Як пандемія змінила життєдіяльність гуртожитків студентського містечка НУБіП України

17 вересня 2020 року
     В гуртожитках студентського містечка НУБіП України щорічно, а особливо в період інтенсивного навчання, кількість мешканців разом з працівниками гуртожитків наближується до 6,5 тисяч. Поширення коронавірусної інфекції COVID-19 кинуло справжній виклик життєдіяльності гуртожитків, адже це місце скупчення, перебування та проживання великої кількості людей.

     Кабінет Міністрів України від 10 березня 2020 р. постановив впровадження карантину з 12 березня 2020 року на усій території України. На сьогодні, українці живуть в умовах поширення пандемії вже майже пів року. Ґрунтуючись на набутому за цей час досвіді, можна стверджувати, що долати виклики кинуті поширенням Covid-19 можливо лише при чіткій та злагодженій роботі, тісній співпраці між мешканцями гуртожитків та працівниками. Керівництво університету зі свого боку здійснює всі можливі заходи задля попередження виникнення та поширення коронавірусної інфекції у стінах гуртожитків.

  

  

     Серед вжитих заходів на період карантину – запровадження маскового режиму: вхід в гуртожиток та пересування в місцях загального користування відвідувачам, як мешканцям, так і працівникам, дозволяється при наявності респіратора або захисної маски так, щоб були покриті ніс та рот. Стороннім особам – вхід в гуртожиток під час загальнонаціонального карантину – суворо заборонено! В місцях потенційного скупчення осіб, які проживають в гуртожитках, тобто у холах та вхідних групах, нанесені тимчасові маркування для забезпечення дотримання дистанції. На дошках оголошень, при вході, на сходових клітинах або поверхах розміщені різноманітні інформаційні матеріали щодо профілактики коронавірусної хвороби та інформація стосовно подальших дій у випадку захворювання з зазначеними відповідними адресами та номерами телефонів для запису на прийом до лікаря-терапевта.
     Для вчасного виявлення будь-яких ознак захворювання при вході в приміщення гуртожитків кожному відвідувачу та при прийманні зміни – кожному працівнику, щоразу, здійснюється температурний скринінг безконтактним методом з записом. Також на вході в гуртожиток облаштовані місця з використанням яскравих вказівників для обробки рук антисептичними спиртовмісними засобами та місця збору використаних засобів індивідуального захисту, паперових серветок. Сертифікати про відповідність вимогам діючого санітарного законодавства України антисептичних засобів, що призначені для використання мешканців в гуртожитках, в наявності у кожного завідувача гуртожитку.

  

     Працівники гуртожитку забезпечені мінімум п'ятиденним запасом засобів індивідуального захисту (медичні маски, антисептичні засоби, одноразові рукавиці). У місцях загального користування, зокрема у кімнатах для умивання, наявні рідке мило, паперові рушники. Декілька разів на день проводиться вологе прибирання з використанням дезінфікуючих засобів місць загального користування та здійснюється дезінфекція поверхонь (дверні ручки, перила тощо) кожні 3-4 години. Мешканцям рекомендується систематично проводити вологе прибирання у кімнатах з провітрюванням, дотримуватись санітарно-гігієнічних норм у місцях загального користування та особистої гігієни.

  

  

     У кожному гуртожитку студентського містечка наявні ізолятори, де мешканці або співробітники зможуть перебувати у випадку виявлення будь-яких ознак захворювання до приїзду швидкої допомоги.
     У чергових вахтерів, на посту, наявні інформаційні листи від оперативного штабу НУБіП України щодо здійснення протиепідемічних заходів в період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) та рекомендований алгоритм дій у разі виявлення серед мешканців/працівників особу з ознаками будь-якого захворювання.
     За умови підтвердження захворювання у мешканця – ізоляції підлягають усі особи, що спільно проживали, а кімната – обробці дезінфікуючими засобами та знезараженню.
     У разі виявлення симптомів респіраторного захворювання та/або підвищення температури тіла у особи, що проживає або працює в гуртожитку, черговий вахтер зобов’язаний відразу поставити до відома про такий випадок завідувача гуртожитку та працівників дирекції студентського містечка.
     В гуртожитках університету обмежено масові збори працівників та мешканців, в закритих приміщеннях.
     Життя в студентському містечку НУБіП України в умовах пандемії продовжується, хоч і дещо в незвичному для нас руслі, але з урахуванням усіх необхідних вимог під час загальнонаціонального карантину.

     Шановні мешканці гуртожитків! Стан поширення пандемії нашою країною залежить від свідомості кожного з нас. Дотримання безпечної дистанції, використання засобів індивідуального захисту та дотримання інших важливих рекомендацій щодо збереження та покращення свого здоров’я – сьогодні чи не єдиний метод вберегти себе та своїх близьких від коронавірусу.
     Дотримуйтеся умов карантину, бережіть життя і будьте здоровими!

Сергій Стецюк,
директор студентського містечка

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook