Топографічна практика у Дзвінковому - найкращі спогади про літо. Відгуки студентів першого курсу про практику 2020

20 серпня 2020 року

2020 рік вносить свої корективи в ритм нашого життя та кидає все нові виклики. Ми успішно справились з дистанційним навчанням, але навчальні практики не всі можна опанувати в форматі онлайн. Адже теоретичні відомості та знання, отримані під час навчання, потрібно закріпити на практиці, насамперед ті, які не можна виконати дистанційно – роботу з приладами, проведення безпосередніх вимірювань та знімань місцевості з їх допомогою, обчислень, створення топографо-геодезичних продуктів і картографічних моделей досліджуваної території. Саме тому завдяки сприянню ректорату нашого університету та керівників факультету землевпорядкування було організовано навчальну практику з дисципліни «Топографія» на базі Дзвінківського навчально-науково-виробничого центру. В умовах карантину, звичайно, була поставлена низка вимог до її проведення – це носіння масок у приміщеннях, постійна дезінфекція, щоденний температурний скринінг. Студенти і викладачі відповідально віднеслись до нових правил та ретельно дотримувались їх. 

Програмою практики передбачалося виконання таких видів робіт: теодолітна зйомка, нівелювання площі по квадратах, тахеометричне знімання та побудова планів за їх результатами, нівелювання траси та побудова її поздовжнього профілю.
Усі завдання з успіхом були виконані, студенти здобули нові практичні уміння і навички, а уявлення про геодезію і професію землевпорядника набули чіткіших контурів. Цьому сприяли безпосередні керівники практики – доцент Любов Павлівна Рафальська та асистент Катерина Анатоліївна Лук’янчук, а також їх помічники – декан факультету землевпорядкування, професор Тарас Олексійович Євсюков, доценти кафедри геодезії та картографії Олексій Павлович Жук, Іван Анатолійович Опенько та заступник декана Олександр Вікторович Шевченко.
Після завершення практики в усіх студентів залишилось безліч вражень, якими вони з радістю поділилися з нами, а ми ділимося з користувачами сайту НУБіП України.

«Для кожного з нас ця практика запам'яталась надовго. Ми не тільки закріпили пройдений матеріал з топографії за перший курс, а й подружилися, зрозуміли важливість взаємної підтримки та дружніх порад. Дуже вразила та надихнула зустріч з роботодавцями, в ході якої ми ознайомилися з передовими технологіями у топографо-геодезичній сфері. При виконанні польових робіт навчилися правильно працювати з такими приладами як теодоліт, нівелір і тахеометр. Вдень ми старанно працювали на полігонах, під пекучим Сонцем, виконували камеральні роботи, а ввечері відпочивали всі разом на річці або співали пісні під гітару. Важко буде забути і смак юшки та плову, приготованих власноруч на багатті. Точно можна сказати тільки одне, практика в Дзвінковому – це те, що важко описати, неможливо забути і куди хочеться повертатися знову і знову».


Члени бригади № 1, бригадир Кизима Валерія.

 

«Практика з топографії залишила у наших серцях найтепліші спогади. По-перше, це дало нам можливість використати всі теоретичні навички, розвинути уміння. По-друге, зустрітися з друзями, провести весело час. Були звичайно і труднощі, але позитивні емоції переважали. З нетерпінням чекаємо наступного року, адже теорія це добре, але практика дає змогу повністю зрозуміти сенс навчання, його перетворення у вміння і впевненість у власних силах. Особливу вдячність висловлюємо викладачам, які надавали необхідні знання і підтримували з нами дружні відносини.»


Члени бригади № 2, бригадир Косюхно Юлія.

 

 

  

 

 

 

«Сказати чесно, мало хто був задоволений тим, що знову потрібно було покидати рідні домівки й відправлятися на навчання. Всі ми вже дуже звикли до дистанційного навчання. Проте раді, що ця практика була не онлайн. Варто було лише глянути на красиві ландшафти, прозорі й теплі хвилі річки, яка охолоджувала нас після спекотних днів у полі. Як було чудово насолоджуватися днями в лісі, слухати неповторні звуки птахів. Можна визнати, що не все здавалося таким легким та красивим. Деякі речі нам дійсно давалися важко, проте цілою бригадою ми все робили разом. Під час польових робіт, коли нас атакувало багато комах, чи, наприклад, при зніманні відліків по рейці на ділянках, де кропива в наш зріст - ми залишалися завжди в гарному настрої. Це були незабутні вечори. Ми ніби нікуди й не їхали. Гітара, відомі пісні, наш курс і їжа, приготовлена нами, додавали затишку й прикрашали зоряні ночі. Дякуємо нашим викладачам, які за нас хвилювалися, підтримували та мотивували до навчання. Без них ми б не справилися».


Члени бригади № 3, бригадир Подгорна Вікторія.

 

 

«Практика справила надзвичайне враження на нас – майбутніх землевпорядників. Це були чудові два тижні плідної праці у польових умовах. Ми мали змогу застосувати свої знання, отримані під час лекційних і лабораторних занять з топографії. Цьому сприяли чудові умови проходження практики, адже нас забезпечили усіма необхідними геодезичними приладам та надавали дуже гарні просторі аудиторії для камеральних робіт. Кожна бригада проводила теодолітне знімання визначених полігонів та нівелювання траси лісовозної дороги. За отриманими польовими даними студенти виконували обрахунки та вели журнали теодолітного знімання і технічного нівелювання траси та ділянок земної поверхні. Важливим етапом роботи було обчислення координат вершин зімкненого та розімкненого полігонів. За цими даними виконувалися графічні побудови. Незважаючи на щоденну продуктивну працю, ці два тижні використовувалися нами і для відпочинку, відновлення сил, працездатності, адже територія комплексу надзвичайно гарна. Це була нагода краще пізнати одногрупників у роботі і відпочинку, оцінити їхні якості та можливості»


Руденко Анатолій та інші члени бригади № 4

 

 

 

«Дзвінкове? Серйозно? Всі люди, які були там, згадують його з посмішкою. Але є і такі, які не були в цьому мальовничому селі. Що я можу вам сказати з цього приводу? Тільки те, що не заздрю вам. Я приїхав звідти тільки три дні тому, але вже сумую. Чесно-кажучи, до практики в Дзвінкому я не зовсім розумів, що я роблю на парах і ким я буду в майбутньому, але ці два тижні і ті викладачі, які були з нами, дали змогу відкрити сутність нашої професії, це я особисто про себе кажу.
Наші виходи на полігон — це щось незвичайне! Хоч і прокидаєшся рано, інколи навіть важко, але все рівно ідеш на ту жару, до тих комарів тільки з посмішкою! Там дійсно круто, круто забивати ті кілки в землю, круто виставляти всією бригадою ті теодоліти і так далі, а те, як намагаєшся тримати ту віху, але виходить так, що віха тримає тебе, можу сказати тільки те, що це все треба спробувати всім! Якщо чесно, то в камеральні роботи я не дуже то і ліз, тому вдячний своїй бригаді за все те, що вони робили без мене.
Але ж не забуваємо про те, що відбувається поза практикою. Те, яка там чиста річка Ірпінь, я не можу описати словами, я був на багатьох річках, але за Ірпінь чистіших не бачив, так що туди варто поїхати, хоча б через неї (жартую, практика найголовніше!). За два тижні я встиг побачити всю дружелюбність місцевих жителів, однозначно то є веселі люди, і як виявилось, всі вони чекали на нас студентів, всі вони були раді нас бачити. У них всіх є своя домівка, у нас теж була своя—це наш гуртожиток, умови в ньому надзвичайно круті! Я думаю, що наших дівчат найбільше радувало те, що душ був цілодобовим, але дійсно, ремонт чудовий, тенісний стіл є, футбольна площадка є, баскетбольна теж присутня. Та і взагалі, на нашій базі, як на курорті, на цей раз я не жартую. Так от, всіх людей, які там вже були, я переслухав, на цей раз, я буду чекати на розповіді тих майбутніх першокурсників, які ще не встигли там побувати.
Ні в якому разі не сидіть в кімнаті, старайтесь якось розподіляти свою роботу, не заважайте один одному, гуляйте по Дзвінковому! Не слухайте викладачів, які говорять, що ви нічого не встигнете і що вам треба сидіти тільки за практикою! Все ви встигнете, головне правильно розподілити свій час.
Дякую всьому своєму потокові, дякую тим викладачам, які були з нами, які можливо навіть терпіли мене, чи когось іншого, дякую тому персоналові, який працює на нашій базі. Дякую всім!!!! Обов'язково повернусь до Дзвінкового, без нього сумую!».


Вертелецький Олександр та інші члени 5 бригади

 

 

«Навчальна практика з геодезії в Дзвінковому пройшла цікаво, активно і пізнавально. Ми узагальнили здобуті знання за рік. Гарним досвідом для нас стала робота із сучасним геодезичним обладнанням. Найбільше запам'яталася "Літня школа геодезії", бо цей день був наповнений великою кількістю спортивних, інтелектуальних розваг та змагань, гарних емоцій та нових зустрічей. Також мали змогу зустрітися із роботодавцями та отримали від них майстер-класи щодо використання новітніх технологій в геодезичній і землевпорядній роботі. Умови проживання були достатньо високі, навіть карантинні застереження не стали на заваді нам гарно провести час».


Члени бригади № 6, бригадир Пивоварова Аліна

 

«Чесно кажучи, ми вже були налаштовані проходити практику дистанційно у зв'язку з продовженням карантину, але, на щастя, хоч і не 4, а 2 тижні, та ми провели як справжні землевпорядники, здобуваючи знання саме з практичних занять.
Перші декілька днів було справді важко, але пізніше всі влилися в режим і виконували всі поставлені завдання. Сподобалося нам, можна сказати, все. Дійсно круто, коли ти виходиш на полігон, виконуєш зйомку, а пізніше вже оформлюєш і бачиш результат своєї праці. Робота з приладами – це дійсно незамінний досвід для нас. Ще й в умовах спеки, дощу, вітру – та хіба це нам завада?! Та найбільшим ворогом землевпорядника вважаєм голод, бо коли ти не ситий вийшов на польові роботи, то ні прилади не виставляються, ні відліки не беруться, ні таблички не рахуються.
Особливо запам'яталася "Літня школа геодезії", де нам представляли геодезичні прилади різні компанії, потім проводилися дійсно круті конкурси, які зацікавили практично усіх. Після цього були спортивні змагання.
Хотілося б подякувати голові Держгеокадастру і проректорам, деканові факультету землевпорядкування за таку чудову гру в футбол. Далі всіх чекало нагородження і призи дійсно дивували, всі залишилися задоволеними.
Чесно кажучи, всі від'їжджали зі сльозами на очах, бо там були реально незабутні і непідробні емоції. Хочемо подякувати деканату факультету землевпорядкування та кафедрі геодезії та картографії за створену можливість нарешті попрацювати не на дистанційному навчанні, а безпосередньо в лісі, в полі, дійсно відчувши реалії життя і землевпорядної роботи на собі.
Мінусом, мабуть, є те, що практика тривала не 4 тижні, як зазвичай, та ми вже з нетерпінням тепер чекаємо наступного року, щоб повернутися туди знову!!!"


Члени бригади №, бригадир Білодід Наталія

 

«Найбільше мені сподобалося те, що практику зробили не дистанційно, а ми все ж таки поїхали у Дзвінкове. Це був неймовірний досвід. Ми навчилися працювати у польових умовах, працювати з приладами та робити це якісно. Працювати у різних умовах дуже важко, спека, дощ, мурахи, комарі, павуки, але незважаючи на це все, мені дуже сподобалося працювати у бригаді, було дуже весело та пізнавально. Із цією практикою я ще більше зацікавилась у своїй майбутній професії. Геодезія — це водночас важко, але й дуже цікаво. Я навіть готова була ще в полі працювати, а не їхати з Дзвінкового. Також хочу подякувати Лук'янчук Катерині Анатоліївні, яка була нашим наставником і завжди нам допомагала, була з нами та підтримувала.
База Дзвінкового – це дуже гарне і затишне місце. Там можна відпочити в альтанках, пограти на спортивному майданчику, попрацювати в аудиторії, прогулятись по алеях, також поряд є річка, де можна купатися. Також одного дня до нас приїжджали представники геодезичних фірм та показували різні новітні прилади та представляли свою компанію. Ми проводили різні геодезичні конкурси, за які можна виграти призи, особисто я виграла безпровідну мишку, геодезичний калькулятор та командний кубок за перемогу у волейболі. Також до нас приїжджав Голова Держгеокадастру, з ним ввечері провели футбольний матч проти наших одногрупників та зробили спільне фото. За весь час практики в Дзвінкому було дуже багато безцінних моментів, які я запам'ятаю на все життя. Я з нетерпінням чекаю наступної можливості поїхати на практику в Дзвінкове зі своєю групою.»


Михайлик Катерина, член бригади №7.

 

Відображений у роздумах студентів широкий спектр думок, особистих і колективних вражень про топографічну практику підтверджує одну важливу істину: теорія тоді є дієвою, якщо вона перевіряється практикою, а практика – рушій прогресу, основа майбутньої професії і геодезиста, і землевпорядника…


Усім сподобалася навчальна база у Дзвінковому, студенти були у захопленні від практики, часу вистачило і на закріплення теоретичного матеріалу, і на виконання практичних завдань, і на відпочинок. А свіже повітря та неймовірної краси природа Дзвінківського лісу тільки сприяли цьому. Тому студенти з нетерпінням чекають наступного року, щоб повернутися сюди ще раз.

Лук’янчук Катерина,
асистент кафедри геодезії та картографії

Студенти 1 курсу факультету землевпорядкування

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook