Готуємося до весняних робіт зі штучного відтворення стерляді та навчаємо студентів особливостям професії

19 березня 2020 року

     На початку березня студенти 3 курсу факультету тваринництва та водних біоресурсів (спеціальність 207 «Водні біоресурси та аквакультура») Кайстро Сергій, Крайніков Станіслав і Гаврилюк Мар’яна під керівництвом доцента кафедри аквакультури Коваленка Василя Олександровича провели перевірку готовності самиць стерляді, які утримуються в басейнах ННВЛ рибництва, до інкубаційної кампанії 2020 року.
    Найбільш досвідчений серед студентів – Сергій Кайстро. Сергій з другого курсу відвідує студентський науковий гурток "Рибництво", є старостою гуртка, приймає активну участь у студентській науково-дослідній роботі (див. фото 1).

Фото 1. Студент 3 курсу факультету тваринництва та водних біоресурсів Сергій Кайстро з плідником стерляді

    В ході робіт студентами під керівництвом Василя Олександровича було здійснено зовнішній огляд риби на наявнясть пошкоджень або ознак захворювань та визначено індивідуальну масу кожної особини (див. фото 2).

Фото 2. Визначення індивідуальної маси плідника стерляді на електронних вагах

    Кожен із студентів мав можливість власноручно взяти пробу овоцитів у самиці стерляді. Найбільшу кількість риби за допомогою спеціального щупа перевірив Станіслав Крайніков (див. фото 3).

Фото 3. Студенти Станіслав Крайніков (на фото - ліворуч) і Сергій Кайстро беруть біопсійну пробу гонад у риби

    Здобути практичні навички та перевірити декілька самиць стерляді вдалося і Мар’яні Гаврилюк. Дівчина мріє працювати в аквакультурі, хоче пройти виробничу практику у сучасній виробничій лабораторії перспективного рибницького підприємства з Волині – ТОВ «Науково-виробничий центр «Форель»». Тому вона із задоволенням виконала поставлене завдання (див. фото 4).

Фото 4. Мар’яна Гаврилюк відбирає пробу гонад у самиці стерляді

    Після обробки овоцитів кип’ятінням у фізіологічному розчині проби було доставлено в університет. Співробітники кафедри аквакультури, доцент Василь Коваленко і асистент Дмитро Шарило, за величиною коефіцієнта поляризації ядра в овоциті визначили ступінь готовності самиць стерляді до робіт зі штучного відтворення, скориставшись при цьому нещодавно придбаним для потреб кафедри цифровим мікроскопом Sigeta Forward 10-500x 5,0 Mpx LCD (див. фото 5).

Фото 5. Овоцит стерляді у розрізі на екрані цифрового мікроскопа Sigeta Forward 10-500x

    У подальшому оглянуті плідники будуть використані у нерестовій кампанії 2020 року, до виконання робіт якої будуть залучені студенти факультету тваринництва та водних біоресурсів з метою закріплення теоретичного матеріалу та отримання практичного досвіду.  

Надія Вовк,

завідувач кафедри аквакультури

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook