Оперативний штаб: контроль за епідеміологічною ситуацією, початок екзаменаційної сесії, господарські питання, плата за навчання і завершення весняних польових робіт в навчально-дослідних господарствах

27 квітня 2020 року
     27 квітня 2020 року під головуванням Станіслава Ніколаєнка відбулося засідання Оперативного штабу, присвячене життєдіяльності університету. Не зважаючи на карантин, триває навчальний процес, дослідництво, студенти продовжують радувати своїми успіхами в різноманітних Всеукраїнських конкурсах та олімпіадах, що проводяться дистанційно, активною є і міжнародна діяльність – про це все свідчать публікації на офіційному сайті університету.

     Перший проректор Ігор Ібатуллін поінформував про нараду проректорів з наукової роботи, яку завтра проводитиме міністерство освіти і науки та пропозиції університету з подальшого провадження досліджень та організації роботи спеціалізованих вчених рад. У навчально-дослідних господарствах завершуються весняні польові роботи, ще потрібно засіяти близько 500 гектарів. В НДГ пройшов рясний дощ, який приніс таку необхідну вологу. Опади сягнули від 20 до 35 мм. Що ж до кадрових питань, то за пропозицією кадрової комісії конкурси на заміщення вакантних посад будуть проведені восени 2020 року, а при бажанні отримати вищу посаду – враховані кількість наукових публікацій, дослідницька діяльність, співпраця з бізнесом, знання іноземної мови на відповідному рівні, наявність електронних навчальних курсів тощо.

     Проректор з навчально-науково-виробничої роботи та адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко доповів про хід ремонтних робіт: вони тривають в гуртожитках №2, 6, 9 та 10. На спортивному майданчику біля гуртожитку №2 розпочинається укладка штучного покриття.
     Ректор Станіслав Ніколаєнко застеріг, що всі роботи слід скорочувати, робити лише найнеобхідніші через критичну ситуацію.

     Проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук проінформував про проведений аналіз вартості навчання для набору 2020 року серед інших закладів вищої освіти, проходження першого етапу програми Горизонт-2020 проекту, співвиконавцями якого є вчені Української лабораторії якості та безпеки продукції АПК.
     Вадим Ткачук заявив, що вартість навчання в університеті на контракті фактично складає 30-40% від собівартості. Наприклад, рік навчання студента на факультеті ветеринарної медицини вартує державі більше 65 тисяч гривень, а вартість контракту – близько 26 тисяч. Аналогічна ситуація і з іншими спеціальностями, де вартість коливається від 50 до 70 тисяч гривень на рік. А якщо взяти, що у структурі плати за навчання 82% – це заробітна плата, а в дистанційному навчанні беруть участь майже всі науково-педагогічні працівники, то говорити про перегляд плати за навчання не можна. Навпаки, уряд прийняв рішення про встановлення мінімальної індикативної ціни на навчання в цьому році на рівні 60% від собівартості. Ректорат вишукує всі можливості, щоб не піднімати ціни за навчання.
     Щодо плати за гуртожитки, то вона в університеті є мінімальною і ледве покриває заробітну плату персоналу і комунальні послуги, а ремонтні роботи ведуться, як правило, з інших джерел. Але поскільки гуртожитки функціонують, сплата за комунальні послуги відбувається, охорона і санітарний обробіток здійснюється, ведуться ремонти, то говорити про повернення коштів не можна.

     Директор студентського містечка Сергій Стецюк доповів про ремонтні роботи в кімнатах для першокурсників, благоустрій території та постійне проведення профілактичних заходів.
     Учений секретар Оксана Барановська зупинилася на проведенні засідання вченої ради за участі завідувачів кафедрами, де серед іншого буде обговорено питання особливостей завершення навчального семестру в умовах карантину. Засідання відбуватиметься в онлайн режимі, про дату та час буде повідомлено додатково.

     Проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша здійснив щотижневий аналіз навчального процесу – 93% занять проведено, участь в яких брали 86% студентів. На цьому тижні фактично розпочалися заліки на всіх факультетах та ННІ. Згідно з роз’ясненнями міністерства освіти і науки екзаменаційна сесія відбуватиметься в дистанційному режимі в терміни, визначені ректоратом – з 19 травня по 7 червня 2020 року. Лабораторні роботи, які студенти повинні виконати в цьому навчальному семестрі – будуть перенесені на післякарантинний період. Завдання деканатів і дирекцій – визначити цей перелік робіт та організувати відпрацювання восени.
     Другий тур олімпіади для вступу в університет, в якому бере участь більше 900 абітурієнтів, буде проведено в дистанційному режимі за окремим порядком в середині травня. Після затвердження відповідних документів необхідна інформація буде розміщена на офіційному сайті університету та надіслана учасникам.
     В університеті в режимі онлайн розпочалися Дні відкритих дверей за спеціальностями. Абітурієнти вже ознайомилися з перспективами здобування вищої освіти на факультетах тваринництва та водних біоресурсів, конструювання і дизайну та механіко-технологічного. Решта – за графіком. Зареєструватися для участі в цих заходах можна заповнивши відповідну форму на сайті університету. Ректор зауважив, що не всі якісно підготувалися до Днів відкритих дверей, здійснюють їх формально.
     День університету запропоновано також провести в онлайн режимі, оргкомітет готує цікаві пропозиції.

     Підбиваючи підсумки, ректор Станіслав Ніколаєнко дав ряд доручень. Вадиму Ткачуку – розробити уточнений прогноз фінансування університету до кінця 2020 року та внести пропозиції з унормування штатів, розглянути скорочення видатків, відмінити закупівлі та відмовитися від послуг, без яких можна забезпечити безперебійну роботу. Спільно з Ігорем Ібатулліним проаналізувати економічну діяльність навчально-дослідних господарств, аналогічно скоротити витрати, оптимізувати штат, ліквідувати заборгованість перед університетом, враховуючи відшкодування ПДВ.
     Першому проректору Ігорю Ібатулліну – здійснювати заходи з протипожежної безпеки, розробити та впровадити комплекс заходів зі збереження вологи на полях навчально-дослідних господарств.
     Директору студмістечка Сергію Стецюку – активізувати ремонтні роботи в гуртожитках.
     Проректору Сергію Кваші – контролювати діяльність відокремлених підрозділів, налагодити облік навчальної роботи, які виконують науково-педагогічні працівники.

     Ректор підтримав пропозиції щодо недоцільності росту плати за навчання, раціональної витрати коштів. Станіслав Ніколаєнко наголосив на необхідності більшої відповідальності і дисципліни, бути готовими до кризової ситуації, різкого скорочення фінансування, інших негараздів.

     Розглядалися й інші питання життєдіяльності університету.

 

 

Денис Рудень

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook