Студенти факультету аграрного менеджменту обговорили можливості трансформаціі COVID-19 у COVID- ekonomic на платформі E-Learning

21 березня 2020 року

У зв'язку з карантином, в рамках вивчення предмету «Операційний менеджмент», завідувачка кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту факультету аграрного менеджменту, член-кореспондент НАН України, доктор економічних наук, професор Лідія Шинкарук та доцент кафедри, кандидат економічних наук Тетяна Власенко провели другий етап обговорення (перший етап https://nubip.edu.ua/node/71425) проблеми впливу COVID-19 на економіку, використовуючи платформу E-Learning та в рамках Viber групи.

В межах завдання студентам запропоновано написання есе «Можливості трансформаціі «COVID-19 у COVID-ekonomic». Пандемія COVID-19 спричинить зміни, які змусять говорити про світ “до” і “після”, певні наслідки можна буде дізнатися лише з часом, але деякі – уже очевидна реальність і молоде покоління повинно уміти їх ідентифікувати, аналізувати і переосмислювати. За словами генерального директора Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедроса Аданома Гебреісуса, “Ми не просто боремося з епідемією, ми боремося з інфодемією. Інфодемія – це лавина дезінформації, нагнітання й залякування у бажанні мас-медіа підняти власні рейтинги, псевдонаукових порад та інтерпретацій, що накриває світ і серйозно ускладнює боротьбу з реальною проблематикою зупинення та подолання хвороби».

До вищезазначеного хочемо додати, що для глибини негативних проявів трансформації COVID-19 у COVID-ekonomic, інфодемія має суттєвий вплив, окрім заходів, задекларованих урядами багатьох країн, в тому числі й України.

Як результат обговорення, сформовано наступну базу інформаційних матеріалів для аналізу ситуації, яка буде корисна не лише студентами:
"(Епідемія коронавірусу) вже не регіональне питання, це глобальна проблема, яка вимагає глобальної реакції" Крісталіна Георгієва, Голова МВФ. У Міжнародному валютному фонді вже заявили про те, що вплив спалаху COVID-19 сповільнить зростання світової економіки до рівня нижче 2,9%.

За інформацією джерел Bloomberg, президентка Європейського центрального банку (ЄЦБ) Крістін Лагард заявила, що Європа може зіткнутися з серйозним економічним шоком, який перегукується із світовою фінансовою кризою 2008-го, якщо світові лідери не вживатимуть термінових заходів проти спалаху коронавірусу.

Урядом Америки запропоновано пакет заходів розміром до 7,5% від ВВП. Загальна сума допомоги для подолання кризи перевищить $ 1,5 трлн. https://cutt.ly/DtkywTs. На надзвичайні витрати на програми громадської охорони здоров'я -$8,3 млрд. Пряма фінансова допомога американцям з метою запобігання безробіттю до $ 1000 для стимулювання попиту. Платники податків отримають більше гнучкості для відстрочки платежів, + 90 днів до звичайних термінів і зниження податків. Детальніше: https://cutt.ly/TtlETPN, https://cutt.ly/UtlEUuO, https://cutt.ly/6tlEUNW.

Уряд Великобританії – пакет заходів розміром до 15% ВВП. Великобританія виділить 300 млрд дол на стимулювання економіки. Державні банківські кредити на суму £ 330 млрд. фунтів стерлінгів будуть надані компаніям, які зіткнуться з кризою грошових потоків, незалежно від розміру. Паби, клуби, кінотеатри, ресторани, театри та інші місця відпочинку з оціночною вартістю менше £ 51 000, будуть мати право на грошові гранти £ 25000. Громадяни зможуть отримати трьохмісячну відпустку по іпотечних кредитах. Детальніше: https://cutt.ly/3tlEDF6.

Китай виділив на боротьбу з коронавірусом $10 млрд і запустив масштабну програму стимулювання виробництва за рахунок податкових стимулів і пільгових кредитів https://cutt.ly/ztkytdo.

ЄС анонсував виділення близько 40 млрд євро. та обговорює загальний обсяг допомоги до 410 млрд євро. https://cutt.ly/DtkyuJU.

Уряд Німеччини – лише на укріплення європейської згуртованості визначив пакет заходів - 25 млрд. евро. Пакет заходів ЄЦБ щодо спрощення вимог до банків і підвищення їх ліквідності. Міністерства торгівлі запропонувало 3-х етапний план підтримки економіки. Детальніше: https://www.deutsche-handwerks-zeitung.de/…/150/32542/399587.

Польща оголосила про створення спеціального антикризового фонду в розмірі 52 млрд. дол. для підтримки економіки, підприємців і населення країни в зв'язку з пандемією, а раніше було оголошено про виділення 1 млрд. дол. США на боротьбу з коронавірусом.

Італія виділить до 25 млрд євро та уряд обговорює пропозицію щодо податкових пільг компаніям, виручка яких впаде на 25%.

Узбекистан - антикризовий фонд з капіталом $ 1 млрд створюється з 20 березня 2020 року і антикризовий фонд з капіталом 10 трлн сумів (більше $ 1 млрд) для подолання негативних наслідків пандемії коронавіруса COVID-19.

ЄБРР - 1 млрд євро на боротьбу з корона вірусів. https://cutt.ly/Ptkye2p.

МВФ виділить $ 1 трлн на порятунок країн, що розвиваються https://cutt.ly/Ptkye2p и $50 млрд країнам, які постраждали від корона вірусу.

Якщо Україна виділить на боротьбу з корона вірусом 3% ВВП, то це складе $4,5 млрд. На сьогодні Верховна Рада прийняла законопроект № 3219 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)». Уряд України виділяє ще 70 млн грн. на індивідуальний захист населення та частково відшкодують оплату комуналки. Міністерством фінансів України розробляються зміни до законодавства, в тому числі до закону "Про Державний бюджет України на 2020 рік" . Ці зміни мають на меті забезпечення фінансування першочергових заходів, спрямованих на локалізацію та ліквідацію спалахів коронавірусної хвороби; запобігання негативним наслідкам, спричиненим виникненням і поширенням коронавірусу; вжиття антикризових заходів для підтримки економіки", - йдеться у повідомленні. Крім того, зазначається, що, зокрема, мова йде про створення стабілізаційного фонду, з якого буде здійснюватися відповідне фінансування. Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) готовий переспрямувати певні кошти, які виділяються на програми в Україні, на заходи з подолання коронавірусу, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

На основі вище перелічених інформаційних ресурсів на наступних заняттях буде обговорено можливості і ризики трансформації COVID-19 у COVID-ekonomic в Україні в рамках управління виробничими процесами.

 

 

На навчально-інформаційному порталі університету (https://elearn.nubip.edu.ua/course/view.php?id=2045) студенти мають можливість відкрити електронний навчальний курс, ознайомитися з навчальним матеріалом, виконати завдання та відправити його на перевірку, пройти електронне тестування.

 

Лідія Шинкарук,
завідувачка кафедри виробничого
та інвестиційного менеджменту,

Тетяна Власенко,
доцент кафедри

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook