Досвід Нідерландів для розбудови України: зустріч професора Сібе Шаапа зі студентами гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України

21 лютого 2020 року

20 лютого 2020 р. до студентів-міжнародників та аспірантів кафедри філософії гуманітарно-педагогічного факультету завітав із лекцією відомий нідерландський філософ та політик Сібе Шаап. Наразі він викладає філософію у Вільному університеті Амстердама і Карловому університеті Праги. Сібе Шаап є автором багатьох книг з філософії, які перекладені німецькою, російською та українською мовами. Окрім філософської діяльності він є головою Водного комітету Нідерландів та Комітету з питань генетичної модифікації, сенатором і депутатом нідерландського парламенту від ліберальної партії «Народна партія за свободу і демократію».

Професор Шаап бачить великий потенціал в агросфері України, цьому він і присвятив свою доповідь. Лектор розкрив історію успіху Нідерландів, яка почалася ще сімдесят років тому, в нелегкий повоєнний період. Тоді держава виробила два концепти відновлення: покрокові реформи та всебічна співпраця. Ініціатором реформ виступив уряд. Формулою успіхів Нідерландів став такий алгоритм: спочатку створюються аграрні заклади, потім розвивається прикладна наука, далі імплементуються закони по реформам індустрій, і нарешті відкриваються закордонні ринки та посилюється партнерство з іншими державами.

Досвід Нідерландів переконав аудиторію в тому, що розвиток аграрної освіти є одним з найважливіших чинників культурного та економічного розвитку країни. На думку лектора, величезну роль в процесі розбудови суспільства відіграє збільшення рівня не тільки професійної, а й світоглядно-філософської компетентності працівників аграрного сектору, яке сприяє руйнуванню застарілих ментальних стереотипів і протидіє інертності. Для успішного розвитку українського аграрного сектору важливими є конкуренція та співпраця, наполегливість і послідовність. Але, на переконання професора Шаапа, насамперед, потрібно починати з освіти та науки, які повинні  обов’язково в себе включати як прикладну, так і фундаментальну складові. В розвиткові прикладних наук зацікавлений бізнес, тому буде їх підтримувати. Фундаментальні науки, беззаперечно, потребують державного фінансування.

Лектор наголосив на тому, що Україна гідна, щоб увійти в єдиний європейський простір. Головне – почати наполегливо працювати, послідовно впроваджувати реформи, подолати корупцію, орієнтуватися на сильних конкурентів. Адже суть конкуренції – в обопільному розвитку, якщо один стає сильнішим, то й інший повинен йому відповідати.

Студенти та аспіранти мали чудову нагоду поставити питання державотворцю та реформатору. Вони цікавилися різними аспектами його професійної діяльності: від проблем освіти та науки до генетичних модифікацій та екологічних питань в сучасному світі. Наостанок Сібе Шаап побажав Україні не боятися проблем – їх потрібно сприймати як нові виклики.

Слід зазначити, що студенти, аспіранти та викладачі гуманітарно-педагогічного факультету продемонстрували під час цієї дискусії не лише широку обізнаність в актуальних соціально-політичних проблемах, але й достатньо високий рівень володіння іноземними мовами, адже лекція та дискусія відбувалися англійською. Це ще раз переконливо засвідчило, що діяльність нашого факультету спрямована на підготовку фахівців європейського рівня освіченості.

Плідний обмін науковим та педагогічним досвідом сприяв розширенню світоглядних горизонтів всіх учасників зустрічі та став черговим кроком на шляху розвитку міжнародної співпраці НУБіП України.

Катерина Солодка,
студентка 2 курсу спеціальність «Міжнародні відносини»

Валентина Культенко,
доцент кафедри філософії гуманітарно-педагогічного факультету

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook