Аромати квітуючого саду надихають на творчість

3 травня 2020 року

Черговий день в насадженнях навчальної лабораторії  "Плодоовочевий сад".

30.04.2020. Грайливе сонечко опромінює сад, дерева, людей...
Співробітники кафедри садівництва ім. проф. В.Л.Симиренка з невимовним ентузіазмом, як бджілки, як кроти та інші тварючки, тобто божі творіння, риються у землі та пурхають між квітучими деревами.
 
Вільна праця на свіжому повітрі, окрилює, ошляхетнює. Жага до творчості проникає до найглибших шарів мозолистого тіла, того що поєднує обидві півкулі мозку, відполіровує держаками мозолі на руках, чи може, навпаки, наукові руки полірують держаки до відчуття гладенькості, велюровішої за засоби догляду за ніженьками, які йдуть по землі, напоєній травневими грозами.
 
 
Заквітли гібриди японської айви. Яке розмаїття кольорів! Це при тому, що мати мала білі квіти з рожевими плямами. У якому гарному оточенні вона перебувала. Якою схильною до чоловічої уваги вона була. Тепер потрібно дочекатися осені, щоб оцінити гібриди за якістю плодів. Вони будуть не менш різноманітні, ніж квітки.  
 
 
А поряд зацвіла яблуня. Та де квітки, запитаєте ви? Ми нічого не бачимо. О, світ дуже різноманітний і цікавий. Існує багато чого, раніше невідомого і несподіваного. Отак квітує сорт яблуні `Wellinghton Bloomless`. Його особливість полягає у відсутності пелюсток у квіток. Не знаючи цього, не можна їх розгледіти. Потрібно уважно придивитися до гілочок, щоб побачити, як з квіткових бруньок стирчать лише маточки. Бджоли такі квітки не відвідують, тому для того, щоб отримати плоди, потрібно вручну нанести на приймочки маточок пилок іншого сорту яблуні.
 
 
А що це? Груші. Невже груші? Так, минулого року до підщеп хірургічним шляхом було прилучено бруньки смачних сортів груші. Тепер вони проросли і до осені розвинуться у високі дерева – саджанці груші. Або просто груші, грушеві дерева. Саме такі деревця висаджують до саду, щоб згодом вони радували нас своїми плодами. А називають такі груші 'Деканкою'. Між деканатом і садом встановився нерозривний зв'язок, що йде на благо усьому живому в саду, від груші до яблуні, від черешні до порічок. 
 
 
 
Прищеплювати можна також і в крону. Дерево шовковиці ще не має листків, але вже прокинулося. Активний сокорух дозволяє окулірувати бруньками та щепити живцями. Місце щеплення міцно скріплюється плівкою, і через три тижні компоненти щеплення зростуться, утворюючи новий організм. На цьому дереві буде водночас десять різних сортів шовковиці. Приходьте ласувати ними. 
 
 

 

Читач, відвідувач цієї сторінки, сподіваємося, що нам вдалося надихнути вас ароматами нашого саду так, що вам захочеться відвідати його ще не раз.
Це зробити дуже легко – подати документи до нашого університету на спеціальність 203 "Садівництво та виноградарство", і декілька років поспіль сад буде ваш, а коли отримаєте диплома, то він залишиться з вами назавжди.
 
Володимир Меженський,
професор кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook