Волога – лімітуючий фактор у вирощуванні сільськогосподарських культур

26 березня 2020 року
     Погодні умови суттєво впливають на здоров’я людей, ефективність роботи багатьох галузей народного господарства, особливо галузі землеробства. В останні роки лімітуючими факторами у продуктивності сільськогосподарських культур є вміст доступної вологи та поживних речовин у ґрунті. Звичайно, товаровиробник забезпечує рослини поживними речовинами за рахунок внесення різних видів органічних (гній, гноєкомпости, пташиний послід, побічна продукція рослинництва, сидерати тощо) та мінеральних добрив. Вміст доступної вологи в ґрунті, у переважній більшості залежить від суми опадів, глибини залягання ґрунтових вод та технологічних процесів під час вирощування польових культур, особливо запровадження способу та глибини обробітку ґрунту.

     Так, 18 березня 2020 року кафедра землеробства та гербології провела обстеження полів на вміст доступної вологи в ґрунті у ВП НУБіП України «Агрономічна дослідна станція» та Навчально-дослідному господарстві «Великоснітинське імені О. В. Музиченка». Встановлено, що на полях пшениці озимої в АДС в 0–100 см шарі ґрунту після сої вміст доступної вологи складає 177 мм, після гороху – 185 мм. Така кількість вологи достатня для отримання високих врожаїв даної культури.

     У системі зяблевого обробітку ґрунту за проведення оранки на глибину 25 – 27 см в 0 – 100 см шарі ґрунту вміст вологи складає 132 мм, у тому числі в шарі ґрунту 0–30 см – 41 мм. Під час проведення оранки відбуваються такі технологічні процеси як перевертання, перемішування, розпушування та кришення ґрунту. Все це сприяє надмірній втраті вологи, особливо за недостатньої кількості опадів, що відбулося в осінній період 2019 року. Слід відмітити, що з вересня 2019 р. по березень 2020 р. в даному господарстві випало 174 мм опадів, що складає тільки 40 % від багаторічної норми.

  

     За проведення безполицевого зяблевого обробітку глибокорозпушувачем (АГР–1,7) на глибину 35 см вміст доступної вологи в 0 – 100 см шарі складає 170 мм, у т. ч. в шарі ґрунту 0–30 см – 66 мм. Робота даного агрегату сприяє збереженню вологи в ґрунті за рахунок розпушення і кришення, що покращує агрофізичні властивості, нарізання щілин до 35 см покращує водопроникність ґрунту і нагромадженню вологи як у верхніх, так і нижніх шарах. Відсутність перевертання сприяє збереженню та накопиченню рослинних решток у верхньому шарі ґрунту, створює мульчуючий шар, що покращує захисну дію від надмірного випаровування доступної вологи з ґрунту.

     На полях НДГ «Великоснітинське» вміст доступної вологи під озимою пшеницею складає 148 мм, у т. ч. в 0–30 см – 49 мм. Така кількість вологи вважається середнім вмістом, що зобов’язує товаровиробників більш ретельно проводити технологічні процеси з метою ефективного використання вологи.

     Основним заходом у системі зяблевого обробітку ґрунту даного господарства є оранка на різну глибину. Такий захід не завжди сприяє накопиченню вологи, особливо в посушливі роки, тому вміст доступної вологи в 0–100 см шарі складає 131 мм, у т. ч. в 0–30 см – 41 мм. Така кількість вологи на період весняно-польових робіт вважається недостатньою. Для ефективного використання такої кількості вологи всі технологічні процеси слід проводити своєчасно і якісно.


Семен Танчик,
завідувач кафедри землеробства та гербології

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook