Ректор Станіслав Ніколаєнко та перший проректор Ігор Ібатуллін перевірили стан посіві та хід посівної у навчально-дослідних господарствах

21 квітня 2020 року
     Ректор Станіслав Ніколаєнко та перший проректор Ігор Ібатуллін під час великодніх свят здійснили обстеження полів навчально-дослідних господарств «Великоснітинське» та «Агрономічна дослідна станція». Погода випробовує аграріїв надзвичайно низьким вмістом вологи в грунті та ще й нічними приморозками. Це негативно впливає на стан озимини та потребує швидких рішень для виправлення ситуації.

  

     У Великоснітинському НДГ було обстежено 600 га посівів озимої пшениці та 180 га озимого ячменю. Відмічено ослаблення ростових процесів озимини, пов’язане з несприятливими погодними умовами, хоча всі роботи по забезпеченню повноцінного живлення рослин, захисту, згідно технологічних карт, були виконані в повному обсязі. Для швидкого реагування на недоліки проводиться захист озимих посівів від хвороб та внесення стимуляторів росту та мікроелементів. Виконуються рекомендації вчених НУБіП. Роботи проходять з чітким дотриманням температурного режиму. Також це НДГ продовжує посів пізніх зернових культур. Вже посіяно 580 га соняшнику, ведеться підготовка грунту до посіву ділянок гібридизації соняшнику на площі 150 га. Продовжується посів кукурудзи. Станом на 21.04. вже посіяно 200 га кукурудзи на силос спеціалізованими силосними гібридами канадійської селекції та 100 га кукурудзи на зерно (37% до плану). Станіслав Ніколаєнко та Ігор Ібатуллін також проінспектували хід посівної.

     В «Агрономічній дослідній станції» було обстежено посіви озимих зернових культур на площі 280 га. Відмічено, що посів з внесенням рідких мінеральних добрив позитивно вплинув на розвиток озимої пшениці, вона легше долає нестачу вологи, хоча доцільність широкорядного посіву залишається під питанням. Зараз в цьому НДГ проводиться передпосівний обробіток грунту під посів соняшнику на площі 123 га. Повністю виконані роботи на площі 60 га, де сьогодні планується розпочати посів. Також готується грунт під посів демополя з фірмою «Піонер» на площі 119 га. Тут будуть розміщені демонстраційні ділянки гібридів соняшнику та кукурудзи цієї фірми. Необхідні добрива, насіння, засоби захисту рослин вже завезені у господарство, посів планується розпочати в кінці тижня. На ННВП «Дослідне поле» повністю посіяні ділянки ранніх ярих зернових та зернобобових культур, ділянки кормових культур та соняшнику. Проводиться догляд за посівами.

     Польові роботи тривають і в інших НДГ НУБіП України. Так, Немішаєвський агротехнічний коледж підготував під посів кукурудзи на силос 130 га, НДГ «Ворзель» - 30 га, Ніжинський агротехнічний інститут підготував до посіву соняшнику 200 га та днями планує розпочати посів. У Заліщицькому агротехнічному коледжі підживлено 190 га озимої пшениці, внесено гербіциди на всю площу озимих, посіяно 18 га ярого ячменю, 50 га соняшнику, а також овочі: 3 га картоплі, 1 га столових буряків, 1 га капусти, продовжується посів кукурудзи на зерно, вже посіяно 56 га (80% до плану).
     Роботи тривають.

Василь Туринський,
начальник відділу організаційної діяльності НДГ
та навчально-виробничої практики

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook