Про Запорізьку область в рубриці «Пізнаємо Україну разом» від студентки факультету харчових технологій та управління якості продукції АПК

21 травня 2020 року
     Перенесемось в Запорізьку область, звідки родом студентка другого курсу скороченого терміну навчання факультету харчових технологій та управління якості продукції АПК Селюк Анастасія і пропонує нам познайомитись з її рідним краєм. 

     Найкращі роки життя кожної людини – це студентські дні, прожиті в гуртожитку між своїми однолітками, це переживання при здачі екзаменів, це незабутні вечори проведені із своїми друзями.

Я теж студентка Національного університету біоресурсів та природокористування України. Мені дуже пощастило із викладачами які можуть донести до кожного студента потрібну інформацію, зрозуміло викласти свій предмет, та й просто стати старшим другом та порадником.
Але зараз я хочу розповісти про своє село Балки та про Запорізьку область.
Запорізька область нараховує 1.785 млн. людей, в області добре розвинута промисловість, та сільське господарство.
Промисловість Запорізької області об’єднує важку індустрію і харчову промисловість. Провідні області, які визначають спеціалізацію області в міжрайонному поділі праці, – гірничодобувна, чорна металургія, машинобудування, хімічна промисловість. Велике значення має також харчова і легка промисловість, електроенергетика, будівельна індустрія.
ВАТ “Запоріжсталь” – один з найбільших в Україні металургійних заводів. І не тільки в Україні – в світовому рейтингу виробників сталі “Запоріжсталь” стоїть на 60 місці.
На базі Білозерського родовища, багатого на залізну руду, працює Запорізький залізорудний комбінат (м Дніпрорудне), потужність якого за видобутком руди становить 3500000 т за рік. Нинішній стан комбінату досить стабільний завдяки насамперед іноземним інвестиціям фірми «Мінерфін» (Словаччина). Основними споживачами продукції підприємства є Словаччина, Чехія, Польща, а також вітчизняні виробники – «Запоріжсталь», «Азовсталь» та ін.
 
Є в області ВАТ “Дніпроспецсталь” – єдиний український виробник багатьох видів спеціальної сталі (інструментальної, підшипникової і т. П.)
Є ще Запорізький феросплавний завод – один з найбільших у країні, монопольний виробник феросиліцію (47,7% обсягу українського ринку), феромарганцю середньовуглецевого 80%-го, марганцю металевого 90% -го.
 
 
Крім чорної, є в регіоні і кольорова металургія. Це, насамперед, Запорізький алюмінієвий комбінат (ЗАлК) – єдиний виробник первинного алюмінію в країні. Але це невеликий за світовими мірками і не дуже новий завод.
Запорізький титаномагнієвий комбінат – монопольний виробник титанової губки (у 2000 році її вироблено на 6,6% більше, ніж в 1999, а саме 5,9 тис.т).
Запорізьке ПАТ "Мотор Січ" - одне з найбільших підприємств у світі з випуску авіаційних двигунів для літаків і вертольотів, а також промислових газотурбінних установок.
Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС)— атомна електростанція, розташована в степовій зоні на березі Каховського водосховища в Запорізькій області України поруч із містом Енергодар.
 
 
 
Це найбільша в Європі й шоста у світі атомна електростанція. Вона складається з шести атомних енергоблоківпо 1 млн кВт кожний.
Це такий короткий екскурс по Запорізький області. А тепер мені хотілось би розповісти про своє село Балки, де я народилась і провела своє дитинство.
Село Балки знаходиться на лівому березі Каховського водосховища (Дніпро), за 30 км на південний захід від райцентру. Вище по течії примикає місто Дніпрорудне.
 
 
На території сучасного села знайдено рештки стоянки доби палеоліту (понад 40 тис. років тому). В околицях є багато курганів, з яких досліджено близько 100. В них виявлено поховання епохи бронзи (кінець IV— початок І тисячоліття до н. е.), сарматські (II ст. до н. є.— II ст. н. е.), а також пізніх кочівників (IX—XIII ст. н. е.). Біля села знаходяться Гайманова могилаПлоска могила і Товста могила — величезні скіфські поховання, створення яких датують IV століттям до нашої ери.
Та найбільшим досягненням ХХ століття було створення каховського водосховища та введення в експлуатацію магістрального каналу 1956 році .

Побудова каналу – дала змогу зрошувати поля Запорізької обл. та підняти урожайність сільськогосподарських культур до високих показників. Зрошення дало змогу підняти урожайність пшениці до 60ц із гектара, вирощувати соняшник, баштанні культури посадити сади та виноградники.

На лівім березі Каховського водосховища розміщена найбільша в Україні теплова електростанція. Каховське водосховище використовується для зрошення полів та водопостачання навколишніх міст та комбінату ЗЖРК. На Каховському водосховищі знаходиться порт Нікополь. На березі водосховища обладнані пляжні майданчики для сімейного відпочинку
Я родилася коли вже було каховське водосховище, по ньому плавали човни та риболовні катери, коли канали були заповнені водою, а поливалки зрошували поля та сади.
Я люблю своє село, своїх односельчан. Це дуже трудолюбиві люди, які трудяться на шахті чи на полях, а дома на присадибних ділянках вирощують полуницю, малину, виноград. Балківський виноград славиться на всю Україну, яких тільки сортів немає у місцевих виноградарів. 
 
 
Ці люди виховують своїх дітей чесними та порядними, тому що тільки на землі може вирости справжній трудар який цінить плоди своєї праці. 
З дитинства ми всі знаємо як в сезон важко збирати полуницю. Чи як обливається серце кровю коли немає збуту на виноград.
А ще нашим запорізьким дітям дуже потрібні знання з агрономії, харчових технологій та інших спеціальностей, які може дати наш НУБіП.
 
 
Анастасія Селюк,
студентка групи ХТ-2ст
факультет харчових технологій та
управління якістю продукції АПК
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook