Пожежі, як в Каліфорнії. Луганщина дуже небезпечний регіон з точки зору пожеж - коментар Сергія Зібцева BBC News Україна

8 липня 2020 року
м. Київ
Луганщина дуже небезпечний регіон з точки зору пожеж. "Це степова зона, пожежі там аналогічні тим, які відбуваються у Каліфорнії. Тут виражений рельєф з пагорбами, й пожежа може розганятися вверх по схилах", - пояснює BBC News Україна керівник Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж Сергій Зібцев.
 
пожежники Пожежа
Фото: УКРІНФОРМ
За нинішніх умов посухи і сильного вітру, займання на полях там виростають до потужних пожеж і заходять в ліси вже великими сформованими пожежами. Саме у на Луганщині - у Кремінному лісництві - сталася одна з найбільших пожеж в історії України, коли у 1998 році вигоріло 12 тис гектарів. За словами Сергія Зібцева, проблему погіршує і те, що українські пожежники погано навчені боротися з великими пожежами, а лісників, які мають слідкувати за пожежною безпекою, недофінансовують вже кілька років.
Ще один фактор - зона бойових дій. Епіцентр пожежі розташований за 20-30 км від лінії фронту, а в 2014 році бої відбувалися і біля Сєвєродонецька. "Тож пожежникам, крім вогню, треба боротися ще й з небезпеками воєнного характеру - міни, що не розірвалися, та інші боєприпаси, можуть спрацьовувати від полум'я. Це те саме, що гасити вогонь в інших зонах бойових дій: на Балканах, в Ізраїлі чи у Карабасі", - відзначає Сергій Зібцев.

За його словами, тут пожежники мають працювати у такому ж захисті, як при гасінні пожеж на полігонах і військових складах - у спеціальних пожежних танках, а авіація не має опускатися нижче 100 метрів. Зрештою, біля лінії фронту є ще й небезпека обстрілів.

"Були випадки, коли на Донбасі від снайперів гинули пожежні спостерігачі на вежах", - каже експерт. "У Луганській області найгірша ситуація через війну і пожежну небезпеку", - наголошує він. Сергій Зібцев також нарікає на слабку координацію між різними відомствами під час великих пожеж. "Зараз пожежа виникла біля дачного масиву, пішла по полю, зайшла у ліс, розійшлася там до надзвичайної події і перейшла на населений пункт. За таких умов діяти треба дуже швидко. Але зараз немає одного центру координації цивільного захисту, пожежників, поліції і лісників", - пояснює він.

Регіональний Східноєвропейський центр моніторингу пожеж давно пропонує створити у кожній Обласній держадміністрації таку міжвідомчу систему координації при пожежах.

 

За матеріалами BBC News Україна,

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook