Можливості навчання за обміном(ERASMUS +): чому варто спробувати

14 квітня 2020 року
     Привіт усім, безстрашним, боязким, байдужим. Усім, хто хоч раз оглядався навколо та допускав думку про навчання закордоном. Усім, хто рівнявся на інших, або ні. Я пишу це, щоб розповісти, чому варто зробити цей крок, і що НАСПРАВДІ стоїть за ним.

     Я відношу себе напевно більше до боязких, тому що кожен раз після вдалого проходження на програму навчання за обміном, я думала: «Боже, навіщо я це зробила?». Мене лякала невідомість, лякали шаблони на кшталт: навчатися закордоном дуже важко, або просто лякала моя особиста уява та невпевненість. Але напевно, мене можна віднести і до безстрашних, якщо я так несамовито йшла на конкурсний відбір. Сама не знаю, чому я поводилась так, ніби нічого не боюсь. Може тому, що це не несло за собою ніякої відповідальності? Адже це не фінальний вирок, і не має суттєвого значення в подальшому житті. Співбесіду не потрібно сприймати, як «судний день» свого життя. Це просто конкурсний відбір, а за ним ще буде сотня таких, варто лише захотіти. Це як стати зіркою через проходження сотні відборів, як Дмитро Монатик, наприклад. Всі страхи у нас в голові і це факт.

     Що робити на співбесіді? Будьте собою. Коли ви вдаєте краще версію себе, ваші відповіді не завжди зв’язні, і це як раз те, що видає вас і складає на стопку перелік ваших недоліків. А що, якщо вони не візьмуть мене, бо в реальному житті я не такий мотивований, як того чекають? Це правда, іноземці чекають від майбутніх студентів за обміном шаленої мотивації, проектів на майбутнє в розрізі 10 років та чіткого формулювання цілей. Чи ви готові дати виклик собі? Тут справа тільки за вами. Якщо так, то говоріть про те, чого насправді зараз в вашому житті немає, але що б ви хотіли мати в майбутньому. Це той момент, коли ви можете цього досягти за допомогою навчання закордоном. Тільки в цьому випадку важливо усвідомлювати, що якщо мотивація не підкріплена чимось сталевим, то навчатися буде нелегко. І в цьому напевно і полягає виклик. В моєму випадку мотивацією було довести собі свою власну інтелектуальну та моральну цінність, адже довелось пройти багато випробувань.

     Чому варто давати собі виклик? Сидячи на звичному вам місці ви теж накопичуєте досвід, але зовсім інший, і не так стрімко. Новітні технології, інформація про те, що відбувається у світі тут і зараз, сучасні тренди та викладачі з усього світу стали для мене прекрасним доказом цього. Інтелектуальні знання, дані вам закордоном, підкріпляться шаленою витримкою та стійкістю. Всім нам дуже зручно сидіти вдома на дивані, але коли ми хоч одного разу в житті спробуємо рафтинг, чи літати літаком і т.п., то розуміємо, що переборовши страх можна так просто отримати багато неймовірних спогадів, вражень, переживань... Як комфортно виходити за зону комфорту, дивуюсь я. Розширення кругозору – одна з неймовірних складових навчання за обміном. Побачити життя зсередини, порівняти, зустріти різних людей з різними історіями, дізнатись більше про різні країни, подорожувати – всі ці можливості відкриваються перед вами, просто беріть їх і насолоджуйтесь!

     Мій досвід у ISA Lille, Франція. Поговоримо про відмінності. Одна лекція триває 4 год і в день в нас могло бути дві таких. Спочатку було дуже важко, і не буду брехати, нічого не змінилось в кінці. Організовувати себе і слідувати дедлайнам, оце був справжній виклик і ми всі з ним успішно впорались, а значить і ви зможете. От і приклад швидкого змінення образу мислення. А таких питань, де я почала думати по іншому, чесно кажучи, не перелічити. У практичних спеціальностей було багато виїздів на заводи та поля, де використовуються різноманітні інноваційні технології. Одна зі складностей полягала в тому, що дуже часто доводилось працювати над декількома проектами в паралелі, але це того вартувало. Не менш важливим елементом освітнього обміну студентами є суспільне життя країни. Французи це роботи, я вам кажу. Вони можуть гуляти всю ніч, а потім вчитися вісім годин, маючи купу енергії. Їхні вечірки, карнавали, свята та просто культура це щось неймовірне, і я бажаю кожному це побачити. Отже, не бійтесь та йдіть назустріч новим пригодам та викликам, і неважливо, в якій саме країні.

     Якщо у вас є будь-які питання з приводу адаптації, навчального процесу та суспільного життя, ви завжди можете звернутися до мене за ел. адресою: [email protected]

     Бажаю вам успіху. Якнайшвидше відкривайтеся новим можливостям та хапайтеся за них обома руками, бо життя тільки одне!

P.S. оголошення про відбір на програму ERASMUS + у Вищій школі сільського господарства ISA Lille тут

Марія Ткачук,
1 курс магістратури, група ОП Менеджмент ЗЕД,
НУБІП & Management option Trade in Agribusiness, ISA Lille

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook