зробленим кроком, ми відкривали для себе нові знання з плодового декоративного садівництва. Від різноманітності форм плодових дерев і ягідних кущів перехоплювало подих — в один голос зазначають студенти.
 
 
 
 
Це й не дивно, адже вони побачили живі зелені стіни, бордюри, і не тільки… До того ж вони були рясно обліплені високоякісними плодами.

 
 
Складалося відчуття, що ми потрапили у казковий сад з чудернацькими «неземними» деревами від плоских і сферичних до тих, які своєю формою схожі на квіти. Усі студенти були задоволені такою унікальною можливістю побувати у формовому саду НБС ім. М.М. Гришка і виявили бажання хоч маленьку частинку такої краси створити своїми руками на власній присадибній чи дачній ділянці. 
 
Дякуємо дирекції НБС ім. М.М. Гришка і персонально заступнику директору з наукової роботи, давньому другові кафедри садівництва Гапоненку Миколі Борисовичу за надану можливість.
 
 
Для довідки: формовий сад створено в 1957 р. під керівництвом І.М. Шайтана. Плодові культури дуже гарно розміщені на ділянці разом з квітниковими рослинами. Дерева яблуні щеплені на підщепі М9, груші – на айві А. Карликові підщепи гальмують ріст яблуні та груші, що дає можливість створювати штучні форми крони.
 
Ганна Бойчук, студентка 4 курсу АБФ
Юрій Андрусик, доцент кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка
 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook