Охорона і захист лісу

26 березня 2020 року
Білорусь

Клас пожежної небезпеки в лісах Гомельського дослідного лісгоспу високий, що пояснюється великою кількістю молодняків хвойних порід, високою відвідуваністю лісів жителями обласного центру, наявністю густої мережі автомобільних і залізниць.

Для забезпечення успішної охорони лісів від пожеж лісгосп ще ранньою весною починає виконувати весь комплекс протипожежних заходів. Зокрема, проводиться масова робота серед населення з питань дотримання правил пожежної безпеки в лісах, в тому числі: подвірний обхід, розповсюдження листівок, установка аншлагів, облаштування місць відпочинку та протипожежних розривів.

Для попередження виникнення і поширення лісових і торфяно-болотистих пожеж, лісгосп щорічно створює до 4810 км протипожежних мінералізованих смуг, 86 км протипожежних розривів. На більш ніж 3000 км здійснюється догляд за мінералізованими смугами, проводиться ремонт 10 км доріг лісогосподарського і протипожежного значення. У лісгоспі облаштовані 9 спостережних вишок. У Прибірському, Старо-Дятловічскому, Макіївському, Долголеському, Тереховський, Романовічскому, Добрушскому, Терюхскому і Грабовському лісництвах на них встановлені сучасні системи відеоспостереження. У лісгоспі обладнані 4 пожежно-хімічні станції (безпосередньо на базі лісгоспу 2-го типу, в 3 лісництвах - 1-го типу). Крім того, в 9-й лісництвах створені пункти протипожежного інвентарю, укомплектовані мобільними засобами гасіння лісових пожеж, зокрема, ранцевими вогнегасниками та високопродуктивними комплектними мотопомпами. Максимальну мобільність працівникам лісової охорони забезпечує 15 стаціонарних, 12 мобільних і 10 переносних радіостанцій.

Лісгосп проводить активну роботу по виявленню і ліквідації несанкціонованих звалищ, а також, притягнення до відповідальності осіб, які вчинили лісопорушення. Служба інженера-лісопатолога постійно проводить моніторинг санітарного стану лісів, щоб своєчасно виявити і попередити осередки шкідливих лісових комах і хвороби лісу. Так в 2015 році в Шарпіловскому, Старо-Дятловічскому і Долголесскому лісництвах був виявлений сосновий пильщик, який поширився по площі 1315 га. Для запобігання поширенню шкідника лісових культур силами лісгоспу із залученням «Беллесзащіти» і «Беллесавіа» була проведена масштабна авіахімобробки.

Джерело: http://gomelles.by

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook