Тривають комплексні практичні заняття первинної військово-професійної підготовки майбутніх офіцерів

27 січня 2020 року
     На кафедрі військової підготовки проводяться комплексні практичні заняття з вивчення курсу первинної військово-професійної підготовки та тактичної медицини. Ці заняття проводяться після опанування студентами теоретичної частини зазначеного курсу за рахунок часу, відведеного на їх канікулярну відпустку.

  

     Зміст комплексних практичних занять складає тактична, розвідувальна, інженерна підготовка, військова топографія, радіаційний, хімічний, біологічний захист, тактична медицина, вогнева, стройова підготовка, статути Збройних Сил України та їх практичне застосування.

  

     Комплексні практичні заняття спрямовуються на вивчення студентами досвіду бойових дій підрозділів та військових частин Збройних Сил України, набутого під час виконання бойових завдань в зоні проведення операції об’єднаних сил, з метою формування у них високих морально-психологічних, військово-професійних та лідерських якостей для подальшого виконання військового обов’язку за призначенням.

     Особлива увага звертається на психологічну підготовку студентів з метою формування у них психологічної стійкості та психологічної готовності до бою. В ході проведення занять для наближення умов навчання до реальних бойових дій, звикання до звуків пострілів та вибухів широко використовуються засоби імітації (холості набої, вибухові пакети, дими, вогонь, тощо).

     Заняття з тактичної, розвідувальної, вогневої підготовки проводяться у комплексі з іншими предметами курсу первинної військово-професійної підготовки та тактичної медицини, що дозволить якісно підготувати одиночного солдата до бойових дій як самостійно, так і в складі підрозділу.

  

  

  

  

     Основою навчання одиночного солдата з тактичної, розвідувальної підготовки є тактико-стройові заняття, на яких відпрацьовується техніка прийомів і способів дій солдата у сучасному бою. При цьому кожен прийом і спосіб дій спочатку відпрацьовується за елементами (за розділами) у повільному темпі, а потім в цілому у межах часу, які встановлені нормативами. Заняття проводяться в створених керівником занять умовах бойової (тактичної) обстановки з використанням засобів імітації, що несе психологічне навантаження з одночасним виконанням навчально-бойових завдань.

     На заняттях з інженерної підготовки щодо обладнання позицій, спочатку показуються зразково обладнані окопи, траншеї, укриття, а потім ті, хто навчаються, практично обладнують і маскують окопи вручну з використанням шанцевого інструменту.

     У ході проведення занять з мінної безпеки використовують макети саморобних вибухових пристроїв, вибухових речовин промислового виробництва, мін та фугасів. Пояснюються правила поводження з вибухонебезпечними предметами, порядок дій при їх виявленні, заходи безпеки.

  

     В ході занять з військової топографії проводяться тренування в орієнтуванні на незнайомій місцевості, руху за азимутами у різних умовах місцевості.
     Практичне навчання роботі на засобах зв’язку здійснюється на техніці зв’язку для цього створюються радіомережі або радіонапрямки, робота в яких проводиться в суворій відповідності до правил радіообміну та за дотриманням дисципліни зв’язку.
     Під час проведення занять з радіаційного, хімічного, біологічного захисту відпрацьовуються прийоми і способи використання табельних засобів індивідуального і колективного захисту, а також практичні дії в умовах застосування противником зброї масового ураження.

  

     На заняттях з тактичної медицини здійснюються тренування у виконанні заходів надання першої медичної допомоги при пораненнях та набуваються навички у перенесенні (евакуації) поранених і хворих з поля бою з використанням табельних та підручних засобів. Заняття з тактичної медицини проводяться у комплексі з тактичною (розвідувальною) підготовкою.

  

     На практичних заняттях з вогневої підготовки ті, хто навчається, використовуючи навчальну зброю, макети і плакати, вивчають бойові властивості, загальну будову зброї та ручних осколочних та реактивних протитанкових гранат, порядок розбирання та збирання зброї, основи та правила стрільби. Отримані знання та навички вдосконалюють в ході виконання вправ стрільб зі стрілецької зброї, метання ручних осколочних гранат та під час обслуговування озброєння.

  

  

     Щоденно викладачами кафедри проводиться бойове інформування. До студентів доводився бойовий досвід застосування військових підрозділів в ході проведення операції об’єднаних сил. В кінці кожного заняття та навчального дня викладачі підводять підсумки, визначають кращих, вказують на недоліки.

     Завідувач кафедри військової підготовки полковник Анатолій Есаулов проводить розбір заняття, дає необхідні рекомендації.
     По закінченню навчального тижня начальником навчального збору був проведений огляд стройової виучки навчальних взводів.

     Кращу стройову підготовку показали навчальні взводи 1 навчальної роти (командир роти полковник Віктор БЕЗГІНОВ). Перше місце зайняв 3 взвод 1 навчальної роти (командир взводу студент Олександр ОЛЬШЕВСЬКИЙ, куратор взводу полковник Андріан СМАЛЬ).

     За підсумками навчального тижня збору перше місце зайняв 3 взвод 1 навчальної роти (командир взводу студент Олександр ОЛЬШЕВСЬКИЙ, куратор взводу полковник Андріан СМАЛЬ), який був нагороджений «призом» завідувача кафедри – тортом.
 

 

Олександр Максименко,
заступник завідувача кафедри військової підготовки

 

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook