Націленість на результат і рівнонапруженість - головні лейтмотиви другого дня співбесід з керівниками підрозділів

14 січня 2020 року

     Другий день співбесід ректорату з керівниками підрозділів розпочався з аналізу роботи факультету тваринництва та водних біоресурсів. Його декан Вадим Кондратюк зазначив: сьогодні тут навчаються 915 студентів, у минулому році на базі факультету пройшли дві Всеукраїнські олімпіади, де його студенти зайняли призові місця, на 1 грн. державного фінансування колектив заробляє 73 коп., відкрито три нові сучасні лабораторії та реконструйовано лабораторію конярства. Серед завдань – якісна профорієнтаційна робота, аналіз змісту освіти і компетентностей випускника, якісна підготовка підручників і посібників, завершення навчально-виробничого центру водних біоресурсів та аквакультури, створення навчальних лабораторій зоології, якості молока та завершити лабораторію птахівництва.

     Ректор університету Станіслав Ніколаєнко відзначив гарну роботу факультету та наголосив: у пріоритеті має бути рання профорієнтація та розвиток співпраці кожної кафедри і викладача з господарствами, перший проректор Ігор Ібатуллін підняв питання залучення колективом фінансування наукових робіт та підготовки кандидатів наук, проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша поцікавився станом викладання дисципліни «Тваринництво» на інших факультетах та освітніми програмами, а проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук – навчанням студентів англійською мовою та перспективами залучення коштів.

  

  

     Декан гуманітарно-педагогічного факультету Василь Шинкарук відзначив, що у минулому році факультет відкрив 3 освітньо-професійні програми підготовки магістрів і 3 англомовні програми, навчаються 24 іноземці, отримано сертифікат на проведення іспиту рівня володіння англійською мовою на рівень В2, зріс контингент студентів – до 1264 осіб, розширилися бази практик. Серед пріоритетів: підвищення якості освітніх послуг, створення електронних англомовних курсів, налагодження належного рівень роботи медіа лабораторії.

 

     Станіслав Ніколаєнко поцікавився станом аудиторної бази кафедри психології, Ігор Ібатуллін наголосив на необхідності активізації підготовки наукових проєктів та готовності до проходження акредитації освітніх програм, Сергій Кваша підняв питання організації курсів англійської мови для підготовки бакалаврів до складання відповідного ЗНО, начальник навчально-методичного відділу Лариса Кліх торкнулася акредитації, а Вадим Ткачук – мовних компетентностей студентів університету.

  

     Розповідаючи про роботу факультету ветеринарної медицини, його декан Микола Цвіліховський зазначив: факультет реформовано, на часі – другий етап цього процесу, а в подальшому – ще й третій. Працює потужний колектив, який забезпечує набір студентів і якісний освітній процес. На факультеті свою кваліфікацію підвищили більше 3 тисяч кадрів, ведеться активна співпраця з роботодавцями, в т.ч. з високотехнологічними підприємствами, наукова робота, в т.ч. з підготовки наукових кадрів. Серед викликів: сьогодні спеціальність «Ветеринарна медицина» ліцензують виші, які ніколи її не мали (і ми беремо саме якістю підготовки), а також зростання числа студентів, які навчаються за контрактною формою. У планах: відкриття вузькоспеціалізованих кабінетів, підготовка викладачами унікальних майстер-класів, проходження акредитації, відкриття фахового видання, яке входитиме до міжнародних наукометричних баз, створення наукоємного центру, відкриття спеціалізованих лабораторій в НВВ Клінічний центр «Ветмедсервіс» і, звісно, святкування 100-річчя факультету ветеринарної медицини.

  

     Ректор відзначив гарну роботу колективу та велику відповідальність ветмедицини перед всією країною, спинився на ефективній профорієнтаційній роботі. Перший проректор підняв тему нерівнонапруженості наукової роботи кафедр факультету, проректор з навчальної і виховної роботи – успішності студентів, проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку зауважив: конче потрібна програма підготовки англійською мовою.

     Декан агробіологічного факультету Оксана Тонха спинилася на зрості контингенту студентів, який нині становить 1284 особи, гарних результатах на Всеукраїнських студентських олімпіадах, зміцненні матеріально-технічної бази, а саме облаштуванні нових лабораторій і аудиторій та встановленні в плодоовочевому саду системи поливу і відкритті класу, поліпшенні умов проживання студентів у гуртожитках, публікаційній активності колективу, залученні коштів науковцями. До завдань належать зміцнення набору студентів, удосконалення освітньої діяльності, організація сучасної лабораторної бази, збільшення надходжень від госпрозрахункових підрозділів, створення упорядкованого списку наукоємного обладнання, будівництво теплиці та встановлення в саду ще однієї системи поливу тощо.

     Станіслав Ніколаєнко відзначив гарну роботу факультету стосовно організації Центру практичного навчання, наголосив на потребі посилення публікаційної активності у міжнародних наукометричних базах, стовідсоткового забезпечення атестованими електронними курсами та реорганізації кафедр, Ігор Ібатуллін звернув увагу на недостатню активність у поданні наукових проэктів і підготовці наукових кадрів, а також використанні дослідних полів, Сергій Кваша – на тематику випускних робіт та продуманість виробничих практик, Володимир Отченашко – на роботу кафедри овочівництва і закритого грунту та ніші органічного землеробства.

     Очільник факультету захисту рослин, біотехнологій та екології Микола Доля серед позитивних зрушень назвав зріст студентського контингенту, посилення профорієнтаційної роботи, виросла успішність студентів і є успіхи на Всеукраїнських студентських олімпіадах, навчальні плани наближені до виробництва, розвивається співпраця з бізнесом. Серед викликів: якісний набір студентів, підвищення якості освітнього процесу, покращення матеріально-технічної бази, підтримка молодих вчених.

  

     Ректор підкреслив важливість факультету для університету і його великий потенціал, зробив зауваження стосовно пасивності наукової роботи екологів і низької кількості атестованих електронних курсів. Перший проректор поцікавився підготовкою до акредитації освітньо-наукових програм, звернув увагу на недостатнє залучення коштів від науки, низьку публікаційну активність та підготовку наукових кадрів. Проректор з навчальної і виховної роботи зазначив: на спеціальність «Біотехнологія і біоінженерія» вступають студенти з найвищим рівнем ЗНО – 192, і база має відповідати їхнім очікуванням.

  

     Серед позитивів колективу факультету аграрного менеджменту його керівник Анатолій Остапчук відзначив відкриття проєкту «Агрокебети» і нової спеціалізації «Управління медичними закладами», а також лабораторії для підготовки фахівців із зовнішньоекономічної діяльності. На факультеті навчаються більше 800 студентів, у т.ч. 24 – іноземці, ведеться співпраця з провідними підприємствами, приділяється увага якості освітнього процесу, ведуться ремонти в аудиторіях, у планах – ремонт спортзали гуртожитку №2. Серед завдань: активізація наукової діяльності, акредитація електронних курсів, оновлення навчально-методичних комплексів усіх дисциплін, запровадження інноваційних методів навчання, активізація профорієнтаційної роботи, розширення баз практик.

  

  

     Станіслав Ніколаєнко відзначив великий потенціал факультету і поцікавився першими висновками по завершенні першого семестру «Агрокебет». Ігор Ібатуллін підняв питання якісної підготовки наукових проєктів і готовності до проходження акредитації, Сергій Кваша – підготовки підручників.

     Декан економічного факультету Анатолій Діброва зазначив: вся робота була спрямована на формування контингенту студентів у непростих умовах. Факультет оновлює матеріально-технічну базу, була відкрита нова лабораторія проєкту TOPAS, приділяється увага публікаційній активності. До викликів декан відніс вступну кампанію і індикативну ціну на контракт (тому наразі активізовано профорієнтаційну роботу), встановлення сучасного програмного забезпечення. У планах – відкриття кількох лабораторій та проведення великої міжнародної конференції.

     Ректор поцікавився співпрацею з Ірпінським ліцеєм, відзначивши потрібність ранньої профорієнтаційної роботи. Перший проректор торкнувся готовності до проходження акредитації і залучення коштів на науковий пошук, проректор з навчальної і виховної роботи – якості підготовки підручників, проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку – запровадження англомовної магістерської програми.

     Підбиваючи підсумки, Станіслав Ніколаєнко відзначив системну  роботу колективів факультетів ветеринарної медицини, тваринництва та водних біоресурсів, гуманітарно-педагогічного, агробіологічного та закликав не втрачати динаміки, підходити до вирішення завдань творчо, працювати рівнонапружено, розширювати співпрацю з бізнесом і покращувати якість освітнього процесу.

А викладачі кафедри культурології привітали університет зі святом Василя та заспівали щедрівок.

   

 

Ірина Білоус
 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook