Велич Софії Київської: студенти спеціальності «Готельно-ресторанна справа» відвідали древній храм

24 лютого 2020 року

 

      Краще один раз побачити ніж сто раз почути … Така прописна істина. Тому, в межах вивчення дисципліни «Історія української культури», а також для розвитку своїх фахових компетенцій, студенти першого курсу спеціальності «Готельно-ресторанна справа» відвідали легендарну історико-культурну пам’ятку – собор Софія Київська – найдавніший храм Русі серед збережених до наших днів. Там вони поринули в атмосферу минулого з відстанню у тисячу років.


 

 Студенти прослухали екскурсію з історії створення та розвитку храму. Всередині Софії побачили два макети собору. Перший макет відображав первісний вигляд, другий показував зміни і оновлення, яких зазнала будівля, і в такому вигляді дійшла до наших часів. 
    Побачили на власні очі зразки унікального монументального живопису – мозаїки та фрески ХІ ст., що збереглася до нашого часу у своєму первозданному вигляді. Хоча, на жаль, лише частина із них є оригінальними.

     Біля кожної мозаїчної композиції є написи грецькою мовою, що пояснюють сюжет. Найбільше вразила, звичайно, шестиметрова мозаїка із зображенням Богоматері Оранти, руки якої підняті в молитві. Її постать мерехтить тисячами відтінків численних шматочків смальти. Фрески Софії збереглися менше, ніж мозаїки. Багаторазові реставрації завдали багатьом картинам непоправної шкоди.
   На стінах Софійського Собору досі залишилися написи та малюнки, їх можна розгледіти, просто посвітивши ліхтариком. Так ми побачили записи про смерть Ярослава Мудрого, які писались кирилицею. Також Софійський собор був місцем поховання великих князів київських. Відвідали залу, де знаходився саркофаг-поховання Ярослава Мудрого.

 


   Не зважаючи на «сюрпризи» погоди – мокрий сніг і пронизливий вітер, мандрівка до храму залишила приємні враження. Та й прогулятися історичним центром Києва, доторкнувшись до «живої» історії і культури, все таки цікавіше, ніж сидіти в навчальній аудиторії і слухати про це розповідь!

Людмила Лановюк

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook