Наукова бібліотека під час карантинних обмежень 2020 – самоізоляція чи нові можливості для вдосконалення?

30 червня 2020 року

   Карантинні заходи щодо попередження розповсюдження COVID-19 продовжено до 31 липня 2020 року. За, майже, чотири місяці повної або часткової ізоляції всі ми навчились жити по новому та отримали можливість опанувати дещо новий формат комунікацій в різних сферах суспільства.
   
Наукова бібліотека НУБіП України, як і університет в цілому, швидко адаптувалась до нових реалій життя та запровадила безліч послуг онлайн: електронна доставка документів користувачам, перевірка навчальних видань на ознаки плагіату, індексування документів за таблицями УДК, інформативна робота щодо відкритого доступу до цифрової бібліотеки, соціальні комунікації та інше. Таким чином, бібліотека успішно перейшла в інший формат надання послуг.
   Між тим, враховуючи довгострокові карантинні умови, у бібліотекарок з’явились можливості підвищувати свій рівень знань та розширити свої компетенції. Відвідування онлай-конференцій, семінарів, вебінарів та різних практичних навчань дозволило набути нових навичок в розрізі оновлення та розширення бібліотечних послуг.
   Завдяки співпраці з Українською бібліотечною асоціацією, 11 бібліотекарок пройшли онлайн курс «Бібліотека – відкритий публічний простір», під час якого розглядалися аспекти роботи бібліотеки в інформаційному суспільстві та сучасні тенденції розвитку бібліотечної справи як у світі, так і в Україні.

   Однією з основних функцій наукової бібліотеки є перевірка навчальних видань на ознаки плагіату. Відповідальні за таку роботу працівники потребують постійного вдосконалення своїх знань і тому систематично приймають участь у семінарах та навчальних програмах, що організовує компанія UNICHEK Україна (лідер серед сервісів пошуку плагіату). У квітні та травні нинішнього року такі семінари проходили онлайн і 3 наших бібліотекарок прийняли в них участь.

   Наукова бібліотека НУБіП завжди пропонує своїм користувачам цілий спектр різних інформативних послуг. Однією з таких послуг є консультування і проведення семінарів для науковців університету щодо користування міжнародними науковими базами даних Scopus, Web of Science та EBSCO. Тому важливо завжди вдосконалювати свої навички та навчатись новим пошуковим інструментам наукових баз даних. Під час карантину компанія Clarivate Analytics за підтримки Міністерства освіти і науки України провела ряд онлайнових вебінарів, а саме: «Практичні рекомендації з публікацій у міжнародних журналах», «Етика наукових публікацій та інструментів підвищення їх якості: Web of Science та Антиплагіат», «Ресурси Web of Science Group для вчених і журналів», які успішно пройшли 4 співробітниці та отримали 9 сертифікатів учасників.

   Наукова бібліотека є партнерським хабом проєкту «Дія. Цифрова освіта». Ми долучились до трирічної програми Міністерства цифрової трансформації з опанування цифрових навичок (2020-2023 рр.) та стали активними учасниками освітніх онлайн-курсів (всього 14 бібліотекарок), що дозволить в майбутньому надавати користувачам допомогу в опануванні сучасних інформаційних технологій.

    У вересні 2015 року на саміті ООН була ухвалена резолюція «Перетворення нашого світу: Порядок денний в області сталого розвитку на період до 2030 року», що включає в себе 17 цілей сталого розвитку. Це новий план дій життєдіяльності людини на планеті. П’ять цілей даної резолюції присвячені саме подоланню наслідків кліматичних змін та збереженню природних ресурсів. Бібліотеки всього світу долучилися до втілення стратегії сталого розвитку за допомогою проєкту «Зелені бібліотеки». Проєкт має на меті перетворення бібліотек на екологічно свідомі центри, що не тільки проводять інформативну політику серед своїх читачів, а й змінюють себе в екологічному сенсі (енергозбереження, ощадливе використання природних ресурсів та інше).
   Україна підтримала резолюцію ООН та ухвалила Стратегію сталого розвитку України до 2030 року. Тож українські бібліотеки можуть стати потужними партнерами держави у реалізації цілей сталого розвитку. Нещодавно двоє співробітниць бібліотеки відвідали дводенний німецько-український науково-практичний онлайновий семінар «Зелені бібліотеки», що проводила Українська бібліотечна асоціація спільно з Goethe-Institut в Україні 21-22 червня 2020 р.
   На основі отриманої інформації та надихнувшись досвідом німецьких і українських колег, наукова бібліотека НУБіП України прийняла рішення долучитись до проєкту «Зелені бібліотеки» та розробити власну еко-стратегію на 2021 рік.

   Однак сучасна бібліотека повинна розвиватись не тільки технологічно, а й продукувати комунікативність: навчальну, наукову та соціальну. Особлива функція бібліотеки - згуртовувати університетську спільноту, пропонувати різноманітні локаційні заходи, зустрічі. Тому виникає потреба у додаткових знаннях з креативності, маркетингу, менеджменту та інших. Тож, під час карантину наші бібліотекарки проходили он-лайн семінари, які навчають саме таким компетенціям.

    Загалом, за період карантину впродовж останніх чотирьох місяців підвищили свій рівень кваліфікації 22 співробітниці бібліотеки, які отримали 43 відповідних сертифікати.
    Отже, незважаючи на карантинні обмеження, наша бібліотека продовжує розвиватись, вдосконалювати та розширювати свої послуги, здобуваючи при цьому нові знання.

Неллі Маркова-Пипко,
заступниця директорки наукової бібліотеки

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook